Barn och godis - när är det ok att börja med lördagsgodiset?

Barn och godis - när är det ok att börja med lördagsgodiset?

Ger du ditt barn godis? Panelen har svarat kring barn och godis, när är det egentligen ok att börja ge små barn godis och andra sötsaker? Vad tycker du? Är det kanske så att små barn och godis inte hör ihop enligt din mening?

Hitta nyttigare alternativ till godis

Godis kan vara mycket, men jag antar att vi ska diskutera sötsaker.
Jag tycker att man kan vänta med att presentera godis tills barnet är ett par år. Lördagsgodis är ok, dock bör man väl inte vara helt rigid i frågan.

Problemet som kan uppstå när barnen äter godis mycket och ofta är sockerkickarna. Dessutom är det inte särskilt hälsosamt. Jag tycker att man kan hitta alternativt ”godis”. Det kan vara frukt, naturgodis, nötter, russin mm. Mina barn får en hel del frukt, men på lördagar äter dem lite godis.

Godis är ju inget man dör av men vi försöker hålla oss till naturgodis

Vi tycker generellt att man kan vänta ett tag. Med Lovis, första barnet, var vi urnoga med att inte ge något socker eller godis för tidigt. Hon hade nog fyllt två innan hon fick smaka första gången. Men Truls som är 13 månader yngre - gick det ju inte att hålla samma ambition...

Fortfarande har vi aldrig köpt en godispåse till barnen med smågodis i. Däremot får de påsar med naturgodis i ibland, med torkad frukt, nötter och sådant. Det innehåller ju säkert lika mycket socker men inte lika mycket e-medel och färgämnen och sådant - så det känns lite bättre. Men sen finns det ju far- och mormödrar som förser sina små favoriter med godsaker utan att man har kontrollen... Men godis är ju inget man dör av - så vi låter det vara så.

Lördagsgodis sen ett par veckor tillbaka

Det bästa är att hålla barnen från godis så länge man kan. Ska de äta godis bör det bli max en gång i veckan som exempelvis lördagsgodis och om det är kalas och det där bjuds på godis.

Vår dotter fick sin allra första sötsak på sin ettårsdag då hon fick smaka en bit på sin tårta. Sedan har det varit svårt att neka henne godis då andra barn fått äta godis på kalas och liknande så då har det blivit att hon också fått. Nu är dottern drygt två och får lördagsgodis sedan några veckor tillbaka. Det blir dock inga mängder utan endast en ask Zoo och en liten Palle Kuling chokladkaka.

Inte sötsaker mer än 2 ggr i veckan

Våran son fick smaka godis ganska tidigt, vilket jag egentligen tycker är helt onödigt han va väl kanske 10 månader när han smakade glass första gången. Jag kunde nog inte motstå att han med skulle få smaka när vi satt och åt. Sen fick han tårta när han fyllde ett, nu är han 16 månader och vi försöker undvika att äta godis när han är vaken eller med men om han är det så får han någon liten chokladbit/chips eller vad det nu kan vara. Fikar vi får han en egen bit kaka eller bulle. Men inte sötsaker mer än 2 ggr i veckan.
Det bästa är väl att inte börja fören dom själva frågar efter eller så, småbarn har ju inget sötsug eftersom de inte smakat. Och att det inte är bra för tänder osv det vet vi ju alla!

Ingen bestämd ålder med godis

Vi försöker hålla oss till att lördag är en godisdag men ibland kan det bli en liten godis hit eller dit. Men det blir inga enorma mängder med godis utan oftast köper vi ostbågar, popcorn mm.
Vi har ingen bestämd ålder på barnen när vi börjar med godis nån gång efter 1-årsåldern och oftast börjar det med att nån av de lite äldre barnen "råkar" ge minstingen lite godis.

Första gången var vid 2 veckor och 2 månader

Vår äldsta dotter fick smaka dumleklubba första gången när hon var 2 veckor men det var en sak som hennes farmor bara skulle göra. En sån där tradition. Lillasyster var dock 2 månader men vi hade problem med henne i början så därför. Men efter det har dom inte fått godis alls innan dom var 1 år.

Tycker inte att man ska introducera godis för tidigt hos barn. Godis i dagsläget får dom om don har skött sig ordentligt en gång i veckan. Men är vi på kalas eller hos någon som bjuder på fika får de ju självklart smaka. Även om det inte är "godisdag" så att säga.

Vi köper en normalstor påse med gott och blandat som de får när det är dags för godis. Inte mer och ibland äter de inte upp det utan sparar lite till nästa dag. Men som sagt, godis en gång i veckan om de skött sig annars får de inget alls.

