Så får du ett lyckat ettårskalas!

Så får du ett lyckat ettårskalas!

Dags för ettårskalas? Hur gör man med inbjudan och vad bjuder man på? Här är checklistan till dig som är ny gamet.

Den första födelsedagen är något alldeles speciellt. Liten börjar bli stor och det vill du såklart göra till en minnesvärd dag med nära och kära. Börja med att göra en gästlista indelat på barn och vuxna för att få ett hum om hur många det blir, kanske blir det för många och då kan du sålla ut de allra viktigaste personerna.

Första födelsedagen

Välj en tid för kalaset. Alla små barn har olika sovtider så det kan vara svårt att pricka rätt tid, bestäm en tid som känns bäst för er. Barn kring ettårsåldern leker sällan med varandra men gärna bredvid. En timme eller två är ganska lagom för barnkalas, det är inte heller ovanligt att man skriver på inbjudan mellan vilka tider kalaset håller på.

Inbjudan

En inbjudan till ett kalas bör skickas ut cirka två veckor innan datumet. På inbjudan skriver du vilket datum och vilken tid kalaset är och var det hålls. Om det är ditt barns ettårskalas kanske många av inbjudningarna går till släkt och nära vänner.

Det kan vara bra att be dina gäster höra av sig i förväg om det är så att de har någon matallergi som kan vara bra att känna till.

OSA! Skriv ett datum då du senast behöver veta hur många gäster det blir.

Shopping och förberedelser

Vad vill du bjuda på? Ska du baka själv eller köpa färdigt? Gör det som känns bäst för dig utan att du behöver stressa - det ska vara kul, inte jobbigt.

När du fått svar från gästerna och vet hur många det blir kan du göra en inköpslista på det som måste införskaffas. Beroende på vilken tid du har valt till kalaset kan det vara bra att bjuda på tex korv med bröd om gästerna "glömt" att äta lunch innan.

Inköpslista

  • Kaffe/te
  • Kaffemjölk
  • Korv och korvbröd
  • Bullar/kakor alt ingredienser till bakning
  • Tårta alt ingredienser till bakning
  • Ballonger och serpentiner
  • Servetter
  • Papptallrikar med motiv till barnen
  • Godis eller frukt till fiskedamm
  • Saft

Fler lite större barn? Då kan du ha fiskedamm. Till det behövs ett lakan, en klädnypa, lina och en lång lite kraftigare pinne. Förbered påsarna till fiskedammen innan så är det klart när gästerna är på plats.

Bakar du själv? Förbered och baka det som kan frysas in en vecka innan när du får tid över så kan du känna dig lugn när kalaset närmar sig. Ta sedan fram det i god tid så att det hinner tina till den stora dagen.

Dagen innan kalaset

Städa och lägg fram kläder som ni ska ha på er på kalaset dagen innan så slipper du stressa med det timmarna innan gästerna kommer. De timmarna behöver du till dukning och de sista förberedelserna.

Lycka till!

Har du fler tips eller kanske funderingar på barnkalas? Hur viktigt är det att kalaset blir perfekt? Tyck till nedan!