Så återhämtar du dig efter ett kejsarsnitt – 8 hjälpfulla tips

Så återhämtar du dig efter ett kejsarsnitt – 8 hjälpfulla tips

Att genomgå ett kejsarsnitt kan ha en stor inverkan på dig som nyförlöst, i synnerhet om det var ett akut kejsarsnitt. Det kan vara både fysiskt och mentalt dränerande under en längre period än efter en vaginal förlossning – därför listar vi 8 värdefulla tips som hjälper dig med återhämtningen efter ett snitt.

Anledningarna till ett kejsarsnitt är många. Det kan bero på livshotande komplikationer under förlossningen som gör att bebisen måste komma ut fort, men det kan också vara självvalt och planerat. 
 

Återhämtningstiden efter ett kejsarsnitt är individuell

Din kropp kommer återhämta sig efter ett kejsarsnitt, men hur snabbt det går är individuellt. Vanligtvis tar det 4-6 veckor om allt varit okomplicerat, men det är inte ovanligt att det tar längre tid än så. Många kan känna smärta i ärret i 6 månader eller längre. Att inse sina egna begränsningar och inte pressa sig för hårt är viktigt, lika viktigt som en stöttande partner. Vi har sammanställt en snabb lista på vad du kan förvänta dig efter ett kejsarsnitt och hur du kan hjälpa återhämtningen på traven. 

 

8 tips som hjälper återhämtningen efter ett kejsarsnitt

1 Vila

Precis som efter alla operationer är det viktigt att du vilar ordentligt även efter ett kejsarsnitt. Det kan kännas omöjligt med en nyfödd bebis, så passa på att sova när bebisen sover. Att acceptera att sömnen kommer bli oregelbunden och bli avbruten ofta är viktigt, men du kan samla ihop tillräckligt med timmar över dygnet om du vilar någon gång när bebis sover även dagtid. 
 

2 Ta hjälp

Det är utmattande att ta hand om en nyfödd bebis, speciellt på egen hand. Så ta hjälp, om det inte är en självklarhet för din partner så påminn hen. Du behöver fokusera på bebis och dig själv, allt annat måste lämnas över till din partner den första tiden. Våga även be andra om hjälp, vänner och familjemedlemmar. 
 

3 Lyssna på dina känslomässiga behov

Efter ett akut kejsarsnitt är det inte ovanligt att du som nyförlöst känner dig snuvad på en vaginal förlossning och kan känna en sorg över att det blev som det blev. Du kan även behöva höra från andra, exempelvis äldre släktingar, som menar att föda med kejsarsnitt inte är att föda barn på riktigt. Det är det visst. Du ska inte skämmas eller må dåligt över att det blev som det blev – du gjorde allt du kunde. Lyssna på dina känslomässiga behov och försök att inte låt andra människors åsikter påverka dig. Prata istället med någon som förstår dig så du kan bearbeta dina känslor på bästa sätt. 
 

4 Träna inte för hårt

Ansträngande fysisk aktivitet och träning är inget att rekomendera den första tiden efter ett kejsarsnitt. Däremot kan du börja försiktigt med lätta promenader när du känner dig redo för det. Det är bra för läkningen och blodcirkulationen att röra på sig, men långsamma promenader räcker gott och väl. 
 

5 Smärtlindrande tabletter hjälper

Du ska inte ha ont i onödan och den första tiden hemma kan det vara avgörande med smärtlindrande tabletter som exempelvis paracetamol och NSAID för att du ska kunna röra på dig. Tänk dock på att NSAID-preparat som exempelvis Ipren är retande för magslemhinnan så du bör inte ta det mer än 14 dagar. 
 

6 Tänk på vad du äter 

Se till att äta en fiberrik kost och drick mycket vatten. Försvagad muskulatur efter graviditeten och att du rör på dig mindre i kombination med hormonella förändringar i kroppen kan göra att du lättare blir förstoppad. Dessutom står tarmarna ofta ganska stilla de första dagarna efter ett kejsarsnitt på grund av smärtstillande läkemedel i samband med operationen. 
 

7 Stöttande amningspositioner

Efter att kejsarsnitt kan amningen vara en extra utmaning. Det gör nämligen ofta ont att ha bebisen i den traditionella positionen liggande på din mage och amma. Använda kuddar och palla upp med för att avlasta magen, försök och ligga ner på sidan och amma om det inte gör för ont. 
 

8 Se upp för infektion

Håll koll på ditt snitt så det inte uppvisar tecken på infektion. Som exempelvis att det blir ilsket rött och värmeökat, vätskande, mer smärtsamt eller att du får feber. Det finns också en risk för en infektion i livmodern efter en förlossning, då får man ofta väldigt ont över magen och avslaget blir illaluktande i kombination med hög feber. Om du upplever något av detta ska du ta kontakt med ditt sjukhus. 
 
Som sagt, återhämtningstiden efter ett kejsarsnitt är individuell och beror på flera olika faktorer. Om du följer våra 8 tips hoppas vi att du ska må bra och vara på benen så snabbt som möjligt. 
 
 
 
 
LÄS MER:
 
Artikelbild: Halfpoint/Shutterstock