Lillkillen kom dagen innan julafton..

Skriv din egen förlossningsberättelse och läs andras berättelser!

Lillkillen kom dagen innan julafton..

Inläggav kristallklarvinter » 31 jan 2010, 19:03

Mycket lång berättelse men hoppas att någon orkar läsa sig igenom den i alla fall.. =)

Lillrumpan till världen!

22/12

Den här dagen var jag riktigt arg och ledsen. Julafton så nära och ingen liten bebis i sikte. Förvärkar, slempropp och vatten är något som andra har, inte jag.

Efter att ha skrivit ett argt meddelande här inne på min bebis åt vi mat som min sambo lagat till oss. Våra planer för dagen var att ge oss av till Slottskogen för att fota och promenera lite i det fina snövädret. På med strumpbyxor, mysbyxor, strumpor, linne, tröja och kofta. (Sambon hjälpte mig med allt på underkroppen. Muhaha.)

När jag gick ut i hallen för att hämta skorna kände jag hur det bara sprutar ljummet vatten mellan benen och det slutar inte. Vände mig om till sambon och säger bara ”vattnet! Mitt vatten!”. Sambon svarade lugnt ”Ja, okej”. Och jag tänker, ”vadå ja okej, han förstår nog inte vad jag menar”. Så jag drar så fort jag kan ner byxorna för att visa honom eftersom jag hade strumpbyxor under så syntes det inte på mina andra byxor att det var vatten som rann. Men strumpbyxorna som var svarta gjorde ju så att han inte såg något där heller. Och när jag som bäst stod där med neddragna byxor och ett ansikte som såg ut som 1000 frågor så säger sambon ”Är du glad nu?”. Jaaaa, jag är glad nu!

Kom in på toaletten i alla fall, av med byxor och strumpbyxor. Strumporna som var helt dyblöta fick vara vittne om att det var vatten i alla fall! Där satt jag utan att komma upp i ca 5-10 minuter. Ett par sms och ett samtal till mamma senare stod jag i badkaret och ringde till förlossningen på Mölndal. ”Ja, vattnet gick för 10 minuter sedan, nej jag känner nog inget mer än molande mensvärk, ja vattnet är rosafärgat, jag kan se det för jag står i badkaret och det kommer hela tiden. Jaha, först om 3-4 timmar? Får man inte komma in tidigare? Jo men då kommer jag senare då.” Något i den stilen lät samtalet för min sambo som nu gick runt i lägenheten och plockade i ordning de sista sakerna för BB-väskan. Jag kunde inte alls läsa av honom, vad tänkte han på? Han ville helst att vi skulle åka till sjukhuset med en gång och kolla så att allt var bra. Och eftersom jag redan efter ca 30 minuter började känna lite mer molande så ringde vi ringde min mamma igen för att åka in. Då hade jag äntligen fått på mig trosor och binda. Vattnet kom hela tiden, det sipprade absolut inte, det var typ som en vattenspridare som fått fnatt, av och på, av och på hela tiden.

Runt 16:30 var vi inne på Mölndals sjukhus. Mamma åkte hem igen för att det förmodligen skulle ta upp emot i alla fall 2 timmar med undersökningen.
Inne på undersökningsrummet kopplades CTG och så fick vi vänta. Efter ca 20 minuter kom BM in och sa att bebisen hade somnat och att de gärna ville att han skulle vakna för att kunna se hjärtljuden bättre. Så in kom de med saft och isbitar. Sambon hade gått ut för att röka, men dök inte upp på hela tiden som själva undersökningen höll på. Visade sig att han hade gått till Willys i snöovädret, för att köpa dricka och mat. (Smart tänkt då vi inte skulle hinna det sedan.)

Hjärtljuden såg jättefina ut och mina sammandragningar hade ökat i styrka såg på mätaren. Jag märkte även detta då det blev jobbigare att ligga ner på britsen. Tappen hade ca 1,5 cm kvar men BM kunde inte se hur mycket öppen jag var, vilket jag tolkade som att det var ingenting. Så 18:30 var vi hemma igen. Bilturen hem var hemsk. Värkarna hade satt igång redan innan vi åkte från sjukhuset men det hade jag inte fattat. Det kröp i benen på mig hela vägen hem och jag ville bara skrika stanna så att jag kunde hoppa ur. Jag hade inte direkt ont men det var bara en killande känsla som var så hemskt påtaglig att jag inte visste vart jag skulle ta vägen. Höll på att spy i slutet också men klarade mig från det.

