pratar era barn?

Snack om barnets första år, allt från nyfödd till trotsåldern.

pratar era barn?

Inläggav mysan30 » 01 apr 2009, 08:49

hejsan. jag vet att man inte ska jämföra barn, men är lite orolig. jag har 6barn och den jag orroar mig för är den näst minsta. han är 2år och pratar inget. eller lite kan han men inte mycket. hans tidigare syskon har pratat med många ord vid ett och ett halvt år och med meningar vid 2år. detta gör mig orolig :roll: kan säga som så att han har haft det jobbigt sen han föddes. han kom i v35 och mådde trots allt bra. men väl hemma upptäckte vi att han var lite "konstig" vid 5veckor så fick vi ingen ögonkontakt med honom han log inte och han hade blivit platt på ena sidan huvudet, han använde inte heller sin vänstra sida av kroppen. jag sa det till bvc men de sa att det kunde vara så. men tjatade så mycket att vi fick träffa en psykolog som skulle prata oss till rätta. men väl där tog hon mig på allvar och såg till att vi fick en läkartid direkt. redan vid undersökningen såg hon att hans huvud var "fel", han hade inte heller de reflexer som han ska ha som bebis. vid den här tiden hade han även fått kramper. genast började de utreda honom. samtidigt mådde jag dåligt och gick på kontroller, men de hittade inget direkt fel på mig. bara att jag hade ett stort underskott av b12 och folsyra, tydligen hade jag en magstörning som gör att jag inte tar upp bvitamin ur mat. så blev inte förvånad av att läkaren ringde mig dagen efter och sa att han hade b12 brist. genast var vi tvungna att åka in. lite konstigt att det var så bråttom tyckte jag för lite bvitamin brist.
väl där så förklarade läkaren att han hade ingen bvitamin i kroppen och att det förmodligen berodde på min brist. tydligen var det vanligt med hjärnskador om man har det under graviditeten. blev helt förstörd av att höra det. sen blev det röntgen både vanlig och skikt. även eeg gjordes. som tur var så hittade de inget fel, men han var tvungen att gå hos sjukgymnast nästan i ett år pga vänstersidan. vi går fortfarande på kontroller hos läkaren och tar prover, och följer hans utveckling. men nu är vi oense... läkaren har förklarat för mig att trots att han inte har hjärnskador så kan hans hjärna ändå vara påverkad. vilket kan gälla inlärning,språk mm. just nu så diskuterar vi hans tal. psykologen tycker att hans talutveckling är normal medans jag och läkaren tycker att han är sen. han kan säga ord som hej mamma pappa och varm. sen "låter" han bara. grejen är även den att han glömmer ord han lärt sig. han kunde säga vatten i julas men inte nu längre. blir bara så orolig... vet ju inte om det är normalt att prata så lite vid 2år? eftersom mina andra var tidiga.
finns det nån mer som har en 2åring? hur mycket pratar han/hon?
blir väldigt tacksam för svar
Bild
mysan30
Alltid online
 
Inlägg: 506
Blev medlem: 09 apr 2008, 14:13

Re: pratar era barn?

Inläggav FruFri » 01 apr 2009, 09:50

Jag har inga barn (ännu), men hade jag varit dig hade jag försökt få tag i en logoped eller talpedagog. Det brukar finnas sådana anstälda på stadsdelsförvaltningarnas förskoleavdelningar. Googla din stadsdelsförvaltning/kommunalkontor och testa eller försök få tag på någon privat. Om det är någon som kan talutveckling så är det dom.
Hoppas att allt går bra!
Bild
FruFri
Alltid online
 
Inlägg: 325
Blev medlem: 21 nov 2007, 10:46
Ort: 141
BF: 090414

Re: pratar era barn?

Inläggav FruFri » 01 apr 2009, 09:53

Glömde säga att de dessutom kan hjälpa till med hur man kan "lära" barn med annorlunda talutveckling att underlätta sin kommunikation
Bild
FruFri
Alltid online
 
Inlägg: 325
Blev medlem: 21 nov 2007, 10:46
Ort: 141
BF: 090414

Re: pratar era barn?

Inläggav 30-åringen » 01 apr 2009, 11:22

Hobbe hade ett språk när han var 1 och han höll på å snackade om allt, sen kom det mer och jag förstod honom, men inte många andra.
När han blev av med polyperna (1år-10månader), så fanns allt där, han hade bara inte kunnat få fram orden på "rätt sätt" pga stoppet! Han har sedan dess bubblat på men sedan "slutat" med sitt fina språk, men det visade att han fått tillbaka dem, och igår var vi hos läkaren och inom 6v så ska han opereras igen, även mandlarna ska väck denna gången.

Vad jag vill påpeka är att det kanske finns "annat" som sätter stopp för hans språk utveckling, hörsel, näsa etc... Har det kollats??

Lycka till nu!!!
BildBildBildBildBildBild


BildBild

BildBild


BildBildBildBildBild
Användarvisningsbild
30-åringen
Alltid online
 
Inlägg: 967
Blev medlem: 09 maj 2008, 11:21
Ort: 141
BF: 090114

Re: pratar era barn?

Inläggav sofiaK » 01 apr 2009, 11:36

är man född för tidigt också så är det ju så att man är senare.. min dotter kom i vecka 34 .. hon sade inga riktiga ord förrens hon va 3 år.. och hon har fotfarande svårigheter.. hon har adhd diagnos osv.. men tycker du ska kräva en utredning det är ju ganska svårt när han är liten men tycker ändå du kan ta kontakt med kanske en neuro specialist på barn klinik.. det gjorde jag..
något är det ju som inte stämmeroch ni behöver ju all hjälp ni kan få ju tidigare desto bättre.. och som mamma brukar man vara förstatt känna att detta stämmer inte.. lita på dina instinkter och ge dej inte!!
sofiaK
Alltid online
 
Inlägg: 864
Blev medlem: 29 okt 2008, 10:16
Ort: 152

Re: pratar era barn?

