Sida 1 av 1

När börjar de leka själv?

InläggPostat: 21 apr 2010, 15:16
av bubblarunt
Har försökt med denna tråd någon annan stans, men får ingen hjälp. Sonen är nyss fyllda 2, och han älskar att vara med och göra det mamma och pappa göra. Inget mig emot, det är härligt att ha en hjälpreda medan vi dammsuger och lagar mat. Men ibland vore matlagningen lättare om man fick greja lite själv, utan att behöva vakta så inte grabben bränner sig eller så.. Och då skulle maten kanske bestå av mer än mamma scans och broccoli. Hur får ni era 2-åringar att underhålla sig sjäkv för kortare stunder?
Tacksam för tips :D

Re: När börjar de leka själv?

InläggPostat: 21 apr 2010, 19:59
av Nosen
Hej,
Jag tycker det är stor skillnad på vår dotters förmåga att leka själv nu jämfört med för tre månader sen. Hon är nu två år och tre månader.

Det som funkar bra för oss är: Duplo, tågbana, koppar och fat i picknickorg med tillhörnade "mat", papper och tuschpennor samt tyvärr men sant Muminfilm eller film med Mackapacka...

Idag kunde jag dammsuga 45 minuter medan hon satt fast i barnstolen med tushpennor och papper. Visst fick jag komma och assistera lite ibland "Mamma, du rita hjärta", men det gick förvånadsvärt bra.


En sak som vi kommit på är att det är bra att ta bort vissa leksaker, tex legot (eller Duplo är det ju än så länge), tågbanan, picknickkorgen, memoryt et cetera. Memoryt plockar hon mest med och blir exalterad över att det finns "två likadana, titta mamma", men det kan ge ett antal värdefulla feminutrar i alla fall.
Vad jag förstår så är det nån gång nu mellan två och tre års ålder som de brukar börja kunna leka lekar där de föreställer sig något som inte är, låtsaslekar helt enkelt. Och det är nog en förutsättning för att man ska kunna laga icke-Mamma-Scan :)

Re: När börjar de leka själv?

InläggPostat: 22 apr 2010, 18:54
av bubblarunt
Tack för tipsen. SKönt att höra att det kan komma att släppa om ett tag! Tyvärr funkar film bra för min 2-åring också, men bara kortare stunder. För han vill ju att vi ska sitta med och titta även när det gäller film och tv..

Re: När börjar de leka själv?

InläggPostat: 26 apr 2010, 10:35
av bubblarunt
Tack för tipsen!

Re: När börjar de leka själv?

InläggPostat: 13 maj 2010, 23:39
av maria_73
Jag tror Filippa var 2 och Liam 3 när de började leka för sig själva.
Filippa började rätt tidigt. Hon har alltid älskat dockor ända sen hon var riktigt liten. Men det var nog först ett halvår senare de började leka tillsammans.

Re: När börjar de leka själv?

InläggPostat: 20 apr 2012, 11:06
av jessica25
när min dotter var mindre i 2års åldern fick hon grytor m.m så hon kunde göra "mat" hon också medans jag lagade mat ifred :) funkar jättebra

Re: När börjar de leka själv?

InläggPostat: 20 apr 2012, 11:21
av hallon75
Lilla O är 16 månader och kan leka själv korta stunder, han har en egen spis från IKEA som han håller på med när vi är i köket. Extra skoj om man stoppar ner lite leksaker eller russin i en kastrul så han kan röra runt med sina leksaksslevar... :D Har man tur kan han även sitta en tio minuter iallafall med klossarna eller legot också...alltid något... :D