pratar era barn?

Snack om barnets första år, allt från nyfödd till trotsåldern.

Re: pratar era barn?

Inläggav Ewi » 10 apr 2009, 14:09

Jag arbetar själv som psykolog för barn, och började tänka på en del saker.

1.Språket skall bedömas av en logoped, så kräv remiss.
2. Psykologen verkar lite inkompetent, eller i alla fall ovan. Oberoende av språket skall hon kunna bedöma kontaktförmåga, hyperaktivitet, lek, fantasi etc. och därmed kunna säga om hon t.ex. ser tecken på autism eller autistiska drag. Språkförseningar och språkstörningar vanliga i kombination med den diagnosen. Förutom språk, ger ögonkontakten och leken ganska god bild enl min åsikt. Jag antar att det är BVC psykologen? Sök BUP eller kräv remiss om en sådan behövs, för att få träffa specialister.
3. Diskutera ev risk för degenerativa sjukdomar med läkaren. Då har barnet någon ovanlig åkomma som gör att det "tappar" i utvecklingen. (De är jätte superovanliga, och det är knappast troligt att det rör sig om en sådan, men då du sa att han "tappat ord").

Lycka till!
Bild
Bild
Användarvisningsbild
Ewi
Alltid online
 
Inlägg: 336
Blev medlem: 26 jun 2008, 19:37

Re: pratar era barn?

Inläggav mysan30 » 10 apr 2009, 21:38

hejsan . det nya är nu att min pojke ska genomgå en språk utredning av psykolog när han blir 30månader enligt läkare och psykolog. innan dess kan man inte utreda honom enligt dom. innan dvs så snart som möjligt ska de kolla upp hans motorik dvs hur han rör sig och fungerar. det är jag inte orolig för. han är jätteduktig på sånt. men som sagt det är pratet som gör mig lite fundersam och just det här att ord som han lärt sig "försvinner". just nu är min mamma ledsen för han kan inte säga "mommo" längre :( kallar henne mamma nu... men trots det så lär han sig nya ord, men tappar dom efter några veckor. det är så frustrerande att inte kunna göra mer för honom. just nu försöker vi varje dag använda de ord han kan och upprepa dom. logoped får vi ingen tid till då de anser att psykolog ska sköta utredningen. dessutom så är det väldigt ont om logoped tider där jag bor.
tycker det här är trist men glädjer mig åt att han är en mycket smart liten 2åring som klarar det mesta och förstår det vi säger och pratar med honom om.
men det märks ibland att han blir ledsen när vi inte förstår honom, han blir väldigt arg då. vet ärligt talat inte vad vi mer kan göra :(
kan inte skylla nåt på vår läkare för hon är jättebra. vill bara vår pojkes bästa. tack för ditt inlägg ewi det var intressant att läsa.
Bild
mysan30
Alltid online
 
Inlägg: 506
Blev medlem: 09 apr 2008, 14:13

Re: pratar era barn?

Inläggav tlk » 12 apr 2009, 09:13

Mysan det låter väldigt likt hur min pojke var faktiskt, detta med ilskan när han inte blir förstådd och att han hela tiden tappar ord även om han också lär sig nya. Ganska karaktäristiskt inom autismspektrat. Men som du nog läste i mitt inlägg lite högre upp kan det gå väldigt bra ändå med mycket kärlek och träning. Hoppas allt löser sig, stora kramar!
Bild
tlk
Alltid online
 
Inlägg: 671
Blev medlem: 28 dec 2008, 15:42
Ort: 252
BF: 090627

Re: pratar era barn?

Inläggav mysan30 » 16 apr 2009, 08:15

hejsan . tlk tanken har slagit mig att det kan va så, men sambon blir skitsur på mig och tycker att jag "letar" fel. han menar som så att vår grabb är smart klarar det mesta och det är bara talet som spökar. visst kan det va så och jag hoppas innerligt att det bara är han som är sen med talet. tlk har ditt barn några andra svårigheter?
förövrigt så var jag i kontakt med bvc och hon sa att man ska ta min oro på allvar så nu ska hon kontakta deras egna logoped. sen får vi se om han får en remiss dit. men hon trodde att vi skulle få det. hon tyckte ochså att han skulle kunna fler ord och kunna behålla dom. så nu får vi se hur det går.
Bild
mysan30
Alltid online
 
Inlägg: 506
Blev medlem: 09 apr 2008, 14:13

Re: pratar era barn?

Inläggav tlk » 17 apr 2009, 18:56

Jo nu är han 13 år och klarar livet hur bra som helst, tack vare att han fick diagnos och träning, annars hade det nog inte gått så bra för honom...Han är som de flesta andra killar i sin ålder, men autismen finns ju kvar i bakgrunden och ställer till det för honom ibland.
Andra sidor hos honom när han var liten var att han hade svårt med förändringar, blev extremt upprörd när han inte blev förstådd, fastnade i olika stereotypa beteenden (skulle tex BARA läsa Nalle Puh) osv. Men det tydligaste var just detta att han kunde tappa ord som han fått. Tråkigt med din sambo, tyvärr är det nästan alltid så att den ena föräldern bromsar när den andre är orolig och vill utreda. Stå på dig! Kanske har han en diagnos, kanske inte. Huvudsaken är ju att ni får veta och får hjälp.
Bild
tlk
Alltid online
 
Inlägg: 671
Blev medlem: 28 dec 2008, 15:42
Ort: 252
BF: 090627

Re: pratar era barn?

Inläggav mysan30 » 17 apr 2009, 20:41

hejsan. tlk tack för svaret. nu har vi fått tid till logoped så jag hopas på det bästa nu. kul att höra att det går bra för din pojke :D
Bild
mysan30
Alltid online
 
Inlägg: 506
Blev medlem: 09 apr 2008, 14:13

Re: pratar era barn?

Inläggav kosejentan » 15 jun 2009, 10:13

Har nu läst genom hela tråden och undrar på hur det har gått? Vet att utredningar kan ta sin lilla tid då jag jobbar i skolan men kan inte låta bli fråga.

Själv har jag en 19 månaders kille som matar på hela dagarna. Han säger inte hela meningar än men en god del lösa ord. är som en papegoja för tiden och det är väl så de ska vara i den åldern. Som sagt så pratar han hela dagarna (undra på vem han har det ifrån :roll: ), massor svammel men även mycket vettigt. Sista han har lärt sig är "Blä". Säger det åt honom när han stoppat något i munnen som ex. grässtrån och han visar själv att det inte smakar gott. Då svarar han:"Bläää!" :lol:

Är det någon som vet på ett ungefär när de brukar börja koppla fler ord tillsammans?

Hans förstånd är det då inga fel på. Han förstår otroligt mycket vad det gäller instruktioner och visar tydligt att han kan det :)
Två underbara söner och en make bor i mitt hjärta! :D
Användarvisningsbild
kosejentan
Alltid online
 
Inlägg: 2141
Blev medlem: 28 feb 2009, 09:54

Föregående

Återgå till Barn 0-2 år