Annons:
 
Vad händer på ultraljudsundersökningen

Vad händer på ultraljudsundersökningen

Snart dags för ultraljud? Här kan du läsa lite om vad som kommer hända på undersökningen! 

LÄS ÄVEN: Gravid i sommar - detta ska du tänka på

Alla blir erbjudna 

Alla gravida får erbjudande om en ultraljudsundersökning i vecka 17-19. På din första kontroll hos läkare eller barnmorska i vecka 8-12 skickas det en remiss för ultraljudsundersökning. Undersökningen görs vanligen på sjukhuset där du ska föda, och du får en kallelse innan det är dags för undersökning. 

Undersökningen är gratis då den är en del av graviditetskontrollen, men på vissa sjukhus kan du få betala lite för utskrift av bilderna från ultraljudet. 

Huvudsakliga anledningen till ultraljudsundersökningen är medicinsk, till exempel för att ta reda på hur många foster som ligger i magen, att kunna se hur moderkakan ligger placerad i livmodern och för att mäta diamtetern på fostrets huvud och mage för att kunna ge ett så korrekt beräknat föda-datum som möjligt. 

Vissa beställer även ultraljud privat tidigare än gratisundersökningen. Många vill se att allt står rätt till och tycker det är för lång till att vänta till vecka 17. Det går dock inte att se könet på fostret förrän tidigast i vecka 14. 

Detta undersöks under ultraljudet: 

  • Hur många foster det är.
  • Hur gammalt fostret är. Man mäter fostrets huvud, omkrets runt magen och lårbenets längd. Mellan 17-20 veckor är rätt tidpunkt för att sätta ett beräknat förlossningsdatum. Om du kommer senare än vecka 22 kan man inte längre avgöra beräknat förlossningsdatum. Det är huvudets mått som är viktigast när det kommer till att avgöra ett förlossningsdatum. 
  • Fostervattensmängden.
  • Moderkakans placering.
  • Organens placering och storlek i fostrets kropp.
  • Armar och ben med rörelser berättar om vinklar i kroppen. 
  • Ryggraden med alla kotor och huden runt kroppen berättar om fostret ev. har brock. 
  • Fostrets hjärta, så att det finns 4 kammare och att klaffarna öppnar sig. Hjärtat är dock lika litet som en lillfingernagel vid den här tidpunkten, men det undersöks ändå så noggrant som möjligt.  

LÄS ÄVEN: Gravid - detta kan du äta i midsommar