Det blev en tjej!! (långt)

Skriv din egen förlossningsberättelse och läs andras berättelser!

Det blev en tjej!! (långt)

Inläggav Jennieli » 17 dec 2009, 11:42

Ska försöka berätta om min förlossning...finns risk att detta blir långt då jag ofta blir lite väl detaljerad när jag berättar något :-)
Söndagen den 6/12
Vid 17-tiden: Böjer mig ner och lyfter upp katten för att torka hans smutsiga tassar och känner hur det lixom rinner i trosan. Lämnar över katten till min sambo och säger..måste på toa!! Rusar iväg och tror att det är en flytning men måste ju kolla.
Det är inte en vanlig flytning...det är rosafärgat vatten och när jag ställer mig upp från toaletten kommer mer.
Ropar till sambon "Nu händer det något här!!! Jag tror att vattnet går!" Han kommer rusandes och vill se men jag stänger lite smått generad in mig på toaletten. :-)
Blev lite osäker på om det var farligt att vattnet var rosa. Har ju hört att det blöder om tex moderkakan lossnat och att det är jättefarligt.
Ringde till förlossningen och frågade och fick till svar att det är helt ok att det är rosafärgat. Och eftersom värkarna ej kommit igång än sa de ändå att de ville att jag skulle komma in för kontroll under kvällen så att de kunde kolla att jag å bebis mår bra samt att det verkligen är vattnet som gått.
Vi käkade middag och väntade ett tag på att värkarna kanske skulle komma igång.

Vid 20-tiden: Inga värkar gör sig till känna men det kommer lite vatten då och då så vi packar in BB-väska och babyskydd i bilen och drar iväg till förlossningen.
Får komma in i ett intagningsrum och barnmorskan ber att få bindan jag har på mig. Kändes skumt att ta av sig en binda och lämna över till någon främmande :-) Hon konstaterade iaf att det var vattnet som gått och att det var klart och fint.
De kopplade på ctg apparaten för att kolla bebisens hjärtljud.. Fick sitta med ctg bältena ett tag och man kunde se att jag hade värkar...men de gjorde inget ont.. Här satt jag och hoppades att det var riktiga värkar och att jag var väldigt smärttålig...haha!
Bebisens puls var väldigt hög..uppe i 180 och som högst tror jag den var 192! De tog min temp och jag hade 37,5 vilket är högre än jag brukar ha så jag fick 2 alvedon och efter ett tag gick bebisens hjärtljud ner till normala omkring 140 så vi fick åka hem för att vänta på att värkarna skulle komma igång på riktigt.

Gick och la mig ca 22:30 och lyckades väl sova ca 2 timmar.
Måndag 7/12
Ca 01:30 steg jag upp då jag kände att värkarna börjat göra lite ont och jag inte kunde sova. Tog en dusch vilket var väldigt skönt! Satte mig i soffan och försökte vila lite..Loggade även in på värktimer.se för att kunna klocka värkarna..och plockade ihop TNS-apparaten och startade den.
Ca 03:00 började värkarna göra riktigt ont men det var ganska långt mellan dem...ibland mer än 10 minuter.
Vid 06:00 kom värkarna tätare men inte direkt regelbundet. Tyckte det var svårt att klocka dem då vissa var höll i sig jättelänge...även om de dock avtog på slutet.
Min sambo ringde in igen och frågade om det inte var dax för oss att komma in...
Nej, värkarna skulle vara reglbundna i en timme innan vi skulle åka in.
Vid 07:30 Kom värkarna väldigt tätt men var ju fortfarande inte regelbundna.
Men de kom med 1-2 min mellanrum ibland...
Jag stod och hängde i dörrposten med tårarna rinnandes och andades... Och när min sambo sa "Nu ringer jag och säger att vi kommer" så svarade jag...men de skulle ju vara regelbundna i en timme... Som tur var lyssnade han inte på mig utan ringde och sa att nu kommer vi!
Så strax efter 08 var vi på väg.
Bilresan till förlossningen var inte den roligaste men tyckte ändå att sätesvärmen hjälpte ganska bra som smärtlindring.

Väl framme fick jag komma in i ett intagningsrum medans sambon parkerade bilen.
Kommer inte riktigt ihåg i vilken ordning allt skedde här men fick i alla fall reda på att vi skulle få stanna.
Alla förlossningsrum var dock upptagna så vi fick stanna i intagningsrummet. Ett rum utan fönster...men jag blev faktiskt glad när de sa att jag skulle få stanna eftersom jag inte fattade hur jag skulle orka gå till ett annat rum med de plågsamma värkarna.

09:15 Gjordes den första undersökningen och jag var öppen 6 cm..wohoo!! Smärtan hade gjort nytta!
Fick värmepåsar på magen och ryggen som smärtlindring och fortsatte ha TNS apparaten.. Tyckte dock inte att TNS gav så bra smärtlindring men värmen däremot var underbar!
Efter någon timme fick jag börja testa lustgasen. Tyckte inte den gav någon större effekt. Var lite svårt att veta hur länge jag skulle andas i den. Hade ju hört om andra som blivit jättesnurriga och illamående...
Kände mig aldrig "full" eller speciellt snurrig av lustgasen utan var väldigt "med" under hela förlossningen.

11:20 var det dax för ny undersökning och jag var HELT öppen! Å vad skönt tänkte jag...nu borde bebisen vara ute vid ca 13 kanske...
Barnmorskan berättade dock att bebisen inte hade roterat ner den sista biten ner till bäckenbotten så jag fick inte börja krysta än.

Sedan följde några timmar med olika övningar för att få bebisen att rotera ner...Fick ligga på sidan med ena benet i benstöd, stå upp bredbent och skjuta fram höften (tänk svansen mellan benen) när värkarna kom, stå med ena benet uppe på sängkanten och luta mig över det...mm.

13:00 var det personalbyte och medans jag gjorde övningen med att stå med ena benet på sängen så sa BM att jag fick trycka på om det kände som att kroppen ville det.
Senare fick jag stå på knä i sängen och luta mig mot ryggstödet...och de uppmuntrade mig att trycka på vid varje värk.
Sedan fick jag ligga på rygg och BM hade fingrar i mig då en krystvärk kom för att känna om det var något tryck i dem.
De tyckte det var dåligt tryck och satte värkstimulerande dropp...som inte gav någon direkt effekt så de ökade på det flera gånger.
Jag fick ligga i olika ställningar och försöka krysta på så mycket jag bara kunde.. Hade dragkamp om en handduk...här klagade jag på bm och bm studenten och sa att de måste ta i hårdare haha!!
Fick även se med en spegel medans jag krystade...och kunde se huvudet som var på väg ut.
Men det hände inte så mycket eftersom krystvärkarna var så korta och svaga. Var svårt att känna när jag skulle ta i.
Bebisen hade en svulst på huvudet vilket gjorde det svårt för BM att känna hur den låg...de misstänkte att hon låg med ansiktet uppåt då det tydligen är lite svårare för dem att komma ut då.
Efter ett tag började bebisen puls gå ner och BM gick ut för att rådgöra med ett läkarteam.
Det beslutades att bebisen måste ut nu så en läkare kom in för att hjälpa till med sugklocka.
Var blandade känslor för mig här...kände dels en väldigt stor lättnad över att få hjälp och att snart få bli kvitt allt det onda...samtidigt som jag tänkte NEJ nu kommer jag antingen bli klippt eller spricka massor.
Först tog de en plastsugklocka men den släppte 2ggr så de fick ta till en metallvariant (såg aldrig hur den såg ut och det var kanske lika bra det).
De bände och drog och hade sig...tog det väldigt lugnt för att minimera bristningar.. Men fasiken vad onte det gjorde när bebisen stod där halvvägs ute...aj aj aj!
16:53 kom hon dock ÄNTLIGEN ut!! Vår underbara tjej!

4165 gram och 50 cm lång. Hon andades dock inte så sambon fick följa med läkare och BM ut till ytterligare en barnspecialistläkare och efter ca 1 minut kom andningen igång.
Jag var så totalt tömd på energi att jag inte ens orkade bli orolig...men min sambo hann tänka många hemska tankar innan hon började skrika. Så strax därefter kom min sambo in med lilla sötnosen skrikandes i famnen..och tårarna rann som bara den på honom.

