Vasamamma – första barnmorskemottagning med digital service och den senaste NIPT-analysen

Vasamamma – första barnmorskemottagning med digital service och den senaste NIPT-analysen

Vasamamma är en barnmorskemottagning i centrala Stockholm som är världens första som erbjuder digital service så att föräldrarna kan kommunicera med sin barnmorska via video i ett säkert digitalt vårdrum.

Idag blir samhället allt mer digitalt och vi kan idag göra mycket vardagssysslor direkt i mobilen istället för att fysiskt ta oss någonstans. Vi kan till exempel beställa mat hem till dörren, göra i stort sett alla bankärenden, och träffa läkare i mobilen – och nu även sin barnmorska tack vare Vasamamma som är först med en digital barnmorskemottagning. Under graviditeten kan det vara fysiskt ansträngande att ta sig till sin barnmorskas mottagning och att kunna få hjälp i mobilen eller på datorn istället för att fysiskt åka någonstans kan underlätta mycket för den som är gravid. Vasamammas digitala vårdrum är ett helt nytt sätt att möta patienterna på, och det kan användas som ett komplement till de fysiska undersökningarna som görs på mottagningen. En av tjänsterna som erbjuds i det digitala vårdrummet är NIPT-test, som är en av Vasamammas specialområden.
 

Kort om NIPT

NIPT, som står för Non-Invasive Prenetal Test, är en säker och tillförlitlig icke-invasiv fosterdiagnostisk metod för analys av kromosomavvikelser hos fostret. Det görs genom ett enkelt blodprov på den som är gravid och utifrån det kan man utläsa fostrets DNA. Skillnaden mellan ett KUB-test och ett NIPT-test är att NIPTs resultat är 99% säkert, medan KUBs är 75-90% säkert. NIPT-analysen görs vanligen på 3 av 24 kromosomer, närmare bestämt kromosom 13, 18 och 21. Nu är Vasamamma först i Sverige med att erbjuda NIPT-analys på alla 24 kromosomer. Haleh Amirfaryar, VD och grundade av Vasamamma, berättar hur NIPT-testet fungerar i det digitala vårdrummet.

- Innan det fysiska NIPT-testet vill vi ge mycket information om hur det går till, vad det innebär och så låter vi de blivande föräldrarna fundera igenom vad olika testresultat kan innebära för dem innan de bestämmer sig för om de vill göra testet eller inte. Då är det digitala vårdrummet perfekt eftersom man inte fysiskt behöver vara på mottagningen för att ha det samtalet. Om man efter samtalet väljer att göra NIPT-testet kan man boka tid för det och sedan komma in på mottagningen för att göra det fysiska testet, som är ett blodprov.

Läs mer om NIPT här!
 

Så funkar det digitala vårdrummet

Vårdrummet har en unik säkerhetslösning från Compodium International AB och Bengt Grahn, VD på Compodium, förklarar den säkra lösningen såhär: 
- Patienten loggar in via BankID och väntar tryggt och säkert på sin barnmorska i ett digitalt väntrum. Barnmorskan loggar in i sin portal med till exempel SITHS eller BankID och klickar på sin patient. Då skapas ett digitalt vårdrum där patient och barnmorska ser och hör varandra. Den personliga informationen hanteras med största sekretess och i enlighet med både PUL och PDL.

Såhär säger Haleh Amirfaryar om det digitala vårdrummet;
- Det känns väldigt tryggt både för oss och våra patienter att kommunicera säkert, även när föräldern kan sitta hemma i soffan. Samtidigt har vi ökat både tillgänglighet och effektivitet.

Här kan du läsa mer om det digitala vårdrummet!

 

I samarbete med Vasamamma

Barnmorska online NIPT-test Vasamamma