Barn & tänder - borstar du morgon och kväll?

Barn & tänder - borstar du morgon och kväll?

82 procent av alla föräldrar borstar barnens tänder morgon och kväll. Är du en av dem eller är du en slarver? Tyck till och var med och tävla om tre stycken eltandborstar från Philips Sonicare Kids!

I en observationsstudie som Philips har gjort i samarbete med vårdpersonal svarade 82 procent av de 350 deltagarna att de borstar barnens tänder morgon och kväll. Studien som har gjorts för att se över tanborstningsvanorna hos barn indikerar på att det slarvas med tandborstningen i hemmen.

Två minuter morgon och kväll

Enligt studien upplever många föräldrar en utmaning i att skapa god rutin för sina barns tandborstning. Samtidigt visar resultaten att viljan att borsta tänderna längre ökar om tandborstningen görs roligare.

Enligt Birgitta Söder, professor em i odontologisk profylaktik vid Karolinska Institutet ska tänderna borstas två minuter morgon och kväll för att säkra god tandhälsa.

Sonicare for kidsAtt få barnen att borsta tänderna längre och noggrannare är dock något som kan rådas bot på om vi bara gör det lite roligare att borsta - i alla fall om man ska tro barnens egna svar.

Hela 8 av 10 barn tyckte att det var roligare att borsta tänderna med Philips eltandborste Sonicare for Kids. Att eltandborsten är färgglad och spelar melodier angavs som de mest populära attributen.

Sonicare for Kids är lättanvänd och utrustad med funktioner som gör att barn ska tycka att det är roligt att borsta tänderna och därmed nå målet att borsta längre. Studien bekräftar att det fungerar.

En god munhälsa i vuxen ålder avgörs av goda tandborstningsvanor som barn. Av de tandläkare som deltagit i studien anser 78 procent att eltandborstar är ett överlägset bättre hjälpmedel för att reducera karies. Enligt Birgitta Söder är föräldrarnas kunskap och hjälp ovärderlig för att lägga en god grund.

TÄVLA OM TANDBORSTEN? KLICKA HÄR!

Hur ofta borstar du tänderna på ditt barn? Händer det att du hoppar över kvällsborstningen? Tyck till!

 

Kommentarer

Jag tycker såklart att de är viktigt med tändernaförsöker se till o borsta dom två gånger per dag men med handen på hjärtat så blir de ibland kanske bara en gång.. däremot borstar han tänderna själv typ 5 gånger om dagen :D så lite rent kanske de blir då med :)

Jag kan bara rekommendera alla föräldrar att ta tandborstningen på era barn på fullaste allvar. Jag har alltid borstat tänderna på min dotter på kvällen och sen låtit henne borsta själv på morgonen. Ett sätt som fungerade jättebra för oss, jag fick borsta supernoga och länge på kvällen eftersom hon visste att när morgonen kom så fick hon borsta själv... I vår kommun kontrolleras barnens saliv vid två årsålder för att se hur stor bakteriehalt som finns i saliven och med det sen se hur stor risken är för karies, detta test görs på en skala mellan 0 - 3 och min dotter fick 0, detta gjorde mig ännu säkrare på att det var ok att jag bara borstade en gång om dagen och hon själv en gång. Vid treårskontrollen upptäcktes två hål... på MIN 3-åring.... Jag dog !! JAg kände mig som en usel förälder, att och gör fortfarande, att försöka få ordning på detta kommer bli en pärs både för mig och henne ! Så åter igen, borsta tänderna noga på barnen både morgon och kväll - Det är DITT ansvar !!!

Oj oj.. två minuter.. just nu blir det ungefär fem sekunder med en tokig och skrikande tjej i famnen. Hon är femton månader så det gäller väl att vänja henne vid tandborsten varje dag. Tycker det är svårt nu när hon börjar få hörntänder, och man ska försöka nå att borsta samtidigt som hon vrider huvudet och skriker. Vissa dagar går det bättre, vissa sämre.. skulle verkligen behöva något som kan få proceduren att bli rolig istället för hemsk. Vill inte heller våldshålla henne, för det leder ju till dåliga känslor inför tandborstningen.

