Så märker du att förlossningen startat

Så märker du att förlossningen startat

Du vet att förlossningen har startat om du har fått förvärkar, vattnet går eller om slemproppen släpper. Du kan ha förvärkar eller sammandragningar upptill två veckor innan förlossningen, en del har mer och andra mindre.

Värkar
Om din förlossning startar med regelbundna värkar, kan det vara bra att veta i förväg att det kan ta upp till 20 timmar innan du är öppen 4 cm utav de 10 cm, då du är fullt öppen. Passa i sådana fall på att äta, vila ordentligt och samla på dina krafter.

Slemproppen
Slemproppen släpper 1 - 10 dagar innan förlossningen och ibland kommer det även lite blod. Det kallas för initialbedövning. När slemproppen har gått kan allt kännas som vanligt, så tänk på att det fortfarande kan vara några dagar kvar.

Vattnet går
Din förlossning kan startas av att vattnet går utan att du har känt någonting innan. Kort därefter börjar ett ganska intensivt värkarbete. När vattnet går är det en vitgrumlig vätska som kommer ut. Men om ditt vatten är grönfärgat kan det bero på att barnet har bajsat i fostervattnet. Barnet kan då vara stressat, uppge detta när du ringer/kommer in till BB.

Igångsättning
Det kan också bli så att vattnet går utan att dina värkar kommer igång, då kan man sätta igång förlossningen. I Sverige är det vanligast att man väntar i 12 – 24 timmar för att sedan sätta igång förlossningen med drop och vagitorier. Under tiden till igångsättningen måste man hålla kvinnan under uppsikt för att kunna kontrollera att hon inte får en infektion i slidan. Då vill man undvika att undersöka kvinnan för att inga bakterier ska föras upp i slidan. Om det skulle vara så att en läkare vill undersöka dig har du all rätt att ifrågasätta behandlingen.

Om något känns fel eller om du är orolig kontakta då vården.  

Orginaltext: 2010-02-24
Uppdaterad version: 2015-07-23