Förstoppning, diarré och klåda under graviditeten

Förstoppning, diarré och klåda under graviditeten

När du är gravid börjar kroppen och kroppens tarmsystem förändras. Vanliga graviditetskomplikationer under graviditeten är förstoppning, diarré och klåda.

Förstoppning
Om du känner dig förstoppad under graviditeten så beror det på att tarmarna jobbar långsammare när du är gravid. Det kan komma i början så väl som i slutet av graviditeten. Du kan även bli förstoppad av järntabletterna som du äter när du är gravid. Om du inte äter dessa reda så finns de att köpa på apoteket. Prata även med din barnmorska.

Tips! För att undvika förstoppning är att motionera, dricka mycket rikligt med vatten eller annan vätska och äta fiberrikt.

Diarré
Precis i slutet när förlossningen närmar sig så kan många kvinnor få diarré. Detta beror på att kroppens ”egna” laxeringsmedel, prostaglandin, troligen har som uppgift att tömma tarmen innan förlossningen. Det är därför som man sällan behöver laxering på bb.

Klåda
Många kvinnor drabbas av klåda under graviditeten. Det kan vara så att det bara är din graviditetshormoner som spökar men det kan även vara att din kropp har vätskebrist. I svårare fal kan det vara förändringar i levern som kan vara mycket farligt för mamman och barnet. Tala med din barnmorska på MVC.