4 sluta amma-tips

4 sluta amma-tips

Att sluta amma låter på vissa som världens enklaste grej, och kan bidra till att andra mammor känner sig misslyckade när det inte kanske inte går lika bra. Men ofta tar det lång tid och tär på både föräldrars och barns tålamod, och det är lätt att ge upp i all frustration. Vi har samlat några enkla steg och tips som förhoppningsvis kan hjälpa dig i processen! I vårt forum diskuteras även detta ämne flitigt. 

 

Låt det ta tid

Slutar man för tvärt, vilket kan tyckas som en enkel och smidig lösning, kan det bidra till hårda och ömma bröst och mjölkstockning, varför det är bra att låta avvänjningen ta några veckor och gradvis trappa ner med amningen.  

Pumpa

Blir brösten för spända av den uteblivna amningen behöver man pumpa ut mjölken för att det inte ska börja göra allt för ont. Den utpumpade mjölken kan man blanda med barnets ersättning, i gröten eller liknande, om man inte vill gå för fort fram och skippa bröstmjölken helt.

LÄS ÄVEN: Amning är bra både för mamma och bebis

Välj amningstillfälle

En bra strategi är att till att börja med skippa amningen vid den tid på dagen då barnen klarar sig bäst utan den. Försök att trösta på annat sätt, genom att ge närhet och att ha vatten eller frukt inom räckhåll som för att släcka törst och hålla blodsockret i schack hos barnet. Amma sedan istället enbart då barnet har svårast att vänja sig av med amningen, till exempel vid nattning.  

Håll ut!

Det kommer att vara svårt att sluta amma, och barnet kommer att bli ledset till en början. Försök i mesta möjliga mån att hålla fast vid beslutet om att sluta, men blir det allt för svårt och jobbigt kan man givetvis försöka vid en senare tidpunkt. Dock kan det ibland vara lättare att avvänja ett mindre barn då de inte har samma möjlighet att yttra att de saknar amningen på samma sätt som ett större barn kan. 

 

Förhoppningsvis ska ni klara av detta tillsammans! Här kan du bland annat läsa om vilka livsmedel din lilla inte bör äta innan 1-årsdagen.