Annons:
 
Skengravid – vad är det?

Skengravid – vad är det?

Skengraviditet är ett begrepp som inte har speciellt mycket vetenskapligt underlag, men som ändå diskuteras flitigt i våra forum bland kvinnor som önskar bli gravida.

 

Kan man bli skengravid?

Har man en stark önskan att bli gravid och försöker innerligt är det inte konstigt att man blir fundersam när man börjar känna typiska gravidsymptom. Illamående och yrsel, ömma bröst, försenad eller minskad mens, värk i livmodern, trötthet är några saker som kan få en att känna sig gravid – trots negativa graviditetstester. Känner man gravidsymptom trots att man enligt tester inte är gravid, är det inte omöjligt att det finns medicinska anledningar till att man exempelvis känner en molande värk i livmodern, där muskelknutor eller cystor på äggstockarna kan vara en förklaring.

Dock är det inte alltid gravidtecken kan förklaras genom en medicinsk diagnos, och det är hos dessa kvinnor man kan prata om skengraviditet.Att man fysiskt kan få symptom på något som hjärnan framkallar, är inte så ovanligt som man kan tro. Man kan ju faktiskt må fysiskt dåligt och kräkas av att vara nervös? Eller få ont i magen av att vara olyckligt kär? Att mensen uteblir kan även ha flera olika förklaringar, som stress, ändrad kosthållning eller ändrade hormonmängder i kroppen. Har man ätit exempelvis p-piller under en längre period kan det ta ett tag innan mensen återgår till att bli regelbunden och därför bete sig annorlunda. Men ibland räcker inte ens sådana förklaringar, vilket egentligen bara leder tillbaka till förklaringen att tankens kraft är stark, och kan manipulera kroppen om man vill någonting så extremt mycket. Att ha svårt att skilja på verklighet eller fantasi är i det läget svårt; är brösten extra svullna eller inte?

 

Undvik förvirringen

Visst tycker man att man känner sin kropp så pass bra, att det borde vara enkelt att avgöra om symptomen är en riktig graviditet eller inte. Och i de flesta fall, när sådana här fysiska tecken dyker upp, så är man gravid. Men känner man av liknande symptom som för en graviditet och fortfarande testar negativt, är nog skengraviditet faktiskt enda förklaringen. Otroligt påfrestande och jobbigt för någon som verkligen önskar att bli gravid, såklart.

Ett sätt att förebygga att känna sig skengravid är att helt enkelt inte stressa så mycket och analysera varenda liten sak som skulle kunna tyda på en graviditet. Njut av närheten med din partner, överköp dig inte på tester av olika slag och fokusera på något annat än att enbart försöka bli gravid! 

 

Annons: