kan inte sluta röka!!

Andra trimestern - gravid vecka 13-26. När du skapar en tråd så döper du den till exempelvis "gravid vecka 18 - sparkar" skriv den vecka du vill prata om.

kan inte sluta röka!!

Inläggav Robin » 24 apr 2010, 13:04

Hej!
är gravid i sextonde veckan nu idag och kan inte sluta röka, har svåra hormonproblem nu under graviditeten och gråter jämt och ständigt, cigaretterna gör mig iallafall lugnare men o andra sidan inte då jag vet att det skadar min älskade bebis, vet inte vad jag ska göra. blir stressad, får jag en kommentar som är positiv ser jag den som negativ på grund av dessa jädra hormoner och brister ut i gråt och det påverkar även min kille och han blir ledsen och deprimerad när han går iväg till jobbet, vi bor med hans familj ett tag då vi ska gifta oss denna månad och han ville att vi skulle vara där ett par veckor och vi bråkar jag och hans mamma jämt och ständigt och hans syster lägger sig i och allt blir till en smet. hur ska man kunna sluta röka när alla bara hackar på en, mår dåligt av att jag är rädd att något händer mitt barn, hur ska jag kunna hålla mig lugn? snälla tipsa
:cry: :cry:
Robin
Robin
Nykomling
 
Inlägg: 2
Blev medlem: 24 apr 2010, 12:00

Re: kan inte sluta röka!!

Inläggav Ellas pappa » 24 apr 2010, 16:29

Hej Robin! Jag förstår hur du känner kring cigaretterna. Jag har själv slutat röka och det är jättetufft! Det är bara under ca två veckor som du känner en jobbig abstinens men det händer positiva saker också direkt.

Du kommer märka att din ångest för att skada er bebis släpper! Du kommer sova bättre och djupare och få mindre ont i ryggen tack vare att blodcirkulationen ökar vilket vilket kan vara bra längre fram i graviditeten.

Det kan vara väldigt irriterande att vilja sluta men inte kunna och samtidigt höra från andra att man bör sluta.

Jag har lyckats sluta röka det gånger jag satt ett datum längre fram tex i slutet av veckan så att man börjar med en rökfri vecka. Sätt 1 maj som ett definitivt stopp. Börja förbereda dig under tiden fram tills dess genom att enbart röka det cigaretter du verkligen vill ha. När du känner att du blir sugen så kan du tänka så här. Jag har ciggaretter och jag ska röka men jag ska vänta några minuter till.

Köp ett nytt märke på cigaretter som är svagare nu under denna vecka. Byt ut alla tillfällen du vanligtvis röker på som på morgonen kanske, efter maten i telefon osv. Lova dig själv att du aldrig röker då och minimera ställena att röka på. Du behöver vänja av dig vid alla dessa ställen och situationer som du vanligtvis kopplar ihop med rökning.

Jag kan bara säga att första dygnet är värst! planera något kul då. Gör något som får tiden att gå och se till att äta regelbundet så att du inte går runt och blir hungrig för det är också en sån röktrigger!

När du den 30 april röker sista ciggaretten ska du tvätta alla kläder, slänga allt som har med ciggaretter och som kan kopplas ihop med dessa.

Prata med din kille eller ännu bättre bjud in honom hit och låt honom fråga det andra som är gravida vad han kan göra för att hjälpa dig!

Din mentala hälsa påverkas positivt av avkoppling och vila. Det finns många bra böcker om mindfulness och skivor att köpa med avslappningsmusik!

Meddela oss gärna hur det går och försök vara stark nu för din egen skull och kämpa emot abstinensen!

Lycka till!
Pappa till två underbara tjejer!
Användarvisningsbild
Ellas pappa
Alltid online
 
Inlägg: 491
Blev medlem: 06 jun 2006, 22:42
Ort: 141

Re: kan inte sluta röka!!

Inläggav malinfärlin » 19 maj 2010, 19:36

Hej Robin.

Jag förstår hur svårt det är för dig att sluta röka när du inte mår toppen. Jag är själv gravid i vecka 15 och har ännu inte lyckats sluta.

Jag har som du inte mått speciellt bra och bestämde mig att fortsätta röka tills jag började må bättre. För även om cigaretterna skadar barnet men det gör också den stress som man upplever.
Jag tror det blir plus minus noll.

Jag ska nu försöka göra försök att sluta då jag börjat må bättre, men med hjälp av nikotinläkemedel. Även om det inte heller är det bästa så är det bättre än cigaretter och alla gifter i dem.

Jag har pratat med de personen omkirng mig hur de behöver beete sig i min närvaro för att jag ska vara stabil i mitt humör och vilket stöd jag behöver. Det hjälper faktiskt, även för att bara må bättre och det är så otroligt viktigt för omgivningen att veta hur de ska agera kring än.
Våga ställa krav på din omgivning, för att du ska må bra, för att barnet ska må bra och för att du ska klara av att sluta röka.

Hoppas du lyckas sluta och att din graviditet blir fin!

Malin.
malinfärlin
Nykomling
 
Inlägg: 1
Blev medlem: 10 jan 2010, 21:29

Re: kan inte sluta röka!!

Inläggav Maybeee » 21 maj 2010, 11:52

Hej Robin.

Jag är i samma sits som dig. Är gravid i v.17 (16+1) och har inte lyckats sluta röka. Pratade med min bm senast idag om det, om vad jag kan ta till för läkemedel osv, och plåster var något hon starkt var emot. så nu har jag precis beställt boken "äntligen icke rökare" av allen carr, i hopp om att kunna lyckas sluta genom den.

Nästan alla i min omgivning är på mig om rökningen, vilket bara gör att jag röker mer. Nu ska jag dra ner på cigaretterna och samtidigt köpa den svagaste sorten.

Om du inte riktigt har viljan så tror jag det är svårt att sluta, så är det för mig. Och allt detta om att det är farligt för barnet att du röker, visst det är det, men förmodligen inte i den utsträckning som media + anhöriga blåser upp det. Dra ner på rökningen och rök svagare cigaretter om du inte är tillräckligt motiverad till att sluta än.
det är mitt råd :)

Lycka till :)
Maybeee
Nykomling
 
Inlägg: 13
Blev medlem: 07 dec 2009, 15:06
Ort: 295
BF: 101103

Re: kan inte sluta röka!!

Inläggav Mirella » 21 maj 2010, 12:01

Hej Robin,

Jag förstår din situation men ändå tycker jag inte att du gör rätt i att röka.
Har själv rökt men så fort jag plussade var det en självklarhet att slänga cigaretterna.
Visst har det varit svårt, men bara under en kort period. Det går över jag lovar!!
Det kan inte va värt att ta den risken det innebär när man röker under graviditet!!
Mirella
Stammis
 
Inlägg: 156
Blev medlem: 16 jan 2010, 21:15
Ort: 262
BF: 100823
BIM: 090917
Bor: Skene
Status: Leonard är äntligen här!!

Re: kan inte sluta röka!!

Inläggav aimay » 29 jul 2010, 17:55

Hej tjejer, förstår ert problem så väl jag är i v.15 och har inte lyckats fimpa.
Jag har alltid tyckt om nikotin, och nej jag vill inte höra på nån moralkärring nu.
Morgonen började jag förut med en cigg på balkongen sen en snus till kaffet :oops:
vad mer kan man säga.
När jag plussade slutade jag snusa och bytte till light cigg.
Bara för man röker betyder det ju inte att man inte bryr sig om barnet som många tror men vill man ha en cigg så ska man få en cigg.
Jag tycker personlien det är tillräckligt att inte få ta en kall öl en sommardag :roll: .
Jag tycker man som blivande mamma ska känna efter sina egna behov i första hand, mår inte du bra mår inte barnet bra.
Jag var rökfri i 2 dagar men höll på att strypa allt jag såg så jag ser det inte som ett alternativ förens jag känner mig riktigt redo.
Så jag tycker man kan röka om man är röksugen, lycka till tjejen.
Du är ju såklart duktig om du lyckas sluta :wink:
aimay
Stammis
 
Inlägg: 79
Blev medlem: 26 jul 2010, 13:53

Re: kan inte sluta röka!!

