Annons:
 
Sömn under graviditeten – 8 tips på hur du sover bättre

Sömn under graviditeten – 8 tips på hur du sover bättre

Under graviditeten kan det var svårt att få en god natts sömn, med kramper, klåda, ständiga toalettbesök och ett liv i magen som kanske inte vill komma till ro samtidigt som dig. Här kommer lite tips på hur du förbättrar din sömn under graviditeten.

1. Pulshöjare varje dag

Om du varje dag är fysiskt aktiv och får upp pulsen något under cirka 30–60 minuter kommer du att sova bättre, det visar många olika studier. Ta regelbundna promenader, gå på gravidyoga eller gå till simhallen.
 

2. Rutiner förbättrar

Vi kan lära kroppen att agera på olika sätt under ett dygn genom att skapa fasta rutiner, som t.ex. när vi äter, när vi brukar gå och lägga oss, och till och med när vi går på toaletten. Med en bra kvällsrutin kommer du ha lättare att sova. Släck ner i hemmet när du vill varva ner innan läggning, och läs en bok eller lyssna på en podcast eller liknande. Att sitta med en skärm är inte det bästa för nedvarvning. Försök sedan att lägga dig ungefär samma tid varje dag, så lär du kroppen när sov-klockan ska ringa.
 

3. Investera i en gravidkudde

En gravidkudde hjälper många gravida till en bättre sömn, då den avlastar många av kroppens olika delar så att kroppen kan slappna av. Har du inte råd med en gravidkudde kan du använda vanliga kuddar och placera på olika platser, som till exempel under nacken, under magen, och i ländryggen.
 

LÄS ÄVEN: Dålig sömn kan leda till för tidig födsel 
 

4. Välj en bra sovposition

De flesta sover i ungefär samma position varje natt, men under graviditeten är vissa positioner inte så sköna längre. Den position flest tycker är bekväm är att sova på sidan, och den vänstra sidan mest optimal då den gör att blodet får ett bra flöde att ta sig fram till svullna ben och eventuell kramp. Undvik att sova på rygg.
 

5. Sov svalt

Vi sover alltid bäst om det är lite svalt i sovrummet, ungefär runt 18 grader. Under graviditeten kan det vara extra bra att hålla sovrummet svalt, och det är bättre att reglera sin temperatur med filtar och täcken än genom temperatur i rummet.
 

6. Tänk på vad du dricker på kvällen

Under graviditeten är man mer kissnödig än vanligt, så tänk på vad du dricker under kvällen så du inte behöver springa på toaletten mer än nödvändigt. Te är till exempel väldigt vätskedrivande. Drick istället ordentligt med vatten under dagen, för att undvika gravidkrämpor.
 

7. Prata med någon om dina tankar

Det är vanligt att man får många tankar och oro kring graviditeten och förlossningen, och den oron följer med under natten och kan göra att man sover oroligt. Därför är det bra att prata med någon om denna oro, för att bli lugnare.


LÄS ÄVEN: 10 tips för att lyckas med en god natts sömn

 

Annons: