Små barn och kyla - så håller du värmen i minusgraderna

Små barn och kyla - så håller du värmen i minusgraderna

Det är inte lätt att veta om barnet är rätt klädd i den rådande vinterkylan. Madeleine Kilsbeck, Verksamhetschef för BB-Stockholms Barnmorskemottagningar, ger tips och råd kring hur du håller rätt temperatur i barnets vagn när det är minusgrader ute.

När det är minusgrader ute är det sunt förnuft som gäller när du klär på ditt barn för utevistelse. Men för att underlätta för dig har MinBebis frågat Madeleine Kilsbeck, Verksamhetschef på BB-Stockholms Barnmorskemottagningar, om några handfast tips på hur du är säker på att ditt barn är rätt klädd i vinter.

- Sunt förnuft gäller. Man lämnar inte ett barn utan uppsikt ute – framför allt inte när det är minusgrader. Om barnet är förkylt bör det inte andas in så kall luft. Om ett barn har svårt att andas måste man naturligtvis ta upp det och se till att luftvägarna är fria. Nässpray, koksalt mm används vid förkylning.

Hur ska man tänka när man klär på sina bebisar för en promenad i ett flera minusgrader?

- Skydda mot eventuell vind. Barnet ska kläs så att det känns torrt och ej vara kall på huden när man kommer in och klär av barnet. Man får inte ha så mycket kläder på så det blir svettigt. Det vanligaste är att man klär på barnet för mycket och ”stänger in” luften i vagnen. Ett barn som kan röra sig håller sig bättre varm. Flera lager tyg bättre än ett tjockt.

Har du några andra råd att ge föräldrar när det är mer än 10-15 minus ute?

- Var ute korta stunder, hellre flera korta än en långpromenad. Stick ner handen under barnets kläder emellanåt och känn hur huden känns. Lagom varm? Svettig? Kall? Det är det bästa sättet att känna om barnet har det bra temperaturmässigt.

Kommentarer

Jag tog upp det här i bloggen och fick också svaret att vid minus 10 går gränsen. Men som Sofia (Soffilina) då sa. Hur gör de uppe i Norrland? Sitter de inne hela vintern?

När mina barn var på förskolan sov de ute till -15, men jag tror faktiskt att det var -20 någon gång. Inga problem när man som jämtlänning har vikingablod. Skämt åsido med rätt grejor så håller man värmen riktigt bra, Voxi-pose med ullfyllning från norska Ullkorga.

Har en liten 3-åring hemma som blir rödblossig om kinderna så fort hon varit ute, hur ska man få bukt med det? vi smörjer på kvällarna innan sängdags och varken tvättar el smörjer dagtid....

Matilda: Vi har exakt samma problem. Hon har eksem som försvinner när vi är inne flera dagar men efter bara en kort stund ute kommer de tillbaka. Vad smörjer ni mer? Vi har provat Locobase och Decubal. Decubal har hjälpt bäst. Hon får även kortisonsalva. Ni kan ju prata med bvc!

Är det - 25 grader tycker både vuxna och barn att det är lite för kallt att vara ute några längre stunder, tex ska man ju inte löpa/springa när det är kring -15 grader pga av den kalla luften man andas in plus vad händer om du ramlar och stukar en fot där ute när det är så kallt! Det kan ju hända med barnvagnen med. Då är det inte så kul att ligga och vänta på hjälp en timme... Lite dramatiskt kanske men -25 grader är väldigt kallt.

Låter sunt. Ett tips till vintern som vi hade nytta av när vår tjej var liten är att lägga en kött-termometer i barnvagnen... Vi hade den under henne och hade hela tiden bra koll på temperaturen. Ganska ofta fick vi reglera, typ öppna upp lite eller täppa till... Hur bra som helst! Hälsar AnnaNS

Precis..Hur ska jag göra då, nu när vi har -15.. och det blir kallare???

Luleå -15 idag, om en månad kanske -25... Hur ska vi då klä bebisen som är nu 3 månader??

Som svar till MariaTheres, nej vi sitter inte inne. Om jag jämför lite med de ändre barnen, förskolebarn, som jag känner till så sover dom ute ner till -15 grader. Hemma resonerar jag att om jag kan tänka mig att gå på en timmes promenad i kylan ute så kan jag ställa ut sonen i vagnen den timmen, drar jag mig för att gå ut så får han sova inne. Det tycker jag är en ganska bra måttstock!

Om barnen är riktigt små är det ju bättre att bära barnen! Vi hade lillan i bärsjal och senare baby björn. Då delar vi kroppsvärme och jag kan svepa min egen jacka om oss båda. Dessutom kan man vända barnet innåt så det sitter med ansiktet mot bärarens bröst och skyddas så både från vind och kyla.