Sida 1 av 1

Pumpa eller inte pumpa?

InläggPostat: 12 nov 2012, 12:18
av tjejig87
Min bebis är 2,5 månad ungefär. Hon har de senaste 2 veckorna sovit länge på natten. Så skönt!

I början blev det en chock för mina bröst. De var vana att bli tömda på natten och jag vaknade tidig morgon utav att det gjorde ont. I början pumpade jag ut 1 - 2 flaskor. Om jag vaknade lite senare pumpade jag bara ur ena börstet eftersom jag visste att min dotter skulle vakna snart.

Nu gör det inte lika ont längre. Jag kan iofs inte ligga på sidan när det gått många timmar sedan sista amning. Så lite ont gör det ändå.

Frågan är om jag ska pumpa eller inte. Kan mjölken börja sina ifall jag inte pumpar? På dagen äter hon ungefär varannan timme och tätare ändå på kvällarna. Så då behöver jag ju all mjölk jag kan få.

Re: Pumpa eller inte pumpa?

InläggPostat: 12 nov 2012, 12:44
av madddee
Jag hade pumpat ur tills det inte gör ont längre.

Jag känner igen det där från vissa perioder då han sov över vissa mål och så började han äta andra tider på natten i andra perioder osv, men brösten ställer om sig ganska fort, iallafall gjorde mina det och jag hade heller inga problem att jag började sina då (alltså när jag inte pumpade).

Jag pumpade ur när det blev för jobbigt helt enkelt (och så frös jag in det jag pumpade ur så hade jag lite i frysen som jag blandade i de första smakportionerna och om jag var borta lite längre nån dag så maken kunde ge i flaska. :) )

Hoppas att brösten ställer om sig snart så du slipper ha alltför ont. Om det fortsätter så kanske du kan kolla med din BVC-sköterska? Hon hjälpte mig en del med amningsfrågor :)

Re: Pumpa eller inte pumpa?

InläggPostat: 13 nov 2012, 14:59
av tjejig87
Okej. Tack för tipset.
Faktum är att imorse gjorde det redan mycket mindre ont. Då somnade hon iofs 1 h senare än vanligt men iallafall :)

Re: Pumpa eller inte pumpa?

InläggPostat: 13 nov 2012, 15:29
av LillaMammaMuu
fast ju mer du pumpar desto mer mjölk får du.
Du kanske ska lätta på trycket mest än att pumpa brösten helt tomma.

Re: Pumpa eller inte pumpa?

InläggPostat: 13 nov 2012, 15:43
av smulan_88
Risken är att du får mjölkstockning om du inte pumpar. Därav smärtan. Dessutom kan mängden mjölk minska om du inte pumpar men likväl rubba så du får överflöd om du pumpar. Själv pumpade jag, kände hellre för mkt än för lite. Sen var det så gött, när de inte var ömma och knutiga och stenhårda.

Det du pumpar ur kan du frysa in i iskuber och ha som reserv för framtida bruk om någon är barnvakt om du har ett ärende. (fryst mjölk håller sig i 3 mån) så var noga och skriv datum. Lycka till! Kramkram i ammningsträsket :wink: