Sida 35 av 124

Re: Oktobermammorna 2012

InläggPostat: 05 apr 2012, 18:27
av Prickigt
Min sambo har ett medfött hjärtfel, därför får vi extra kontroller o fick därmed ett tidigt ultraljud. Skönt att de har koll på en.

Idag har jag berättat för mina kollegor, hade viljat vänta men kände mig så pressad då flera frågade mig o sen märkte jag att folk visste.

Re: Oktobermammorna 2012

InläggPostat: 05 apr 2012, 18:35
av Delfinen
Hej. Kul med lite nya, välkomna!

Ska alla göra KUB?
Jag skulle självklart oxå vilja veta att det inte är något fel på barnet, men samtidigt är det ju liten sannolikhet, typ 1 på 600 eller nåt sånt. Dessutom är ju KUB bara en sannolikhetsmätning, det är ju inget exakt svar. Har en bekant som fick väldigt låg sannolikhet och ändå hade barnet en trisomi. Har ingen lust att betala 1500:- för nåt som ändå inte är helt tillförlitligt. Skulle hellre vilja göra ett fostervattenprov i så fall. då får man ju svart på vitt hur det ligger till. Problemet är ju bara att det finns en risk om än liten att man kan få missfall.
Tror att jag inte kommer göra något utan hoppas på att jag är en av de 599 och inte den sista...
Vad har ni för tankar om det hela?

Re: Oktobermammorna 2012

InläggPostat: 05 apr 2012, 18:42
av Creadiem
Delfinen jag tänkte också så att jag egentligen ville göra fostervattensprov, men det är ju lite risk med det så därför väljer jag KUB och om den visar dåliga siffror så ska jag göra provet. Men visst jag har också funderat, det är ju faktiskt bara sannolikhetsmätning....

Re: Oktobermammorna 2012

InläggPostat: 05 apr 2012, 18:53
av Ida i Hult
Hos oss var det ju gratis med KUB och då ser jag ingen anledning till att inte göra det.

Re: Oktobermammorna 2012

InläggPostat: 05 apr 2012, 20:55
av amorvincitomnia
Här är det också gratis, och alla gravida erbjuds det, oavsett ålder... Men jag vill egentligen inte göra det, eftersom det är risk att man får ett dåligt resultat och går och oroar sig resten av graviditeten istället för att njuta. Men det verkar som att jag får ge mig och göra KUB-testet, för att få något livstecken innan v.20. Här där jag bor är man på hälsosamtal tidigt i graviditeten, sedan inskrivning runt v.9, sen är det ingen kontroll eller nåt förrän RUL i v.20.... Man får inte ens komma till barnmorskan eller läkare för att se att livmodern växer, eller för att få höra barnets hjärtljud eller nåt,... NADA helt enkelt. (OM man då inte nappar på KUB-testet.....) Är så förbannad på detta, men det lutar väl åt att vi får göra det där testet då så man slipper gå o oroa sig i 20 veckor! Bara det inte är för sent att boka det, har nu gått 11 fullgångna veckor...

Re: Oktobermammorna 2012

InläggPostat: 06 apr 2012, 00:34
av myris
Vi tackade nej till kub-test och kommer med största säkerhet säga nej om det blir någon nästa gång, trots vårt missfall nu.

Jag dömer absolut ingen och det är helt upp till var och en att bestämma hur man ska göra men jag tycker att man ska fundera ordentligt innan man tackar ja eller nej till kub-testet.

Det handlar ju inte bara om ett tidigt ultraljud. Man tittar faktiskt efter avvikelser och då anser jag att man behöver fundera på hur man skulle ställa sig ifall testet visar stor sannolikhet för downs syndrom. I mitt tycke är det skrämmande vilken utveckling dessa test har inneburit. I Danmark håller man på att nästan "utrota" ds. Är det verkligen det vi vill? Vad blir nästa sak man ska kunna kontrollera i förväg? För mig handlar det om en "större samhällssyn" och inte bara om personliga åsikter.

Inte helt enkelt att förklara mina åsikter så här i text och åter igen menar jag absolut inte att anklaga någon. Vill bara lyfta diskussionen om vad testet verkligen innebär.

Men ett tidigt ultraljud utan tester skulle jag med glädje göra!

Re: Oktobermammorna 2012

InläggPostat: 06 apr 2012, 10:38
av Creadiem
Myris jag tycker det är upp till var och en att avgöra vad de vill göra och jag tror att de flesta redan funderat på den saken.
Personligen tycker jag att det är bra att man håller på att utrota ds, och andra sjukdomar med hjälp av fostervattensprov. Jag tycker att man ska tänka på det barnet som kommer till världen, och det är upp till alla föräldrar att bestämma vad de vill och orkar med.....

Re: Oktobermammorna 2012

InläggPostat: 06 apr 2012, 13:10
av myris
Downs syndrom är ingen sjukdom.

Re: Oktobermammorna 2012

InläggPostat: 06 apr 2012, 13:35
av Creadiem
Nää det sa jag inte heller, men ds leder till utvecklingsstörning i varierande grad.

Re: Oktobermammorna 2012

InläggPostat: 06 apr 2012, 14:03
av Creadiem
Det som är lite störande i debatten är att de som väljer att göra diagnostik blir ifrågasatta, men aldrig de som väljer att inte göra det. De som väljer att göra det har lika rätt i det som de som väljer att inte göra det (men de blri aldrig ifrågasatta)....