Inläggav Krulltott » 01 apr 2009, 17:19

På vimedbarn har de en logoped som man kan maila frågor till. Gör det!
Användarvisningsbild
Krulltott
Alltid online
 
Inlägg: 499
Blev medlem: 18 okt 2007, 21:36
Ort: 252

Re: pratar era barn?

Inläggav Ejin » 01 apr 2009, 19:10

min systers barn är 2.5 och han kan inte prata hela meningar... han säger ord och sådär men resten e mest mumel som bara han själv förstår...
Hans pappa pratade inte nånting förrän han var 4... dom trodde att han inte kunde prata och sen bara släppte det o då pratade han jätte bra direkt... så man måste inte kunna prata en massa vid två...(han som pratade vid fyra är dessutom en av de smartare jag känner och hade mvg i alla ämnen )
BildBild

Ma sep-07 V 11
mf Jan-08 V 4
Ejin
Alltid online
 
Inlägg: 1425
Blev medlem: 05 okt 2007, 16:48
Ort: 51

Re: pratar era barn?

Inläggav tlk » 01 apr 2009, 22:34

Min son pratade knappt heller i den åldern, och senare visade det sig att han har lätt autism så jag tycker att du ska tjata dig till alla undersökningar som finns. Samtidigt ska du veta att bland alla de barn jag har jobbat med under åren (är förskolepedagog) finns det massor av barn som knappt pratat alls vid 2-3 års ålder utan att det varit något fel på dem över huvud taget! Försenat tal är i sig ingen stor anledning till oro, det är i kombination med andra konstiga symptom (som du skriver att du upplever hos honom) som man bör gå vidare och ta reda på om det är något barnet behöver hjälp och stöd med. Angående min son kan jag berätta att de första 5-6 åren var supertuffa och tunga men med mycket stöd, kärlek och träning har han blivit nästan som vilken kille som helst. Han är glad, klarar skolan, har kompisar osv. Svenska är hans starkaste ämne i skolan (han är 13 år nu) och där ligger han t.o.m. före andra barn i sin ålder! Det kunde man inte tro när han var 4 år och fortfarande knappt kunde prata :P
Bild
tlk
Alltid online
 
Inlägg: 671
Blev medlem: 28 dec 2008, 15:42
Ort: 252
BF: 090627

Re: pratar era barn?

Inläggav mysan30 » 04 apr 2009, 08:26

hejsan :D tack för alla goda råd. det känns skönt att höra att jag inte är ensam om det här. tyvärr så har jag inte så många tvååringar runt oss men de som finns pratar ju bra. detta har väl spätt p¨å oron. pratade senast igår med min pojkes läkare och hon sa att man ska göra en språk och utvecklings omgång på honom. det känns bra, men det tråkiga är att psykologen som ska göra den håller inte med. hon sa till mig "hur ska jag kunna utreda honom om han inte kan prata?" men hallå!! det är ju språket hon ska kolla. nä som sagt hon var inte speciellt villig :( hon tycker att vi ska vänta till treårsåldern med utredning och låta bvc sköta resten.
men nu till en glad nyhet i går sa min kille 2 nya ord :D :D så nu upprepar vi det hela tiden så han inte ska glömma dom. han sa 3 och 4 :wink: vet inte vrfmen det hände i bilen och han upprepat hela tiden, blev så glad :D
jag hoppas innerligt att han bara är lite sen i pratet för på andra sätt är han jättesmart. klarar instruktioner mm. och han förstår oss. tror inte att han har fel på hörsel lr synmm men vet att när han pratar sitt "eget" språk så vänder han tungan dubbelt bakåt ser mycket skumt ut låter ju som han morrar..
hans senaste prover var bra, men tyvärr var inte lillebrors prov bra :( blev så ledsen känner att jag inte orkar med mer oro just nu. vi skulle inte haft fler barn, men när 2åringen blev friskskriven så vågade vi ändå, sen så blir det så här.
som tur är så upptäckte vi ju det här i tid på minstingen, så säkert får han inga problem. hans leverprover, var nästan normala nu och de hoppas att det beror på gulsot sen han föddes. det konstiga var att han hade inte gulsot då. han var jätte gul på bb men gulsot testen visade ingen gulsot.
känns som att jag kom in på nåt helt annat nu :wink: men som mamma oroar jag mig hela tiden, har dessutom ingen att direkt prata med. så tack för att ni står ut och läsa och kommer med så många fina åsikter och förslag :)
Bild
mysan30
Alltid online
 
Inlägg: 506
Blev medlem: 09 apr 2008, 14:13

Re: pratar era barn?

Inläggav Krulltott » 04 apr 2009, 09:48

Du ska inte låta psykologen stoppa upp en språkutredning, för det är inte psykologer som gör dessa. Alltså kan han/hon inte säga om det går att göra eller inte. Du behöver kontakta en logoped. När det gäller språket finns det ingen orsak att gå och vänta. Logopeden bedömer din pojkes språk alldeles utmärkt även om han inte pratar. Han kan behöva en skjuts nu för att komma igång, inte vänta till 3.
Användarvisningsbild
Krulltott
Alltid online
 
Inlägg: 499
Blev medlem: 18 okt 2007, 21:36
Ort: 252

Nästa

Återgå till Barn 0-2 år