Annons:
 
Vanliga amningsproblem och hur du handskas med dem

Vanliga amningsproblem och hur du handskas med dem

Att få amningen att funka är lättare sagt än gjort, och många kvinnor upplever sällan att amningen funkar helt felfritt. Här är några utav de vanliga problem som kan dyka upp när det är dags för amning:

LÄS ÄVEN: Amning är bra för både mamma och bebis

Sprängande, hårda bröst

Kort efter förlossningen upplever många kvinnor att brösten smärtar och blir hårda, på grund av ökad blodtillförsel och att mjölkproduktionen är i full gång. Detta brukar lätta när ni fått in lite mer rutin på hur mycket som behövs vid varje amning.

Tips: Låt bebisen smutta oftare och kortare. Då tar bebisen mindre mjölk åt gången och brösten behöver inte bli stimulerade till en onödigt stor produktion. Då undviker du att brösten blir så fulla att det gör ont, och själva tillgången och efterfrågan kommer att anpassas under tiden.

 

Mjölkstockning

När ett område av bröstet inte töms tillräckligt kan det bli ömt och svullet. Det kan vara att barnet inte har tömt bröstet tillräcklig, att en kant på BH:n har klämt åt en mjölkgång, bland annat.

Tips: Låt barnet suga på bröstet. När mjölken börjar rinna, testa att massera lite på det onda området mot bröstvårtan samtidigt som barnet suger. Tryck fast men var försiktigt, och sluta inte förrän området har mjuknat. Massera inte ett fullt bröst dock!

 

Såriga bröstvårtor

Såriga bröstvårtor är smärtsamt vid amning, och väldigt vanligt. Det blir svårare att driva ut mjölken och amningen kan bli riktigt jobbig.

Tips: Tryck ut några droppar mjölk efter amningen och smörj in på vårtorna och låt lufttorka. Byt även ut bröstinläggen så fort de är fuktiga. Har du stora sprickor i vårtan är det läge att söka vård. Ge inte upp amningen! Håll ut, det kommer att bli bättre.

 

Barnet vill inte ta bröstet

Det kan finnas flera orsaker till att en liten bebis avvisar bröstet. Det kan vara så att barnet har ont i öronen, täppt näsa eller har upplevt smärta eller har blivit skrämt under amningen. Eller kanske smakar mjölken smakar annorlunda på grund av förändring i kosten?

Tips: Försök att ta reda på orsaken till varför bebisen avvisar bröstet, och ta tålamod! Prova att amma barnet som tröst när det är sömnigt. Testa även olika ställningar! Det kommer inte att gå och tvinga bebisen, men försök att få till att bebisen ”fäster” sig vid bröstet. Amningsvägran kan vara extremt frustrerande, men går nästan alltid över.

 

Bröst som läcker

Detta speciellt vanligt under de första månaderna. Brösten är fulla, och det är naturligt att det bröstet som inte ammas läcker ut mjölk. Detta är inget problem, men något man måste vara medveten om.

Tips: Amningsinlägg! Och underlätta för sig själv och ha något att torka med nära till hands. 

 

LÄS ÄVEN: 4 sluta amma-tips