Inläggav lilla_monstret » 15 okt 2010, 13:05

Samma problem här
Är i vecka 22 och har verkligen ångest och "skuldkänslor" över mitt rökande
och jag tror inte att det är till mer hjälp att man känner så
Man får väl försöka vända hela tankesättet, Jag köpte boken Icke rökare en bok av Allen Carr o har börjat läsa den så jag hoppas den ger mig bra resultat

Författaren använder sig inte utav skrämseltaktik eller att man får bättre ekonomi av att sluta eftersom det är 2 saker vi rökare inte köper ändå
Däremot så kör han med så klockrena tankesätt så man verkligen börjar tänka om

Tex- alla rökare tror att dem är odödliga och att nej de där kommer inte hända mig jag ska sluta innan det är för sent,Man chansar med livet som insats Du går inte över ett övergångsställ utan att se dig för eftersom du vet att du kan bli påkörd
Man ska tänka på samma sätt gällande rökningen

Hoppas bara man klarar av att praktisera de tankesättet oxå
<a href="http://lilypie.com/"><img src="http://lmtf.lilypie.com/38xUp2.png" width="400" height="80" border="0" alt="Lilypie Maternity tickers" /></a>
lilla_monstret
Nykomling
 
Inlägg: 8
Blev medlem: 23 sep 2010, 02:44
Ort: 155
BF: 110221
Status: Tjoho

Re: kan inte sluta röka!!

Inläggav kat73 » 29 okt 2010, 07:06

Egentligen borde jag väl inte säga nåt i den här tråden...men kan inte låta bli.
Att man inte klarar av att sluta röka för att det lugnar en är inte sant. Faktum är att det i en cigg finns enzymer som i själva verket bara gör dig mer stressad så det där att man tar en lugnande cigg är bara BS.

Jag vill inte verka hård och kall, jag har själv varit storrökare och vet att det inte är lätt att bara sluta men kalla mig moraltant om ni vill. Bara tanken på att jag drar ett giftbloss och i samma sekund då även stryper syretillförseln till min lilla bebis får mig att må riktigt dåligt. Jag anser att valet borde vara lätt. Sluta röka om du har ett liv i din mage.

När jag ser unga tjejer med stora magar med en cigg i näven blir jag så upprörd och när man sen går med sin bebbe och blåser sin äckliga rök in i vagnen. Man känner det inte själv som rökare men både rökaren och de runt rökarna blir inpyrda, oavsett om du går ut och röker eller ej.

Se graviditeten som ett toppenläge att verkligen fimpa för gott, det är kanske kämpigt en vecka eller 2. Men tänk på vinsten i hälsosynpunkt och på alla små bebiskläder du kan köpa istället för att slänga pengar på gift.

Lycka till!!!
Användarvisningsbild
kat73
Alltid online
 
Inlägg: 358
Blev medlem: 04 aug 2010, 18:45
Ort: 23

Re: kan inte sluta röka!!

Inläggav Hanna2010 » 29 okt 2010, 09:31

Läs boken Äntligen icke-rökare av Allen Carr säger jag bara. =) Ge boken ett försök, ni har inget att förlora!


Mvh Hanna
BildBild
Hanna2010
Alltid online
 
Inlägg: 292
Blev medlem: 29 sep 2010, 10:51
Ort: 8
BF: 110209
Bor: Falun
Status: väntar på penntrollet.. ^^ <3

Re: kan inte sluta röka!!

Inläggav AmandaB » 04 jan 2011, 01:08

Jag röker inte själv så jag har svårt att förstå hur tufft det kan vara att sluta, men ändå kan jag tänka mig vilket lugn ni skulle få av att veta att bebisen var trygg och frisk. Så det kanske lönar sig i slutänden med stressen, för uppenbarligen är många oroliga för bebisen. Sen måste det vara sjukt jobbigt när man vill men inte kan, personligen är jag orolig för ändå liksom.

Jag har hört att man inte ska stressa sig över stressen, det har minimal inverkan, men såklart ska man sträva efter att må bra och att barnet också gör det. Lycka till!
Användarvisningsbild
AmandaB
Stammis
 
Inlägg: 44
Blev medlem: 16 okt 2010, 15:59
Ort: 141
BF: 110609
Status: Blivande förstagångsmamma

Nästa

Återgå till Andra trimestern