Familj

Samlivets förändring när familjen går från två till tre

Visste du att en nyförlöst kvinnokropp normalt sett inte är inställd på sexuellt leverne? Det finns dock de som vill ha sex och till dem är det bara att gratulera.

Sex efter förlossning samliv barn

Att inte vilja ha sex efter förlossningen är inte konstigt, lusten kan ta semester en lång tid framöver. Men när man väl vill hitta tillbaka till sin partner rent sexuellt. Det finns de som inte tappar bort varandra när de fått barn, men för många är det tvärtom. Relationen ställs på prov och många kvinnor tappar känslan av vara ”kvinna” och inte bara ”mamma” inte gäller alla. Men för de som tappar lusten och känslan av att vara man eller kvinna försvinner kan man behöva hjälp för att hitta tillbaka till just det.

Fram till den dagen ni blev tre i familjen har ni bara haft varandra att tänka på och ta hänsyn till. Vissa jämför bebisens ankomst med att kvinnan får en älskare, en älskare som tränger sig ner mellan dig och din partner i sängen, en älskare som nu får den uppmärksamhet som ni tidigare gav till varandra. Ofta är det kvinnan som blir upptagen av den lilla, vilket amningen är en självklar anledning till. Vissa män kan känna sig överflödiga, ibland även avundsjuka även om han är överlycklig över det nya lilla livet som tagit plats i familjen.

Här kommer några råd att ta med på vägen:

Till dig som är pappa

Känner du dig mindre behövs nu än tidigare? Det är ingen konstig känsla, men barnets mamma behöver dig visst fortfarande. Passa på att skämma bort henne lite extra nu i början, hon har ju fött ditt barn. Hon är värd all extra uppmärksamhet och ömhet, kanske nu mer än någonsin. Visa din kärlek genom att ta hand om allt det praktiska hemma, diska, städa, laga mat. Gå och köp amningskupor och bindor på apoteket och hennes favoritgodis. Sätt på en mysig film som ni kan se tillsammans och ge henne en extra kudde när hon ammar. Följ med och köp nya kläder till henne, kommentera inte att hon gått upp X antal storlekar. Ta de tillfällen du får att spendera tid med bebisen genom att till exempel gå upp och byta blöja mitt i natten. Du är minst lika viktig för bebisen som mamman är, även om inte dina bröst kan ge det mat.

Till dig som är mamma

Låt pappan få tid att knyta an till barnet på sitt sätt. Han är lika ny i detta som du, men även lika villig att lära. Kommentera inte hans sätt att byta blöja, hans klädval till bebisen. Hans sätt är lika bra som ditt, även om ni gör olika. Du ger barnet mat, pappan vill ge sin kärlek och omsorg på ett annat sätt. Vill han virka en filt eller bygga ihop en mobil till sängen bör han få göra det (även om det är det fulaste du sätt). Det är hans sätt att visa att han bryr sig. Se också till att ge av din tid och uppmärksamhet till mannen. Sitt ner och prata om hur han mår, hur du mår eller hur relationen mår när bebisen sover. Servera honom kaffe på sängen om du vaknar tidigt och går upp och ammar bebisen, eller någon annan fin gest som visar att du ser honom.

Ta samlivet i er egen takt

Nyblivna föräldrar inser sällan hur snabbt det går för den lilla nyfödda bebisen att bli ett halvår. Då börjar hen välta ner saker som kommer i hens väg och slänga ner tallriken på golvet. Det blir en ny tid när ni måste passa upp på den lille på ett annat sätt än innan. Det påverkar även samlivet, men kom ihåg att det inte behöver vara så bråttom med det. Lita på era instinkter. Vissa hävdar att det kan ta mellan ett till två år innan en kvinna får tillbaka sin vanliga sexlust efter förlossningen, men det finns även de som får tillbaka den direkt. Enligt en dansk undersökning så är också tiden som man ammar den mest asexuella tiden i livet. I undersökningen fick ett antal män lukta på olika kvinnotrosor. Det var trosor som burits under mens och under vardag, och det var trosor som burits av ammande kvinnor. Männen älskade alla trosorna – utom amningstrosorna, som de tyckte luktade avtändande. Det är intressant.

Lust före förlossningen– olust efter

Många är oförberedda på att sex inte längre känns lika intressant när barnet är fött. Det är bra att bli medveten om att sexlusten pendlar under hela livet. Ibland känns det mer, ibland mindre. Ibland vill man, ibland vill man inte. Att många kvinnor upplever ökad lust under graviditeten beror på att blodvolymen i kroppen ökar med 30 procent. Därmed fylls även könsorganen på med blod och blir mer känsliga för beröring. Man blir mer östrogenhormonell och det kan även märkas på att man får fler och mer intensiva orgasmer.

Som oskuld på nytt?

Ringrostig. Som oskuld på nytt. Osäker. Rädd. Så beskriver en del nyblivna mammor hur det känns att dra igång sexlivet igen efter förlossningen. Det är ovant och känns inte särskilt naturligt och framför allt; tänk om det gör ont? Tänk om de nyss läkta såren slits upp och allt blir taffligt och oskönt?

Man får noja för att den förändrade kroppen ska se konstig ut. Magen som inte hunnit dra ihop sig och extrakilon som finns kvar spär på känslan av att man inte riktigt känner sig hemma i sin nya efter-bebis-kropp. Och så är det som sagt det där med lusten. Den som inte riktigt vill infinna sig. Måste man alls vilja ha sex? Någonsin igen? Lugn, det är vanligt att ha sådana känslor. Tyvärr har vi i dag kravet på oss att det helst inte ska märkas, vare sig kroppsligt eller känslomässigt, att vi genomgått den stora förändringen det innebär att föda barn. Både hormonellt och psykiskt är det ju en enorm omvälvning – konstigt vore om det inte märktes på sexlivet och förhållandet. Dessutom ställs alla de praktiska förutsättningarna på ända när bebisen kommer. Plötsligt får man inte sova när man är trött, en liten diktator skriker vid alla omöjliga tider på dygnet, brösten gör ont och det liv man varit van vid är borta.

Artikeln är skriven utifrån Katerina Janouch bok "Första året- 12 månader som förändrar livet". Vill du läsa mer?