Vilken ställning är

Vilken ställning är "bäst" om du vill bli gravid?

Myterna är många kring hur ofta man ”ska” ha samlag och vilken ställning som är ”bäst”. Men i ärlighetens namn; de stämmer oftast inte!

LÄS ÄVEN: Bästa sexställningarna när du är gravid

Det man däremot kan se statistik på är att chanserna att bli gravid ökar markant om ni har samlag varje dag, jämfört med någon gång i veckan. Cirka 7 av 10 par blir gravida inom tre månader om de har sex varje dag, medan bara 1-2 par av 10 lyckas med samma sak om de har samlag en gång i veckan. Sedan är detta givetvis extremt individuellt! Men summan av kardemumman: ofta hellre än sällan. 

Mannens sädesceller sjunker efter en utlösning och ökar sedan igen efter några dagars avhållsamhet. Dröjer det mer än fem dagar kommer dock spermierna att vara mindre rörliga och börja åldras. Att älska varannan, var tredje dag ger män friskare spermier. 

När ni har prickat in din ägglossning gör livmoderhalsslemmet att spermierna enkelt kan simma upp genom livmoderhalsen, oavsett vilken ställning. Därför ska ni givetvis välja den ställning ni finner skönast! För det finns faktiskt ingen som är varken bättre eller sämre. Snarare är det viktigare att ni slappnar av och njuter.

Och tycker du att det känns som om spermierna rinner ut efter samlaget så kan du vara lugn. En man har cirka 40 miljoner fungerande spermier, så det är redan flera påväg upp mot ägget. 

LÄS ÄVEN: 5 myter om vår fruktbarhet