Barnmorskan om extrem trötthet under graviditeten

Barnmorskan om extrem trötthet under graviditeten

Även om du har bra värden kan din trötthet kännas extrem. Trötthet under graviditeten kan bero på många olika saker. Vår barnmorska ger dig sju faktorer som kan vara orsaken till den ökade tröttheten.

Barnmorskan Madeleine Kilsbeck har svarat på frågan om extrem trötthet under graviditeten och berättar att tröttheten kan bero på många orsaker under graviditet, såsom:

  • Du bär på flera kilon än vanligt
  • Du har 2 liter extra blod som ska pumpas runt
  • Du kanske sover sämre
  • Den hormonella omställningen
  • Lågt blodvärde
  • Lågt järnvärde
  • Alla din viktiga organ (hjärta, lungor, lever, njurar) arbetar ca 20% mer än vanligt

Så även med bra värden kan tröttheten kännas enorm. Om du upplever en helt orimlig trötthet bör en läkare konsulteras för eventuell utredning.

Barnet sparkar oregelbundet under veckorna 20 – 30 och blir därefter mer regelbundet så du kan känna igen ditt barns egenheter.

Har du en fråga om graviditet? Ställ den här! Vill du läsa hela frågan om trötthet kan du göra det här.

Upplever du extrem trötthet under graviditeten eller bara lite tröttare än när du inte är gravid? Tyck till anonym om du vill!

Kommentarer

Jag kände mig inte trött under graviditeten, jag kände mig bara glad , hungrig och kåt! HELA graviditeten. Jag gick upp 12kg och har min dotter nu på 9 månader väldigt snäll och underbar! Sen hon föddes ;0)

Fick missfall 26 november men tror mig redan vara gravid igen. Är självklart rädd att det ska gå lika illa denna gången. Haft humörsvängningar vilket jag inte brukar ha annars. Blir lätt yr samt känt mig väldigt trött. Så min fråga är om det är vanligt med trötthet redan tidigt i graviditeten?

Jag är i slutet på vecka 7 och har i en veckas tid varit alldeles dödstrött, trots att alla mina värden alldeles innan graviditeten var normala och jag tränade 2-3 gånger i veckan. Nu orkar jag äta, sova och knappt jobba. Absolut inget mer. Blev förkyld mitt i också, vilket verkligen inte underlättar. Tog ledigt från jobbet 2 dagar för att "vila upp", men det hjälper ju inte! Gick på en kort skogspromenad idag (i snigelfart med tunnelseende) i hopp om att piggna till, men slutade bara i ännu mer trötthet. Orkade knappt klä av mig när jag kom hem. Ligga ner, det är det enda som funkar bra. Det sägs vara normalt att vara trött, men såhär trött? Mina andra graviditetssymptom överskuggas av tröttheten, och det känns hopplöst att tänka att denna trötthet skall fortsätta i veckor eller kanske månader till! :( Ett litet tips dock: Jag har märkt att jag känner mig lite mindre trött om jag tänder på alla lampor omkring mig :)

Jag är verkligen EXTREMT trött under graviditet som annars. Detta har gällt de tre senaste graviditeterna! Mellangraviditeten av dessa (som slutade i ett mf) var jag också trött i - trots att det blev mf runt v 8-9! Men de två andra - helt otroligt, jag kan sova från morgon till kväll, sen hela natten - utan problem. Vore det inte så att vi har tre barn redan så hade jag gjort det!! Dåligt värde har jag... Hb:t ligger nu på 110, men inför förra förlossningen låg jag på 101 i Hb :( har vart nere på 99 under denna graviditet men har jobbat mig upp därifrån... huah... finns förmodligen många som är såhär trötta, och ännu tröttare, men ändå - jag önskar att ingen behövde vara så trött! man får ju INGENTING gjort :(

har precis fått svar att jag är i v. 7 och är jättetrött, bara sover och sover och näre man vaknar vill man bara ligga kvar. hoppas att detta inte sitter i för länge.....

I vecka 33 och tröttheten känns som den kommit tillbaka efter en paus i några månader... Dåliga järnvärdet tippar jag som orsaken.

Jag är i v 18 nu o har varit galet trött i många v nu. Lite saker inträffade som gjorde att jag la ihop 2 o 2. Jag tar normalt d- vitamin vinterhalvåret och det har fått mej att må sååå mkt bättre( jag flydde vintarna förr) Detta har jag även gjort nu men kom på att jag borde kanske dubbla dosen nu för bebisen roffar åt sig allt den behöver. Och så upptäckte jag att mitt järnvärde var lågt. Så nu efter ca 1v med järntabletter o dubbel dos D- vitamin så är jag (nästan) tillbaka till normala mej själv o mår sååå mkt bättre. Så googla d-vitaminbrist o se om det kan passa in på dej. Må gott!

är helt slut, måste lägga mig ner och vila efter att ha duschat bara, är bara i v 4 eller 5 sådär, kan man verkligen påverkas så här mycket så här tidigt? Hoppas det går över annars vet jag inte hur det ska gå ;)

Jag går i i vecka 6 i morgon och jag skulle ge vad som helst för att bara få sova hur länge som helst. Är trött från det jag vaknar tills jag ska lägga mig. Igår sov jag middag 4½ timme

Jag mådde hur bra som helst min första graviditet. Inget illamående, ingen trötthet, allt var bara tipp topp. Nu däremot, är i 8:e veckan och helt deckad. Är trött från att jag vaknar tills jag går och lägger mig, vågar knappt köra bil för att jag är rädd att somna vid ratten. Får verkligen hoppas att det blir bättre, men det är ju skönt att veta att man inte är ensam.