Väl hemma så plockade vi upp maten, jag fick byta byxor (igen!) och sedan skulle vi titta på en film. Jag satte mig så gott jag kunde i soffan och väntade på sambon som skulle komma men då kom första värken. Eftersom jag hade satt mig ”bekvämt” så kunde jag inte flyga upp ur soffan som jag hade önskat utan fick vänta ut värken och sedan ställa mig upp. Jag försökte andas igenom den och slappna av men jag vet inte om jag lyckades så bra faktiskt. Vi pratade lite om vilken film vi skulle se och nya värkar kom. Jag tänkte att jag kanske skulle kunna ligga ner så det testade jag också, men så fort en värk kom så rullade (fråga inte hur) jag mig ur soffan och hamnade på alla fyra på golvet istället, där jag andades och försökte slappna av. Ännu en gång misslyckat.

Runt 20 tiden började vi klocka värkarna då jag var tvungen att veta hur ofta de kom. Det var inga 5 minuter detta! Jag hade rejält ont nu och var redan besviken på mig själv efter den här korta stunden med värkar. Jag klarade inte alls av att slappna av så som jag hade tänkt mig innan. (Nu i efterhand tror jag att jag faktiskt gjorde det, för jag slappnade av och andades långsamt och tungt, vem vet hur det hade känt om jag inte hade gjort så?) Efter ca 1 timme med värktimer.se och jag som inte riktigt visste när man skulle börja och sluta klocka så hade vi en ganska oregelbunden värksammanställning.


20:00-20:20 – ca 3,5 och 4,5 minuter mellan värkarna. Hela tiden hade de olika styrka, en stark och två svaga, två starka en svag och så fortsatte det hela tiden.

20:20-20:30 – 3,5 minuter

20:30-20:40 – 2,5 minuter

20:40-21:00 – Allt mellan 1,5 minuter till 4,5 minuter. Helt olika styrka på värkarna och det gick inte alls att förstå vad som hände här men de blev helt klart starkare med varje värk. Spydde en gång (eller ja 3 rakt efter varandra) någonstans mitt i värkarna här.

Jag blev bara mer och mer frustrerad, ringde mamma och pratade länge med henne, lade ner telefonen och andades genom värkarna. Vet inte exakt när vi ringde förlossningen igen men runt 20:30 eller 21:00 tror jag. Då mina värkar inte alls var regelbundna och inte hade samma styrka varje gång tänkte jag att om vi åker in nu får vi åka hem igen, men det skiter jag i. Jag ska in och stanna om jag så får binda fast mig själv där inne! På Mölndal svarade de att det inte alls låter som att jag har regelbundna värkar och eftersom jag är förstföderska så är det nog bra att vara hemma ett tag till. Men så lätt gav jag mig inte, jag ringde till Östra istället, men tyvärr så var det fullt där. Och jag tog mod till mig att ringa till Mölndal igen. En annan person svarade och jag sa vänligt men bestämt att även om jag inte har någon direkt koll på hur ofta mina värkar kommer så är vi på väg in nu. Jag klarar inte att vara hemma längre.

Ringde taxi, då det snöade rejält nu och det skulle ta tid för mamma att få fram bilen och komma till oss. Bilturen gick faktiskt bra, jag ville inte uppleva samma sak som förra gången så jag satt och blundade, andades och sneglade på sätesvärmaren och undrade om jag fick sätta på den. Det gjorde jag i alla fall efter ca 5 minuter. In på undersökningsrummet igen och en barnmorska kom nästan direkt den här gången. Under den tiden som hon fick mitt blodkort, pass och frågade 2 frågor fick jag ca 3 värkar som fick mig att ”hänga” mig i klädkroken vid sidan om mig. Tydligen skulle jag ha antibiotika under förlossningen eftersom jag haft urinvägsinfektion under graviditeten. Tack för informationen! Nu skulle vi undersöka magen och jag skulle ligga ner, men jag sa bestämt att det kan jag inte! Men vi fick allt rätta oss efter vad hon sa, jag och lillen! Nästan direkt vände jag mig mot väggen och fick lätt panik för att jag låg ner under värken. BM masserade pannan på mig och pratade lugnt med mig och jag kunde slappna av bättre än innan. 3 värkar senare var vi klara och jag fick stå upp. BM hade pratat om CTG direkt när vi kom in men nu sa hon bara ”det är nog bäst att vi gå till ett förlossningsrum med en gång!”.

