Sida 1 av 2

Boken somna utan gråt

InläggPostat: 01 nov 2009, 21:34
av Annika80
Vi har en son på snart 5 månader. Sömnen är vårt största bekymmer. Han sover endast korta stunder på dagarna ca 30 minuter och när han somnar gör han det antingen genom amning eller när jag går runt och bär på honom. På kvällen sover han likadant och vi får inte honom att sova för natten förrän vi själv lägger oss, dvs 22 eller senare. Han är jättegnällig och skrikig både på dag och kväll pga övertrötthet.

Jag har köpt boken Somna utan gråt och där stod det att läggningsrutiner är jätteviktiga. Är det någon som har provat metoden så tar vi tacksamt emot förslag, även ni som haft samma problem och inte läst boken är välkomna att skriva. Vi får aldrig någon tid för oss själva.

Re: Boken somna utan gråt

InläggPostat: 03 nov 2009, 18:26
av Fjut
Hej Annika.
Jag har boken och jag har väl inte följt metoden till punkt och pricka utan plockat godsakerna.
Det där med läggningsrutiner har varit A&O för oss.
Samma sak varje kväll plus att tiden bör vara den samma.
Vi höll på i två veckor ungefär med Tilde.
Först blöja,pyjamas,borsta tänder, mysa, barnprogram, flaska och sedan godnatt.
Hela proceduren tar ungefär en timme och hos oss är det pappa som sköter den.
Under tiden lagar jag mat och kring 19 senast 19:30 sover hon.

Nu vet hon vad som gäller, och börjar jäspa redan vid mysstunden.
Dock har inte jag känt att hon är redo för att slippa nattmålet ännu, men jag har fått ner antalet nattmål från kanske tre stycken till endast ett tillfälle och det är vid 02 ungefär.
Hon brukar även vakna till vid 22 och då får hon en rejäl flarra välling.

Det gäller att du är konkret, och att du är bestämd. Du bör åxå tänka ut HUR du vill lägga honom. (sängen, vagnen, bredvid dig i din säng el. liknande) och hålla dig till det varje dag.

Tilde har alltid varit en tjej som ska somna till någon form av rörelse... (suck)
Vagnen över tröskeln har länge varit en favorit, men sedan fick vi såna där Vyssan Lull tassar av min pappa som man sätter på spjälis och dom rekommenderas VARMT!

Lycka Till!
Kram Fjut

Re: Boken somna utan gråt

InläggPostat: 03 nov 2009, 18:42
av Gopplan
Vad är Vyssan Lull tassar och hur funkar de?

Re: Boken somna utan gråt

InläggPostat: 03 nov 2009, 20:06
av Fjut
Hej Gopplan.
Jo, Vyssan Lull-tassar är som möbeltassar med fjädrar i, som man fäster på spjälsängens ben.
Det är Brio som tillverkar dom och dom finns på Babyland bl.a.
Sedan kan man gunga sängen både i sidled och på tvären!
Dom är verkligen kanon. :D
Hittade den här länken:
http://www.brio.net/BRIO_NET/Sverige/?u ... 00.htm?b=4
Kram Fjut

Re: Boken somna utan gråt

InläggPostat: 03 nov 2009, 21:05
av Gopplan
Tack, Fjut! Det verkar vara en bra uppfinning som jag antagligen kommer köpa:)

Re: Boken somna utan gråt

InläggPostat: 03 nov 2009, 21:27
av succubusan
oj vad smart....Tidus är 1 år och somnar efter en hel del gnäll själv i spjälsängen. Han har sedan födseln tills för bara några veckor sen alltid blivit sövd i vagnen, dvs man drar den fram och tillbaka...fram och tillbaka...

