Då har du störst chans att bli gravid

Då har du störst chans att bli gravid

Du har störst chans att bli gravid dagarna kring din ägglossning. Läs mer om vilka faktorer som påverkar fertilitet hos män och kvinnor.

Du har störst chans att bli gravid dagarna runt ägglossningen och samma dag som du har ägglossning. Detta beror på att mannens spermier kan leva upptill tre dygn. En ägglossning sker genom att ett hormon som kallas för det luteiniserande hormonet frigörs från hypofysen i hjärnan. Då frigörs ett ägg från äggstocken som fångas upp av äggledaren under äggets vandring ner i livmodern.

LÄS ÄVEN: Det säger dina flytningar om hur fertil du är 

Det går att räkna ut när du ska ha ägglossning genom att köpa ett ägglossningstest. Clearblues ägglossningstest är mer än 99 % säkert och ger dig svar inom tre minuter. Testerna går att köpa på apoteket. Sen är det upp till er att mysa ordentligt i sänghalmen där hemma!

Detta påverkar fertiliteten hos både kvinnor och män

  • Om du röker
  • Dricker alkohol
  • Stressar
  • P-piller – Om du har ätit p-piller kan det eventuellt ta längre tid för dig att bli gravid.

En kvinna är som mest fertil mellan 20 och 25 år.
 

Vill du kolla in vår systersajt Allt för föräldrars ägglossningskalender? Klicka här! 

(Källor: Vänta & föda barn)

Kommentarer

Jag röker inte, jag har inte druckit på flera månader, jag stressar inte, jag har inte använt något skydd sedan i mars. Jag blir inte gravid, jag är är född 91 och min sambo 84! Och vi har alltid sex runt ägglossningen.