Vad är färdknäppen? Och hur funkar den?

Vad är färdknäppen? Och hur funkar den?

Har du hört talas om färdknäpp, men inte riktigt förstått vad det innebär? Här reder vi ut vad färdknäppen är för något! 


Färdknäppen är inget som sker i kroppen vid förlossningen som det kanske kan låta som. Färdknäpp innebär att man har sex med sin partner i slutskedet av graviditeten för att sätta igång förlossningen. Färdknäpp fungerar bara i heteroförhållanden, och varför förklarar vi nedan!

 

Så sägs färdknäppen fungera

Vad det är som sägs sätta igång förlossningen är att ett ämne i mannens sperma mjukar upp kvinnans livmodertapp. Ämnet heter prostaglandin och finns, förutom i mannens sperma, även i kvinnans utlösning. Det sägs att mannen behöver få tre utlösningar för att mängden av hormonet prostaglandin ska vara tillräckligt stor. När livmodertappen mjukas upp av hormonet kan sammandragningar sätta igång.

Vissa påstår att det inte alls är hormonet i mannens sperma som bidrar till att förlossningen sätter igång, utan att det snarare är de sammandragningar kvinnan får vid en orgasm.

 

Huruvida detta funkar eller inte är inte bevisat, men det kan ju vara värt att testa i alla fall! Det finns många olika metoder som sägs sätta igång förlossningen, som bland annat att gå i trappor eller dricka hallonte. Här får du veta om metoderna faktiskt sätter igång förlossningen eller ej - "Färdknäppen - myt eller sanning"