Barnmorskan om foglossning och illamående i vecka 22

Barnmorskan om foglossning och illamående i vecka 22

Barnmorskan på minbebis får ofta in frågor kring illamående och foglossning. Gravida Madeleine skriver och ber om råd "Jag kan inte sova på nätterna det gör otroligt ont i höfterna och går inte att ligga på sidan, vad ska jag göra?".

Madeleine, gravid i vecka 22, frågar

Hejsan, jag är gravid i v. 22 och har fått jätte problem med foglossning. Jag kan inte sova på nätterna, det gör otroligt ont i höfterna och det går inte att ligga på sidan. Jag har provat med 2 Alvedon men det gjorde ingen verkan alls. Undrar hur man kan lindra detta?

Har fått låna ett foglossningsbälte av min syster som jag har dagtid men finns det något man kan ha under natten?

Sen undrar jag också över detta med illamåendet, har som sagt passerat tolfte veckan och kräks fortfarande varje morgon.

Äter jag innan jag går ur sängen blir det sju resor värre så det är inget alternativ alls, vissa dagar fortsätter det även under resten av dagen också.

Har du några tips hur man kan få hejd på detta? Har provat receptfria åksjuketabletter, seabands och även recept på lergigan men inget av detta hjälper. Tacksam för svar! /Madeleine

Barnmorskan svarar

Bäckenet stabiliseras av muskler och om foglossningen startar är det bra att att ha bra muskler. Det finns vissa rörelser som är bra att göra för att försöka stabilisera bäckenet genom att stärka musklerna.

Du har troligen fått en informationsbok av barnmorskan och iden ”boken” finns det ett rörelseprogram som du helst bör göra VARJE DAG. Kudde mellan knäna under natten kan hjälpa, så att låren hålls parallella.

Illamående under graviditet brukar klinga av efter 12:e veckan, men en del fortsätter att må illa och kräkas genom hela graviditeten. Mediciner kan vara till hjälp och därefter sjukskrivning. Det finns tyvärr inga bra knep. Vissa kvinnor drabbas mer än andra.

Har du likanande komplikationer som Madeleine? Berätta här i kommentarsfältet! Eller skicka in din fråga till vår barnmorska här!

Kommentarer

Finns andra läkemedel mot illamående och kräkning än Lergigan. Fråga efter det. Man ska inte behöva kräkas varje dag bara för att man är gravid. Fråga din barnmorska efter en tid till en sjukgymnast också. Du kan ju få smärtlindring i form av exempelvis TENS - vilket hjälper för en del. Hoppas det blir bättre snart.