Vad är babypottning? Ta reda på det här

Vad är babypottning? Ta reda på det här

Idag är det inte ovanligt att barn blir blöjfria i fyraårsåldern och vissa har blöja ända tills de är sex år medan barn för sextio år sedan var blöjfria vid ett och ett halvt år. BVC har fått nya riktlinjer och ska nu informera småbarnsföräldrar om blöjavvänjning redan vid tiomånaderskontrollen, alltså innan många barn ens kan gå. En ny metod som har uppmärksammats i media är babypottning, eller EC (elimination communication) som den också kallas.
 
De föräldrar som använder babypottning får sina barn att göra sina behov på pottan eller toaletten väldigt tidigt, ibland redan på BB. Metoden går främst ut på att få en bra kommunikation med sitt barn och förstå när han eller hon behöver kissa eller bajsa. Fokus ligger alltså inte på att få barnet blöjfritt men blir barnet det är det en bonus. 
 
Ett barn visar ofta väldigt tydligt när det behöver uträtta sina behov genom att exempelvis göra grimaser eller bli lite orolig. Som förälder ser du dessa signaler och förstår vad som är på gång men sällan följs signalerna av en handling. Om barnet till exempel skriker och verkar hungrig försöker vi snabbt ge det mat och gäspar barnet försöker vi få det att somna. En handling som är kopplad till att barnet bajsar eller kissar är själva blöjbytet men det sker ju först efter att något hamnat i blöjan. Använder du babypottning däremot agerar du innan något hamnar där genom att bära barnet till toaletten eller pottan. 
 
BabypottningÄr du är nyfiken på babypottning och vill prova på metoden? Då kan du börja med att ta barnet till pottan/toaletten i samband med blöjbytet. Många små barn kissar när de ligger på skötbordet efter att blöjan tagits av och då kan det vara ett perfekt tillfälle för barnet att kissa i pottan/toaletten istället. När barnet är litet håller du det över pottan/toaletten men när det blir stabilare kan det sitta själv med din hjälp. Det kan också vara bra att ta barnet till pottan/toaletten efter sömn, måltider och när barnet verkar oroligt. Så gör de på förskolan och varför inte göra likadant hemma? 
 
LÄS ÄVEN: Bära i bärsjal
 
En som använder babypottning är Mimmi vars son är nio månader. Hon och hennes man har använt metoden sedan sonen bara var fyra månader gammal. För dem fungerar det jättebra och de vill börja ännu tidigare med nästa barn. Vi frågar henne hur metoden fungerar för dem och hon berättar:
 
– För oss fungerar babypottning jättebra! Tidigare idag skulle vi åka iväg och jag hade precis tagit på honom [sonen] ytterkläderna och vi var redo att gå. Då signalerar han att han behöver kissa och då var det bara att dra ner byxorna och blöjan och sätta honom på pottan och sedan torka. När det var klart drog jag bara upp hans byxor igen och vi kunde gå. Inget krångel med att klä av alla kläder, tvätta kladdig bebisrumpa, byta blöja på en kanske sprattlig bebis och sen på med alla kläder igen. Det var hur smidigt som helst!
 
För Mimmi är babypottning spännande och kul och hon tycker det är roligt att metoden uppmärksammats i medierna den senaste tiden. Vi frågar henne om hon har några tips till andra som är nyfikna på att börja med babypottning och hon svarar:
 
– Alla som vill kan börja med babypottning och det bästa med metoden är att man kan lägga det på en nivå som passar sig själv och sin familj, så även om man har lite tid kan man köra babypottning de tider som passar. Det allra viktigaste är att barnet är i en tillåtande miljö och hamnar kisset eller bajset någon annanstans än i pottan eller blöjan, som det kommer göra, så gör det ingenting. Det viktigaste är kommunikationen med barnet!
 
Om du tycker att babypottning verkar spännande finns det många sidor på Internet som skriver om metoden. Metoden kräver både tid och tålamod så känner du dig inte helt motiverad att använda den kommer barnet att märka det på dig. Då kan du lika gärna fortsätta på det sätt som passar din familj bäst. Metoden finns inte för att stressa dig och barnet utan är endast en bland många metoder. Det viktigaste är att du trivs med den du använder. Det finns inga rätt eller fel!