Yes! 22:40 kom vi till förlossningsrummet vet jag. Jag minns dock inte att vi gick dit. Har en bild i huvudet från när jag kom in, nästa sak jag kommer ihåg är att jag ligger på sängen och BM säger att jag är 8 cm öppen. Nu gick det snabbt. ”Nu får du hjälpa mig att få av henne kläderna” hör jag och jag och sambon kränger av mig plagg efter plagg tills jag ligger där helt naken och BM kommer med nattrocken. Hade jag strumpor på mig? Elektrod på bebis huvud eftersom jag inte kunde ligga stilla innan jag fick lustgas. Nål i handen för antibiotika som jag skulle få. Ca 50 minuter senare, 23:30 är jag helt öppen och jag får strax min första krystkänsla. Hela tiden under värkarna stod sambon vid min sida och sa att jag var jätteduktig och så strök han mig på ryggen. Underbart att känna att han fanns där.

BM konstaterade att bebis inte hade sjunkit ner riktigt men jag fick gärna ”öva” på att krysta. När jag låg på rygg så var mina krystvärkar mycket korta så vi testade på sidan och då gick det så mycket bättre. Vi testade lite olika ställningar och nu körde jag långa perioder utan lustgas, då jag inte upplevde någon smärta under krystvärkarna, bara ett enormt tryck i magen och så krystade jag.

Eftersom vi tyckte att det gick bättre på rygg även om värkarna var mindre där så kopplades värkstimulerande dropp in och nu gällde det. Jag kunde känna hur elektroden sakta rörde sig framåt efter varje krystning. Det var hur häftigt som helst. Sambon som nu kände sig kissenödig sa att han ville gå på toaletten men jag sa ”NEJ, då missar du ju allt, han kommer snart!”. Så han stannade snällt kvar. (Han hade inte förstått hur nära det faktiskt var, han trodde det skulle ta mycket längre tid än såhär.) Nu hade jag lika långa krystvärkar på rygg som jag hade haft på sidan och jag fick in 4 långa bra krystningar på i princip varje värk.

23/12

BM baddar med varmt vatten ”där nere” (troligtvis inget fostervatten kvar eftersom allt runnit ut, torrförlossning sa någon till mig!?) och 00:51 hör jag hur BM säger att hon skulle vilja göra ett klipp. ”Ett klipp, neej då spricker jag hellre sa jag. Det är bättre och läker bättre med alla nerver och allt. Nej inget klipp.” Hon svarar att hon vet och skulle helst vilja slippa klippa men att bebisen inte mår så bra nu. Hjärtljuden hade gått ner och jag säger med en gång: KLIPP!
Bedövning lägges, men den hinner ju knappt ta för jag känner ju hela klippningen och säger till, mer bedövning men jag tror hon var klar för sedan kände jag inget för då kom bebisen med nästa krysvärk. 4 långa bra krysningar och så känner jag hur han ligger med halva kroppen inne och jag kan känna hans armar runt hans kropp. Ua! Läskig känsla, och så ”SKRIK”.

00:56 – 4385 gram och 54 cm lång bebis är ute och skriker, upp på min mage och där ligger jag och tittar lika nyfiket på honom som han tittar på mig. Sambon bara stirrar, han trodde barnmorskan bara hejade på mig när hon sa ”så bara lite till”. Helt paff är han men så glad.

Har ingen aning om när jag fick lustgasen i allt detta. När jag tänker efter nu så är allt så suddigt att jag inte vet om det var för att jag hade lustgas eller om det var innan. Men jag tror detta skedde innan för i papperna står det att jag inte fick lustgas förrän efter 30 minuter inne på förlossningen. Jag hade bestämt innan att jag inte skulle ha någon bedövning men kanske kanske lustgas och nu ville jag i alla fall testa. Jag hade ingen aning om när jag skulle andas och inte men jag blev kung på detta i alla fall. Jag gjorde nog precis rätt. Under vissa värkar andades jag inte ens lustgasen, kanske fick så mycket förra gången!?