Vänta så länge som möjligt

Det är jätte svårt att svara på. Man vill ju vänta så länge som möjligt innan barnen äter godis. Så tror jag nog att dom flesta föräldrar tycker.

Wilhelm fick börja smaka godis när han var stor nog att förstå, och började fråga efter det själv. Minns inte hur gammal han var då. Nu är han 2,5 år och får lördagsgodis sen några månader tillbaka. Han kan även få godis om det är något annat speciellt tillfälle.

Vad tycker du om att ge barn godis? När tycker du det är OK att ge små barn godis? Eller tycker du att man helt ska undvika sötsakerna?

Kommentarer

Jag tycker man ska vänta så länge som möjligt med att ge små barn godis. Men om det mindre barnet ser föräldrar och syskon äta så är det ju klart att dom vill smaka också. Man kan klippa sönder en eller två godisar i mindre bitar så kanske barnet tror att han/hon har fått flera. Sen är det väl ingen större fara så länge man är noga med att borta tänderna deras.

Vi började nog kring ett år också... Känns så där egentligen, för det är ju inte som att det inte går att undvika! Nu tycker jag det är viktigt att barnen istället får uppleva andra gottis saker än godis. Vi äter glass med jordgubbar, fruktsallad, grönsaker och dipp, det går hem nästan bättre än en skål godis eller chips! Barn blir ju lätt törstiga och då är det super med grönsaker och frukt! Så, håll små barn borta så gott det går. Som förälder kan man faktiskt ställa fram annat och då är det det som finns att äta. :)

Skriver en kommerntar om detta eftersom jag jobbar som tandhygienist till vardags när jag inte är mammaledig. Min åsikt är att man ska vänta så länge som möjligt med sötsaker till barnen. Vad jag menar med sötsaker är godis, bullar kakor choklad russin juicer saft oboy osv... Mindre barn som fortfarande har nappflaska behöver i min mening inte ha annat än vatten i flaskan, de ska definitivt inte gå runt och småsnutta på en flaska fylld med juice nyponsoppa saft eller välling. Detta självklart från min sida ur tandsynpunkt. Men även för att jag tycker det är viktigt att tidigt lära barnen goda vanor. Regelbundna måltider 5-6 ggr om dagen med litet sockerinnehåll, är vad vi inom tandvården eftersträvar. Sen gör det ingenting att man ger lördagsgodis. Vi ser hellre att ett barn äter mycket godis en dag än att man ger 1 godisbit/dag. Sen är även småätandet ett problem, tänk på att småätande av frukt och russin och dylikt även det är skadligt för tänderna! Försök även att undvika att barnet somnar m söta drycker i flaska(inkl. välling) detta för att det blir sockerpåslag på tänderna hela natten. Börja borsta tänderna m fluortandkräm redan när första tanden bryter fram. Detta är självklart upp till var och en, men med tanke på hur mycket karies vi har på våra barns tänder idag, ville jag bara påminna lite ;) Tack för ordet!! och OBS karies är en munSJUKDOM, inget som "bara" finns i våra munnar.

Jag tycker också att man ska försöka vänta så länge som möjligt och jag tycker också att man inte behöve göra lördagen till just en godisdag. Vi försöker variera oss väldigt mycket och det är faktiskt väldigt sällan barnen får godis och i dem fallen får de ofast lösviktsgodis och så får dem välja ut 10 bitar var ungefär. Mina barn är snart 4&6. Dem är jätte nöjda med detta. Förra helgen åt vi ost och kex. Mycket populärt och helgen innan blev det fruktsallad. Då försöker vi även introducera barnen för lite "annorlunda" frukter. Inte bara äpple, päron och banan. En smoothie är också ett bra allternativ. Ibland gör vi även grönsaker med dipp. På sommren är jordgubbar med glass otroligt populärt =)

Lördagsgodis var det ja :) Vi försöker hålla oss till det fast det är inte lätt må jag säga. Det brukar bli fredagsmys faktiskt så bara byte av dag..iblad hinns det inte med på helgen alls och då kan det bli en annan dag. Det där med godis till små barn är heller inte det enklaste när man har fler barn i familjen, tandläkaren har sagt att vänta tills de små sover..jo tjena lätt som en plätt de stora får sitta och vänta och vänta och vänta :D inte alltid det går på beställning det där med sömn och de små är inte dumma. Iallafall har våra fått smaka relativt tidigt (10 mån) enligt andra men de är sedan nöjda efter smakprovet. Håller med Annika borstar man bara tänderna ordentligt så ska det gå bra. och det finns ju andra allternativ...Våra barn är frukt tokiga de kan äta hur mkt som helst tror jag om de fick :) så är de sötsugna tar de hellre en frukt oftast. Sedan tycker jag att skolan är mkt dåliga på det här..Nu är v inte några pedanter som märks när det gäller detta men eftersom det alltid kommer på tal om barns tänder och fettma bla så förstår jag inte varför det ska vara filmmys mm i skolorna iallafall häromkring. Då skall godis medtagas om man vill men det blir ju ändå tvång då alla andra tar med sig och vara den som står utan är ju inte på tal då. Även fika bakas och äts med barnen och då pratar vi inte om hemkunskap. Men hur som helst är det upp till var och en att avgöra det som är bra för deras familj.

