Förlossningsberättelse - Yad föddes i vecka 26

Förlossningsberättelse - Yad föddes i vecka 26

Caroline födde andra sonen i vecka 26, läs hennes förlossningsberättelse om hur det gick till när lille Yad föddes för tidigt, bara 35 centimeter lång och 890 gram.

Natten till måndagen den 14:e september 2009 vaknade Caroline av en känsla att hon kissade på sig.

- Jag gick på toaletten men märkte ingen skillnad så jag gick och la mig igen, berättar Caroline.

Morgonen därpå märkte Caroline att det läckte lite för varje steg hon tog. De åkte på det inbokade könsultraljudet och fick veta att det var en liten pojke som låg i magen. För säkerhets skull bestämde de sig sen för att åka in till KK-östra i Göteborg.

- Det var tur att vi gjorde det, väl framme får vi veta att det är klart fostervatten som jag känt av på morgonen. Vi skickas upp på spec-BB, och får veta att de vill ha mig sängliggandes till vecka 32, om bebisen ens stannar så länge, säger Caroline.

På spec-BB får Caroline sprutor och man kollar hur barnet mår och allt verkar se bra ut.

- Jag var extremt stressad då jag blev inlagd, vi skulle åka och skriva på kontrakt dagen därpå och flytta veckan därpå och vi hade inte packat något inför flytten. Men blir kvar på sjukhuset. Så här i efterhand tänker jag på vilken underbar man, vilka underbara vänner och familj man har som ordnade allt.

Yad en dag gammal

Värkarna kommer den 17:e september

Bara tre dagar efter att Caroline har lagts in på sjukhuset kommer värkarna på natten och håller på fram mot lunch dagen efter. Det börjar kännas jobbigt för Caroline och hon flyttas upp till förlossningen.

- Det var precis samma känsla som jag hade då förlossningen startade med stora grabben. Allt ser bra ut och vi är alla beredda att föda fram lillkillen vanligt, men så har grabben plötsligt vänt sig med rumpan ner. Här ifrån går allt snabbt. Snabbt in till operationssalen, och min man som precis hunnit fram till sjukhuset, hinner vara med under operationen, berättar Caroline.

Allt går snabbt och Caroline minns hur hon kände att läkarna puttade och drog under kejsarsnittet men ingen smärta. När Carolines son fötts fram sprang ett par läkare iväg och Carolines man följde med dem till rummet intill.

- Innan de rullade upp lillkillen till neo (neonatal vård) så fick jag se honom, jag hann se en liten hand, men kunde inte röra honom då jag var bedövad från halsen och ner.

Yads hem den första månaden i livet

Yad - Lillkillen på 890 gram

Yad föddes i vecka 26 den 17:e september kl 17:48, vägde 890 gram och var 35 centimeter lång. Den första tiden efter att Yad föddes var omtumlande för Caroline och hennes sambo.

- Jag kommer ihåg första gången jag skulle få hålla lillkillen och sitta känguru, han var tre dagar och jag skulle äntligen få hålla honom, men det blev inte som planerat, just då mådde han inte bra utan vi fick vänta en dag till. Det är ju inte bara att ta ut det lilla knytet, utan man ska hålla koll på alla sladdar och röra sig så försiktigt som möjligt, det tog säkert två veckor innan jag och mannen vågade assistera och bära ut honom själva, säger Caroline. En vecka efter att gossen föddes meddelades jag att jag måste åka hem, detta krossade mitt hjärta. Jag ville inte lämna mitt barn, men samtidigt ville jag hem till äldsta grabben, fortsätter Caroline.

Lilla Yad blev kvar på sjukhus ett par månader och fick åka hem lagom till jul, fortfarande inskriven, men hemma i sjukvård. Varje dag åkte de med taxi fram och tillbaka till sjukhuset för olika undersökningar och prover.

- Vissa dagar var det både till Östra och Mölndal vi skulle till, men allt ordnade sig alltid. Vi hade syrgas hemma och matade med sond fram till februari ungefär. Då togs sonden bort och Yad blev utskriven, berättar Caroline.

Yad 1 år och tio månader

Livet efter sjukhusvistelserna har inte varit lätt för familjen, som för alla med prematura barn är det lätt att barnet blir sjukt och får infektioner eller är i behov av läkarvård på ett eller annat sätt.

- Idag är grabben 2 år och 3 månader, nu korrigerar jag inte längre hans ålder men skulle jag korrigera så är han 2 år exakt.  Strax efter hans 2 års dag fick vi diagnosen BPD, han har behandlats för astma förut. Men för varje förkylning eller infektion så sjunker syresättningen och efter att ha åkt in ofta och behovet av syrgas har höjts så fick vi äntligen nya mediciner och som hjälpt bra idag. Det känns otroligt skönt att ha fått en diagnos. Och att han svarar så fint på medicinen.

Framför oss har vi en operation för att sätta in rör i öronen, efter att dom upptäckt att han har vatten i öronen för ungefär ett år sedan, och att han inte fått ett godkänt hörseltest ännu. Vi vet att han hör men inte hur mycket. Och det är ingen idé att göra fler hörseltest förrän vattnet är borta. Så vi hoppas att operationen går bra och att vi får gjort ett lyckat hörseltest inom dom närmsta sex månaderna.

Jag har fått mycket stöd ifrån andra som fött prematurer, och jag känner mig som lyckligt lottad då det gått så otroligt bra för min grabb. Tänker varje dag på dom små kämparna, avslutar Caroline.

Lycka till!

Vi på Min bebis önskar Yad ett stort lycka till i framtiden!

Har du också en förlossningsberättelse? Om inte, skriv en för din egen skull och skicka in den till oss på Min bebis om du vill dela med dig av den till våra läsare.

Kommentarer

Fin historia om en stark liten kille som ser oerhört välmående ut! Underbart att läsa att allt gick bra för lille Yad och att ni mår gott! Fortsatt lycka till er familj