Har en treåring och har borstat morgon och kväll (99% av dagarna i alla fall) sen han fick sina första gaddar. Brukar variera mellan vanlig tandborste och eltandborste, då han tycker det är lite roligare med eltandborsten, men där jag tycker det känns bra att använda vanlig tandborste ibland. Han får gärna testa att borsta lite själv, men vi gör det färdigt åt honom. Visst har han haft perioder när han var mindre när han absolut inte ville ha tänderna borstade, men då har jag faktiskt tvångsborstat - inte i 2 minuter - men bara för att visa att det ska göras oavsett om han vill eller inte. :-)

Här borstas det alltid morgon o kväll, men tyvärr inte i två minuter. Han är i trotsåldern nu och viss dagar gäller det att vara riktigt påhittig o skojig för att slippa tvånghålla honom... Vi "kör" sopbil, betongbil, sjunger "a-a-sången" osv för att få borsta hyfsat länge och nå alla tänder. Han borstar även själv och brukar då gilla att låna min eller sambons el-tandborste- det är ju roligare med något som brummar, tycker vår lilla bilfantast...

Här försöker vi borsta morgon o kväll , men dock är vi bättre på att göra det på morgonen. Det är lätt att man hoppar på kvällen för vällingen dricks gärna i sängen. Men känner att vi måste bli bättre på rutinerna. Det är lättare nuförtiden att borsta de små gaddarna än det var förut, får han hålla i tandkrämen och plaska med vattnet så får vi borsta ordentligt. Jag tror att eltandborste kan hjälpa upp intresset för många barn att borsta tänderna, har funderat på att skaffa en sådan de det lättare kommer åt o det blir mer noggrant borstat.

Vi borstar vår sons tänder minst 2 ggr / dag, har hänt att det skett fler. Vi borstar först åt honom, sen får han borsta en stund, kangkang säger han. Sen avslutar vi med en sista borstning. Han får inte äta godis ännu (fyller 2 i sommar) vi tycker att det inte är ngt att lära honom att äta. Att borsta hans tänder är mer än viktigt. Borstar minst 3 minuter, när VI borstar, det han borstar är utöver! Vi har ännu inte missat tandborstningen, åker vi iväg o skall vara borta lite längre än vanligt, så det inkräktar på hans sovtid, så har vi en extra tandborste o tandkräm med i skötväskan. När han fick flaska (modersmjölkersättning) så fick han det först, sen borstades tänder efter, så vi har varit o är noga! JAg (mamman) är noga med sina egna tänder, anser att det är otroligt viktigt med en god tandhälsa! Speciellt i dagens läge, när tandvården är så dyr! Så föräldrar, borsta era barns tänder! Det är otroligt viktigt! Gör det til en lek om barnen trilskas. Om barnet är större, skaffa en tjusig plansch, tex djur som visar tänderna, så får dem sätta stjärnor för varje gång dem varit duktiga (eller gör ett eget stjärnsystem (eller andra märken) o i slutet av systemet, så sätter ni dit ngt dem skulle vilja ha, tex ett spel, NÄR dem kommit fram till spelet och dem gjort det utan problem längs vägen, så får dem spelet. =) När vår lilla har trilskats så har vi avlett honom, tex, skvätt vatten osv, sen fortsatt, för då har han glömt varför han ens började trilskas =) Funkat för oss iaf! Ursäkta om det blev rörigt=)

Har alltid borstat morgon och kväll på bägge tjejerna sedan den dag tänderna började titta fram! Tandkräm introducerades lite försiktigt när kindtänderna kom. För mig är det en självklarhet att hjälpa dem med detta tills de blivit minst 8-10 år, då handmotoriken gör det lite svårt för dem att komma åt överallt själva innan de blivit äldre. Jag borstar först och sedan vill de gärna borsta lite själva också... Det fungerar hur bra som helst när det väl blivit en del av morgon och kvällsrutinen. Bolibompas tandborstmoment på morgonen har hjälpt till hos 2,5-åringen... Annars kan det ju bli en del protester i den åldern... ;-)

Två minuter gäller när man har fått 20 tänder har man 8st behöver man inte hålla på så länge :). Gnugga 10 tag på tandens alla ytor räcker tuggyta, ytan mot tungan och ytan mot kinden.

Hej! Jag kan med säkerhet säga att båda mina barnbarns tänder blir borstade varje morgon och kväll. Detta märks de gånger jag är barnvakt för dem. Då kommer de båda med sina tandborstar och vill att mormor skall borsta, innan det är dags för godnattsaga. När jag själv hade småbarn var jag noga med tandborstningen. Detta har mina vuxna barn nytta av idag. Min son 32 år, har endast en lagning och min dotter 36 år, har också en bra tandstatus. Hoppas på tur så att barnbarnen får musik under tandborstningen.