Nu i efterhand när jag vet hur krystkänslan känns så vill jag faktiskt påstå att jag redan hemma hade 1 riktig och en halv krystningsimpuls. Det var så läskigt eftersom jag skulle kissa innan jag åkte in till förlossningen och helt utan förvarning så trycker det på som bara den, men jag visste lixom inte vad jag skulle göra så jag försökte att hänga på men ändå bara slappna av så det försvann. Och så en gång till lite mindre. Helkonstigt.
kristallklarvinter
Alltid online
 
Inlägg: 766
Blev medlem: 23 sep 2009, 17:37
Ort: 252
BF: 120425

Re: Lillkillen kom dagen innan julafton..

Inläggav brell89 » 31 jan 2010, 21:41

grattis till er baby ;) va roligt det var att läsa :)
Bild
brell89
Alltid online
 
Inlägg: 201
Blev medlem: 06 sep 2009, 11:34
Ort: 194

Re: Lillkillen kom dagen innan julafton..

Inläggav lijon » 31 jan 2010, 21:57

Vilken fin historia! Jag fällde en tår.
Bild
lijon
Alltid online
 
Inlägg: 232
Blev medlem: 06 nov 2009, 17:29
Ort: 141
Status: Lycklig moder till Bonnie

Re: Lillkillen kom dagen innan julafton..

Inläggav kristallklarvinter » 31 jan 2010, 22:16

Tack. Kan inte fatta att det gått så snabbt. Minns "allting" som om det var igår. Vet precis hur jag kände och det kan hoppa till i magen när jag tänker tillbaka på den dagen.. :oops:
kristallklarvinter
Alltid online
 
Inlägg: 766
Blev medlem: 23 sep 2009, 17:37
Ort: 252
BF: 120425

Re: Lillkillen kom dagen innan julafton..

Inläggav brell89 » 31 jan 2010, 22:22

hihi, gu va roligt, ja, tänk, snart är man där själv förhoppningsvis :D
Bild
brell89
Alltid online
 
Inlägg: 201
Blev medlem: 06 sep 2009, 11:34
Ort: 194

Re: Lillkillen kom dagen innan julafton..

Inläggav Piillaan » 31 jan 2010, 22:28

Grattis, toppen berättelse :D
BildMake a pregnancy ticker
_______________________________________________________________
http://PernillaSkonqvist.blogspot.com
Piillaan
Alltid online
 
Inlägg: 276
Blev medlem: 28 sep 2009, 14:12
Ort: 216
BF: 280310

Re: Lillkillen kom dagen innan julafton..

Inläggav Ailenroc » 01 feb 2010, 13:50

Vilken fin berättelse :)
Grattis, man blir så himla rörd, så tänker man tillbaka på hur det själv kändes att ligga där. Måste säga att jag saknar känslan precis efter förlossningen :) helt fantastiskt.
Bild
Ailenroc
Alltid online
 
Inlägg: 879
Blev medlem: 18 maj 2009, 09:19
Ort: 140
BF: 100128
Status: Nybliven mamma

Re: Lillkillen kom dagen innan julafton..

Inläggav Soltrollet » 01 feb 2010, 14:27

Grattis! :D
Soltrollet
Alltid online
 
Inlägg: 2128
Blev medlem: 14 jul 2007, 23:22
Ort: 89
BF: 101102

Re: Lillkillen kom dagen innan julafton..

Inläggav 178anonym » 01 feb 2010, 14:37

Grattis!!:) Väldigt bra berättat:)
178anonym
Rådgivare Minbebis
 

Re: Lillkillen kom dagen innan julafton..

Inläggav kristallklarvinter » 03 feb 2010, 12:10

Tack, roligt att ni gillar den! :oops:
kristallklarvinter
Alltid online
 
Inlägg: 766
Blev medlem: 23 sep 2009, 17:37
Ort: 252
BF: 120425


Återgå till Min förlossning