Julian föddes med Downs Syndrom

Julian föddes med Downs Syndrom

Emily Kind är mamma till Julian som föddes i december 2008. Julian föddes med Downs syndrom, något som Emily inte alls var förberedd på. - Jag var ledsen och chockad i början och besviken över att det inte blev som jag hade tänkt mig, säger Emily.

I Sverige föds omkring 120 barn varje år med Downs syndrom. Emily Kinds lille Julian är en av dem. Emilys graviditet var normal. Hon kände sig frisk och pigg och på det vanliga ultraljudet kunde man inte se något avvikande.

- Allt såg bra ut på ultraljudet. Jag bad om ett Kub-test, eftersom jag var orolig, men fick till svar att jag var för ung för att få göra ett gratis. Min barnmorska övertalade mig att inte göra Kub-testet då risken för missfall var större än att få barn med Downs syndrom. Idag är jag så otroligt glad över att jag inte tog testet, för då vet jag inte om min lilla älskling hade funnits, säger Emily.

Julian föddes två veckor för tidigt

Emily berättar att hon den första tiden efter förlossningen kände sig ledsen, chockad och besviken över att det inte blev som hon tänkt sig.
- Det kändes som att mitt barn i magen hade dött och i sista minuten ersatts av ett annat barn som inte tillhörde mig. Jag kände en sorts ilska mot den extra kromosomen, som hade letat sig in i cellerna hos mitt barn och förstört mitt barns chanser i livet. Det kändes orättvist såklart. Men nu känns det precis det omvända, nu känner jag mig utvald, fortsätter Emily.

Hade tanken slagit dig någon gång under graviditeten att detta skulle kunna hända?

- Ja, jag vet ju att sådant händer och jag var orolig för det mesta. Jag var väldigt noga med vad jag åt och hur jag lyfte tunga saker och väldigt försiktig överlag. Men eftersom jag fick någon sorts ”falsk” trygghet efter ett perfekt ultraljud och alla besök hos barnmorskan då det visade på att barnet var helt friskt, så var jag inte inställd på att något skulle kunna vara annorlunda när det väl kom.

Vad tror du skillnaden är att vara mamma till ett barn med Downs syndrom och ett helt friskt barn?

- Hade jag vetat innan Julian kom hur mitt liv skulle förändras till det bättre i och med hans födelse, så hade jag sluppit gå igenom den första chocken, sorgen och oron. Men allt det där har naturligtvis präglat mig. Jag har stannat upp mer i livet, jag tar till vara på varje dag och jag stressar mindre, tack vare honom, avslutar Emily.

Emily Kind är bloggvän med Minbebis med sin blogg My.Perfect.Baby. Bloggen har hittills varit en dagbok kring graviditeten och sonen Julian men nu vill Emily skapa ett community där föräldrar och syskon till ett barn med handikapp kan mötas och samla kraft inför vardagens bekymmer och funderingar.

Har du ett barn med handikapp? Skriv till oss och berätta, info@minbebis.com.

Kommentarer

Jag har en syster med down syndom, och hon hade inte varit hon utan sitt handikapp. Hon är världens härligaste syster och hon har gett med så mycket i mitt liv. Personer med down syndrom är otroligt härliga, kärleksfulla och glada personer. Lycka till för dig och din son!

Han är sååååå sööööt :D

Vilken chock det måste ha blivit, jag vet inte hur jag skulle tagit den. Förstår att man självklart älskar sitt barn i alla fall men att det måste vara jobbigt i början? Ska genast följa bloggen, helt otroligt när andra delar med sig så fint av sina liv!!

Vilken otroligt bra intervju! Han är ursöt! Kul att se mammor som drivs av sina barn!

halvkul att läsa om detta mitt i en graviditet ärligt talat..

KUB-testet ökar väl inte risken för missfall? Jag gjorde testet; det var ett blodprov och en ultraljudsundersökning som visade att risken för Downs syndrom var mycket liten, och inga fler prov behövdes. Annars erbjuds man ett fostervattenprov, och då ökar risken för missfall. Det var kanske det barnmorskan menade.

Blir lite förvånad över meningen \"Min barnmorska övertalade mig att inte göra Kub-testet då risken för missfall var större än att få barn med Downs syndrom.\" Vad jag har hört är det väl ingen missfallsrisk att göra KUB, utan det är först vid ett fostervattenprov som det är högre risk för missfall. KUB är ju bara ett blodprov kombinerat med ett ultraljud.

Grattis till en riktig glädjespridare!

Känner igen mig i din historia, väntar nu mitt första barn, läkaren på mvc som skulle skicka en remiss åt mig för att göra KUB-testet ''tjata'' mig ur att göra det, för att hon sa då att risken för att mitt barn skulle få down syndrom skulle vara extremt liten, men det kan man ju aldrig veta helt säkert.. blev då väldigt frustrerad och orolig fram till UL, då dom sa att allt såg jätte bra ut, samma sak med alla besök hos BM,.. men nu inser jag att de är bara att fortsätta hoppas att barnet är friskt.

Han är så fin, Grattis till en underbar liten kille!