Nu somnar han ju i spjälsängen själv men ibland önskar man att man kunde ha något att ta till..funderar på att köpa dom där. Vi har nu aldrig vagnen i lägenheten så vi kan inte bara ta den heller(det är sååå skönt att slippa ha den inne men ack så man saknar den när Tidus inte vill sova)

Oftast funkar som sagt det att han bara somnar själv men ibland kan det ta länge, i dag nästan en timme... förra veckan somnade han 22 ,,trodde jag skulle få nått fel hehe, jag kan heller inte slappna av ordentligt när jag hör att han är vaken, även om han inte skriker... :oops:

Re: Boken somna utan gråt

InläggPostat: 04 nov 2009, 11:03
av Fjut
Hihihi... Känner igen det där Succubusan!
Vagnen... fram å tillbaks.... helst ska det vara nåt litet gupp åxå för att göra damen nöjd... IKEA-katalogen, tröskeln, grytunderlägg, skärbräda... you name it! :wink:
Sedan är jag en sån som heller inte kan slappna av.
Inatt var Tilde vaken mellan 02:30 och 04! :shock:
(hon håller på att få tänder)
Hon var hur nöjd som helst i sängen och jag hade kunnat sova...
MEN ICKE!
Jag ligger och lyssnar vad hon gör!
F*n ta det där mammasinnet ibland! :wink:

Nej men skämt å sido.
Tassarna är faktiskt grymma eftersom man faktiskt kan ådstakomma det där "mysiga" vagnrycket...
Tror dom kostar runt 300 nya.
Men jag såg att dom fanns på blocket beggade med!

Ha det gott!

Kram Fjut

Re: Boken somna utan gråt

InläggPostat: 05 nov 2009, 13:50
av Scheli
Haha!! Här har ni en till vagn-missbrukare. Han har aldrig ens sovit i sin spjälsäng, sover bara i vagnen! Kan bara somna till rörelse...

Jag har faktiskt vyssanlull tassar på våran spjälis, men de gungningarna är inte tillräckliga för honom. Jaja, det går väl över nån gång antagligen :D

Fast det som är riktigt jobbigt är att han vägrar sova på rygg, och snart börjat det bli dags att byta till sittdelen på vagnen. Mmm vad gosigt att sova på mage i den... NOT! Hur sjutton ska man göra... Inomhus kan jag ju ha liggvagnen när han ska sova men hur blir det om man ska gå ut med sittvagnen? Säg det!

Apropå "somna utan gråt" alltså... :wink:

Re: Boken somna utan gråt

InläggPostat: 05 nov 2009, 23:57
av succubusan
köpte Vyssan lyll i dag och dom verkar funkar riktigt bra men jag tror man ska akta sig så barnen inte vänjer sig med dom. så man får stå och vagga varje kväll...men att ta till vid svårsövda kvällar.Perfekt!

299 kr, säljsi de flesta barnaffärer..finna i olika färger. Vi har en spälsäng med breda fötter..dvs plankorna som spjälsängen står på är breda men det funkar också, det stod också att det passar de flesta spjälsängar.

Re: Boken somna utan gråt

InläggPostat: 17 nov 2009, 09:45
av stajners
Jag har precis börjat läsa boken och jag tror verkligen på denna metod. Som sagt får man välja det man själv tycker passar men det är inga hemska metoder alls. Känns som att man kommer få ett tryggt barn som kommer att lära sej att somna av sej självt tillslut.
Barn vet inte hur de ska göra för att somna så att låta dem ligga och skrika ensamma är väldigt smärtsamt för dem och de blir inte ett dugg tryggare. Så det att läggningen verkligen måste ha sina rutiner är ganska självklart när man läser om det i boken. Lätt att glömma när man är mitt i kvällens alla bestyr.

Ska börja göra som hon skriver nästa vecka har jag tänkt. Bli vaccination idag och då vill jag inte köra igång det ifall hon blir sjuk.

Vyssan lull-tassar köpte jag tidigt. Har vägrat att göra mitt barn beroende av att gungas fram och tillbaka i vagnen. Vaggar spjälsängen när hon har svårt att somna och de har verkligen hjälpt!!! Behöver bara vagga lite för att få henna att komma till ro, sen måste jag sluta för att hon ska somna. Hon vill gärna att det inte ska röra sej då.

Men ni som inte läst boken, KÖP DEN!!! 41 kr på adlibris.se. Jag hittade min på ICA. 25 kr på REA :)