Sida 1 av 2

Recept på abort

InläggPostat: 06 jul 2007, 13:45
av Mush
Jag kom att tänka på detta när jag tänkte på abort. Uti vår hage-visan ni vet den jättefina som går såhär,

"Uti vår hage där växa blå bär.
-Kom hjärtans fröjd!
Vill du mig något, så träffas vi där.
-Kom liljor och akvileja,
Kom rosor och salivia,
Kom ljuva krusmynta,
Kom hjärtans fröjd!"


o.s.v. Det sägs att den visan egentligen är ett recept på att få död på fostret i magen. Det var olagligt på den tiden och därför sjöng man visor om sånt istället.

"Uti vår hage där växa blå bär…

Redan inledningsstrofen i den gamla visan med rötter från medeltiden ger en ledtråd till att sången inte är så oskyldig som den vid första anblicken verkar. Blåbär är inte direkt kända för att växa på ängar och i hagar. Men däremot kan man hitta en annan växt med blåa bär i det öppna landskapet – nämligen enträdet. Ända sedan antiken har enbär rekommenderats som ett sätt att framkalla abort, antingen genom att dricka te kokt på bären, eller genom att direkt föra in bären i slidan.

…kom hjärtansfröjd.

Hjärtansfröjd låter ju romantiskt och oskyldigt, och är inget annat än citronmeliss, den späda planta som ligger i drivor på finkrogens desserter.
Det är bara det att citronmeliss på sjuttonhundratalet också användes för att ”framkalla mensen”. Med tanke på hur många örter som rekommenderades just för att hjälpa till vid ”förstockning av mensen” verkar detta problem ha varit ofantligt mycket vanligare än i våra dagar. I själva verket var detta ett vanligt kodspråk i olika örthandböcker. Barnbegränsning var ett allvarligt brott, och därför kunde man inte skriva direkt ut vad örterna i själva verket kunde användas till.

Vill du mig något så träffas vi där. Kom liljor och akvileja, kom rosor och salivia!
Kom ljuva krusmynta, kom hjärtansfröjd!


Vid det här laget är man ganska misstänksam även mot resten av sången. Jodå, alla växterna utom aklejan (”akvileja”) sågs i gamla tider som effektiva mot oönskade graviditeter. Finns det någon romantiker kvar som vill ta akvilejan till hjälp och hävda att visan handlar om platonisk kärlek kan man hänvisa till den medeltida versionen av refrängen där den overksamma blomman inte förekommer:

Roser och saluier, lilijer och persilier Krusade mynte och hiertans frödh …


Då är frågan, fungerade dessa örter på medicinskt önskvärt sätt? Och var det då inte bara så, att om kvinnan åt tillräckligt med giftiga bär och örter blev hon väldigt sjuk i största allmänhet och fick missfall av bara farten? Läkarvetenskapen har ofta helt ignorerat möjligheten att de gamla huskurerna var verksamma, men i boken ”Eves Herbs” har John M Riddle sammanställt den kunskap som finns om växter som kvinnor traditionellt använt för att förhindra graviditet. Och forskning visar att de visst kan fungera. Krusmynta och salvia tillhör, tillsammans med persilja, myntafamiljen där många växter visat sig verksamma mot graviditet. Effekt har även enbär, malört och citronmeliss liksom andra vanliga hushållsväxter som vinruta och aloe. Vissa verkar genom att det befruktade ägget inte kan fastna på livmoderslemhinnan, andra genom att framkalla kramper och stöta ut ägget. Så den klassiska kryddgårdens växter kanske inte enbart odlades som smaksättning.
Alla örterna är giftiga i stora doser. Den kunskap som en gång eventuellt fanns om hur de skulle intas har försvunnit, och säkert misslyckades kurerna också ofta förr. Oönskade barn föddes trots allt, eller så dog kvinnan helt enkelt av förgiftning. Å andra sidan var straffen mycket hårda för sex utanför äktenskapet så det var kanske en risk man var beredd att ta. Dagens moderna kvinna skall nog tacksamt komplettera midsommarsnapsen med andra skyddsmetoder, även om brännvinet råkar vara kryddat med extra mycket malört!"


Intressant tycker jag i alla fall.

InläggPostat: 06 jul 2007, 13:48
av Anilewe
Mycket intressant faktiskt!

InläggPostat: 06 jul 2007, 15:59
av Duckie
Verkligen, lite sådär vackert melankoliskt.

InläggPostat: 06 jul 2007, 19:31
av linda74
Usch, jag blir illa berörd faktiskt... men så logiskt egentligen... Hade jag levt på 1800-talet, så hade jag nog haft 10 ungar nu och fortfarande ung nog att få fler. Kanske hade man gjort vad som helst för att undvika fler barn!

InläggPostat: 06 jul 2007, 19:40
av negrita
va läskigt, kommer få madrömmar... :?

InläggPostat: 06 jul 2007, 20:30
av fumlan
Det var väldigt intressant. Var hittade du detta?

InläggPostat: 06 jul 2007, 23:24
av Mush
förväntansfull: Det var ju andra tider liksom men det är svårt att tänka att man kanske hade gjort något sådant, usch usch. Jag är i alla fall nu emot abort.

InläggPostat: 06 jul 2007, 23:24
av Mush
negrita: :( Nej det behöver du inte få.

InläggPostat: 06 jul 2007, 23:25
av Mush
fumlan: Jag hörde det på någon svenskalektion för några år sedan och kom på det nyss så jag sökte på google för att se om det var kännt så fick jag upp den informationen. :)

InläggPostat: 07 jul 2007, 09:08
av Helen
Hmmm,,,jag det var intressant,,,,,,roligt med såna upplysningar