Sätta igång förlossningen – metoderna som sägs funka

Sätta igång förlossningen – metoderna som sägs funka

I slutet av graviditeten vill de flesta bara en sak – att förlossningen ska sätta igång. Det gör den när din kropp är redo för det, och när bebisen vill komma ut. Men efter nio månader är det lätt att vara lite trött på sin stora gravidmage, men framför allt är man ju nyfiken på vem den lilla personen i magen är. Börjar du bli otålig finns det en del knep att ta till som sägs funka.

Här är några metoder som sägs sätta igång förlossningen. Tänk dock på att de flesta är helt ovetenskapliga, utan mer som ”husmorsknep”!

Drick hallon-te

Det sägs att hallon-te stärker livmodern och gör förlossningen lättare. Huruvida det funkar eller inte vet man inte, men det skadar ju inte att testa.
 

Ha sex

Att ha sex kan hjälpa till att sätta igång förlossningen. För heterosexuella par kan mannens sperma hjälpa till eftersom det innehåller ett ämne som heter prostaglandin, vilket även används vid syntetiska igångsättningar. Det gör livmoderhalsen redo, och sammandragningar som kan uppstå vid en eventuell orgasm kan utlösa värkar. Under sex utsöndras även hormonet oxytocin som också används igångsättningar.
 

Stimulering av bröstvårtorna

Att stimulera bröstvårtorna i slutet av graviditeten kan utlösa sammandragningar i livmodern, och ibland kan det även leda till att man får regelbundna värkar.
 

Håll dig frisk

Många kvinnor har berättat att de haft en stark förkylning eller varit sjuka kring sin beräknade bf, utan att förlossningen drog igång. Så snart de blev friska däremot satte förlossningen igår. Anledningen tros vara att kroppen är smart och förstår vikten av att ha energi nog för att orka med en förlossning!
 

Ät ananas

Det sägs att enzymet bromelain som finns i ananas kan mjuka upp livmoderhalsen, och även sätta igång förlossningen. Däremot behöver man nog äta ganska många ananaser för att få i sig rätt mängd av enzymet.

 

Sätt inte igång förlossningen genom att: 


Sätt inte igång förlossningen genom att ta laxeringsmedel eller ricinolja, det sätter sällan igång förlossningen utan gör istället att man får sitta på toaletten… Att gå i trappor eller annat fysiskt arbete kan trötta ut kroppen vilket kan leda till att kroppen väntar med att sätta igång förlossningen eftersom den vill vara som starkast då.