Lördagsgodis var det ja :) Vi försöker hålla oss till det fast det är inte lätt må jag säga. Det brukar bli fredagsmys faktiskt så bara byte av dag..iblad hinns det inte med på helgen alls och då kan det bli en annan dag. Det där med godis till små barn är heller inte det enklaste när man har fler barn i familjen, tandläkaren har sagt att vänta tills de små sover..jo tjena lätt som en plätt de stora får sitta och vänta och vänta och vänta :D inte alltid det går på beställning det där med sömn och de små är inte dumma. Iallafall har våra fått smaka relativt tidigt (10 mån) enligt andra men de är sedan nöjda efter smakprovet. Håller med Annika borstar man bara tänderna ordentligt så ska det gå bra. och det finns ju andra allternativ...Våra barn är frukt tokiga de kan äta hur mkt som helst tror jag om de fick :) så är de sötsugna tar de hellre en frukt oftast. Sedan tycker jag att skolan är mkt dåliga på det här..Nu är v inte några pedanter som märks när det gäller detta men eftersom det alltid kommer på tal om barns tänder och fettma bla så förstår jag inte varför det ska vara filmmys mm i skolorna iallafall häromkring. Då skall godis medtagas om man vill men det blir ju ändå tvång då alla andra tar med sig och vara den som står utan är ju inte på tal då. Även fika bakas och äts med barnen och då pratar vi inte om hemkunskap. Men hur som helst är det upp till var och en att avgöra det som är bra för deras familj.

Jag tycker detta är oerhört svårt. Jag menar, visst man kan ju köra med lördagsgodis, men det jag inte fattar är.. varför då? Om vi nu alla är så pass överrens om att godis är så pass "dåligt" att man skall hålla sig till att äta bara på lördagar, varför äta alls? Visst det är så trevligt och mysigt för vissa men i mina ögon är det om man ska hårddra det, bara onödigt. Jag själv hade inga större begränsningar vad det gäller sötsaker när jag växte upp. Mest var det väl pga att föräldrarna helt enkelt inte orkade lära oss bättre, vad vet jag. Men vad jag anser är att om man väl börjat ge godis är det bara problem som kommer ur det. Tex ett barn som får lördagsgodis, hur länge dröjer det innan det kommer tjat om att det inte bara skall vara på lördagar? Sedan har man ju lagt upp bollen på straffpunkten för ett evigt tjat/konflikt. Ett barn som får sötsaker har ingen möjlighet att inse vilka konsekvenser det har på dem. Visst allt är ju relativt och det finns betydligt farligare saker än godis, men betyder det att man skall äta godis bara för det finns värre saker? Tänderna är ju bara en sak, men det påverkar ju även blodsockret. Min erfarenhet är att det dessutom ökar risken att man börjar småäta mellan måltiderna och då är man inte långt borta innan det sätts i system med fika och godis stup i kvarten vilket gör att man inte äter ordentligt. Dels pga att man småäter emellan måltiderna men även att sockret ger sådan smak-kick att den nyttiga maten inte längre smakar lika gott. För ett barn utan erfarenhet av sött smakar vanlig mat jättegott. Det finns enormt mycket man kan hitta på som mys som också är godare än den vanliga maten men det måste inte vara sötsaker, anser jag. Tex en god macka med lite lyxigare pålägg, frukt mm mm Visst ni kan säga att det är fel att "hindra barn från allt sött" men det är inte så jag menar, men allt det där "onödiga". För jag menar, vad får man ut för positivt av att äta sötsaker? Att man sedan får sitta som en lönnfet medelsvensson och betala plus på aftonbladet för att se hur man ska kunna gå ner i vikt? Förr handlade man lösgodis och valde bit för bit man skulle ha nu öser man med en stor spade och när det är nedsatt pris står det ibland "max 3kg" haha :D Jag tror att alla som försvarar godis och sötsaker gör det bara för man själv sitter i träsket och inte kan sluta med skiten för det många gånger är lättare att ta till när man inte tycker sig ha tid att laga bra mat.