Moderkakan kom ut efter ca 10 min och sen skulle de kolla om jag fått några bristningar som behövde sys. Attans vad det sved nä de kollade...men fatta vad glad jag blev när de sa att de endast skulle sy ETT stygn! helt otroligt tyckte jag...så skönt att det inte blev någon större bristning.

Efter några timmar när jag ätit och druckit massor...och återfått lite energi började det gå upp för mig vad som hänt.
Tänk om hon inte börjat andas!! Hemska tanke! Tacka vet jag svensk sjukvård!
Underbara barnmorskor och läkare hjälpte oss hela vägen och nu mår vi jättebra!
Jennieli
Alltid online
 
Inlägg: 220
Blev medlem: 20 feb 2009, 15:54
Ort: 141

Re: Det blev en tjej!! (långt)

Inläggav 178anonym » 17 dec 2009, 11:57

Grattis till tjejen!!:) Fick tårar i ögonen av att läsa berättelsen:´) Längtar tills det är min tur!!:)
178anonym
Rådgivare Minbebis
 

Re: Det blev en tjej!! (långt)

Inläggav alina » 17 dec 2009, 13:00

Grattis! Låter som en jobbig förlossning, skönt att allt gick bra till slut. Sitter här och gråter några tårar, känslig som jag är :)
alina
Stammis
 
Inlägg: 119
Blev medlem: 17 jul 2009, 22:50
Ort: 141
BF: 010110

Re: Det blev en tjej!! (långt)

Inläggav Ailenroc » 17 dec 2009, 13:32

Grattis. Jag håller med, fantastiskt med vår sjukvård :)
Sitter här och blir alldeles rörd och tårögd :lol:
Bild
Ailenroc
Alltid online
 
Inlägg: 879
Blev medlem: 18 maj 2009, 09:19
Ort: 140
BF: 100128
Status: Nybliven mamma

Re: Det blev en tjej!! (långt)

Inläggav Jennieli » 18 dec 2009, 11:52

Kul att man lyckas beröra :-) Man är verkligen starkare än man tror när det väl gäller!
Lycka till själva när det blir er tur!
Jennieli
Alltid online
 
Inlägg: 220
Blev medlem: 20 feb 2009, 15:54
Ort: 141

Re: Det blev en tjej!! (långt)

Inläggav EW » 18 dec 2009, 13:54

Grattis till underverket! :D
BildBild

Bild
Användarvisningsbild
EW
Alltid online
 
Inlägg: 1041
Blev medlem: 14 aug 2007, 11:04
Ort: 30

Re: Det blev en tjej!! (långt)

Inläggav Piillaan » 18 dec 2009, 16:09

Grattis :) Jätte bra berättelse :)
BildMake a pregnancy ticker
_______________________________________________________________
http://PernillaSkonqvist.blogspot.com
Piillaan
Alltid online
 
Inlägg: 276
Blev medlem: 28 sep 2009, 14:12
Ort: 216
BF: 280310

Re: Det blev en tjej!! (långt)

Inläggav emmaoskrutten » 18 dec 2009, 16:58

Stort grattis till er lilla tjej :D
emmaoskrutten
Alltid online
 
Inlägg: 1053
Blev medlem: 24 mar 2008, 20:09
Ort: 150

Re: Det blev en tjej!! (långt)

Inläggav kristallklarvinter » 18 dec 2009, 18:06

Grattis. Jättekul att läsa berättelsen och den var inte för lång. Det var ju spännande hela tiden. Och min bebis rör sig som bara den här i magen. Han vet nog vad som komma skall! =)
kristallklarvinter
Alltid online
 
Inlägg: 766
Blev medlem: 23 sep 2009, 17:37
Ort: 252
BF: 120425

Re: Det blev en tjej!! (långt)

Inläggav _Shiva_ » 18 dec 2009, 20:38

Jätte grattis till flickan!
Fick min dotter 1 dag innan BF, Diana vägde 3755g och var 53cm. <3
Bild UL v.22
_Shiva_
Stammis
 
Inlägg: 118
Blev medlem: 21 jul 2009, 21:47
Ort: 152
BF: 130514
Status: Diana föddes 091119/ 2an Bf 130514


Återgå till Min förlossning