Tidiga tecken på graviditet – 8 symptom

Tidiga tecken på graviditet – 8 symptom

 
Det kan vara svårt att avgöra om man är gravid eller inte. Därför har vi listat åtta tecken som pekar på att du kan vara gravid. 
 

1. Ont i magen

Att få ont i magen i början av en graviditet beror på att livmodern växer mycket under de första veckorna av graviditeten. Det kan spänna och vara en dovande värk i nedre delen av magen. Det kan även bero på ägglossning och mensvärk.
 

2. Utebliven mens

Har du haft utebliven mens i flera dagar eller upp till en vecka, kan det vara skönt att säkerställa graviditeten med ett graviditetstest!
 

3. Trötthet

Att känna sig mer trött än vanligt kan vara ett tecken på att du är gravid. 
Varför du känner dig tröttare när du är gravid beror på att koncentrationen av hormonet progesteron stiger i kroppen. Många känner sig mest trötta och yrsliga i början av graviditeten, som sen avtar efter några veckor. Det är viktigt att ta det lugnt och även sova mer.
 

4. Illamående och känslig för dofter

Blir du plötsligt illamående och kräks är det ett typiskt symptom på att du kan vara gravid. Även att du inte tål vissa dofter tyder på graviditet, då luktsinnet blir känsligare.
 

LÄS ÄVEN: 8 saker bara gravida kvinnor gör

 

5. Brösten växer

Brösten kan likt när man har mens, kännas svullna och ömma. Redan under graviditeten finns det mjölk i brösten. Därför kan det vara svårt att särskilja när man är gravid och inte. Men känner du av fler av symptomen så kan det vara skönt att ta ett graviditetstest för att vara på den säkra sidan. 
 

6. Blödningar

Blödningar kan misstas som mens vid första anblick, men om det avtar snabbt och är lätta kan det vara ett symptom på att du är gravid. Anledningen till blödningen beror på "implantationsblödning", "nidblödning" eller "vidhäftningsblödning" som innebär att ägget fäster i livmodern.
 

7. Humörsvängningar

Humöret kan gå upp och ned precis som vid PMS, det beror på alla de hormonförändringarna som händer i kroppen när man är gravid. 
 

8. Flytningar

Man kan även få mer flytningar då kroppen producerar mer hormoner. 
 
 
Källa: 1177
Foto: Edvard Nalbantjan/Shutterstock.com
 
Försöker du bli med barn? Då finns det några saker att ha koll på när du gör graviditetstestet. Se vad du bör ha koll på i videon nedan.