Annons:

Sätesbjudning & vaginal förlossning, hjälp!

Förlossnings ämnen - Smärtlindring, oro, ställning, partners roll och annat som rör förlossningen.

Re: Sätesbjudning & vaginal förlossning, hjälp!

Inläggav *nea » 31 jan 2010, 14:41

Det är klart att du ska göra det som känns bäst för dig, det är ju din förlossning! Jag förstår att det var kort tid att förbereda sig på (jag får erkänna att jag själv använt din tråd till att förbereda mig på att "ja, så kan det också gå", liksom lägga en möjlighet till till allt det man behöver förbereda sig på mentalt inför förlossningen!)
Stort lycka till på onsdag och tänk, snart har du ditt lilla knytte i famnen!
Bild
Bild
MF 7 juli -07
MA 25 maj -07, v.12
Användarvisningsbild
*nea
Alltid online
 
Inlägg: 1202
Blev medlem: 26 okt 2007, 00:13
Ort: 252

Re: Sätesbjudning & vaginal förlossning, hjälp!

Inläggav Mullemamman » 13 feb 2010, 13:25

Nu har Lines bebis redan sett dagens ljus så sett till den saken är detta svar på tok för sent.
Tänkte dock dela med mig av min erfarenhet på detta område:

Födde mitt första barn i säte med vaginal förlossning och för mig gick det alldeles utmärkt. Huruvida man rekommenderar vaginal förlossning eller ej då barnet ligger i säte beror väldigt mycket på dels var man bor/kommer att förlösas samt givetvis den egna kroppens förutsättningar för att klara av det hela.
I mitt fall var mitt bäcken definitivt tillräckligt stort för att klara av en vaginal förlossning av barnets bedömda storlek och dessutom har man i Helsingborg specialiserat sig på just sätesförlossningar.
Upplever att jag fick väldigt mycket stöd både innan som under förlossningen och kände mig hela tiden helt förvissad om att - om komplikationer i någon form skulle tillstöta - KS alltid fanns som alternativ.

Förlossningen gick VÄLDIGT fort (totalt 3.5h från det att vattnet gick när jag ännu var hemma och då totalt utan värkar) men jag sprack inte det minsta lilla. Hann inte heller med någon som helst smärtlindring men det kanske är just därför jag inte sprack (kände jag att det stramade för mycket tog jag helt enkelt inte i för kung och fosterland) men även för att jag verkligen, verkligen fokuserade på att lyssna på vad barnmorskan och förlossningsläkaren sa. Förlossningsläkaren fanns med under hela krystperioden och det var även han som i slutändan lirkade ut barnets axlar och huvud.

Mitt andra barn föddes med huvudet nedåt men även denna gång utan smärtlindring och med en väldig fart - nu tog det totalt 2.5h - och inte även denna gång sprack jag någonting. Däremot hade jag viss argumentation med barnmorskan som propsade på att jag skulle krysta när jag istället kände att det VERKLIGEN INTE var läge för det. Inte mycket hon kunde göra åt det och efteråt medgav hon att jag hade rätt i att följa min egen kropps reaktion istället för att just i det skedet lyssna på henne...

En sätesförlossning behöver alltså INTE vara mer komplicerad än en "vanlig" vaginal förlossning. Inte heller behöver en förlossning betyda att man spricker. Faktum är att jag bägge gångerna varit mest rädd för just det - att spricka - och det är verkligen något jag kommer att kämpa emot även inför min nästa förlossning! Känner jag att det stramar för mycket kan de ju glömma att jag krystar! Mycket bättre att istället flåsa och låta kroppen få en chans att töja ut sig anser jag i alla fall.

Smärtlindring - nej tack! Det absolut SISTA jag vill i det skedet är att känna mig rusig i huvudet eller inte ha full kontroll över min egen kropp. Då tar jag hellre smärtan och möter det hela genom att skrika när det gör riktigt ont - det får förlossningspersonalen köpa! Tycker de att jag skriker för mycket kan de gå ut ur rummet! (Läste förresten någonstans för länge sedan att det är bra om mamman skriker vid öppningsskedet - att det skyndar på processen...)
http://minbebis.com/blogg/mullemamman

Mamma till:
Plutten född juni 2007
LillaTjejen född november 2008
Lillprinsen född mars 2010
Minstingen född november 2011

MF juni 2009 i v7, därefter direkt gravid med Lillprinsen
MF juli 2012 i v9
Användarvisningsbild
Mullemamman
Alltid online
 
Inlägg: 516
Blev medlem: 10 feb 2010, 16:28
Ort: 98
Status: 4-barnsmamma, Gift

Re: Sätesbjudning & vaginal förlossning, hjälp!

Inläggav Mullemamman » 13 feb 2010, 13:37

Glömde tillägga följande:

Det jag däremot INTE någonsin kommer att gå med på igen - såvida inte bebisen ligger rent på tvären - är ett vändningsförsök. Kan i särklass säga att det var det värsta jag någonsin varit med om! Hade kanske sett annorlunda på det hela om det hade lyckats men nu blev inte så fallet. Istället hade jag en förlossningsläkare som gång efter gång försökte bända och vrida runt min mage (var då i vecka 36) utan att det hände ett enda dugg - mer än att jag blev fullständigt mörbultad och skinnflådd.

Till slut fick en annan läkare gripa in och be henne avbryta - att det helt enkelt inte gick - men trots det ville den första läkaren fortsätta.. Kan lugnt säga att jag både inför min andra förlossning samt inför den kommande bett barnmorskan notera att just den förlossningsläkaren inte under några som helst omständigheter skall ha något med mig att göra!
http://minbebis.com/blogg/mullemamman

Mamma till:
Plutten född juni 2007
LillaTjejen född november 2008
Lillprinsen född mars 2010
Minstingen född november 2011

MF juni 2009 i v7, därefter direkt gravid med Lillprinsen
MF juli 2012 i v9
Användarvisningsbild
Mullemamman
Alltid online
 
Inlägg: 516
Blev medlem: 10 feb 2010, 16:28
Ort: 98
Status: 4-barnsmamma, Gift

Re: Sätesbjudning & vaginal förlossning, hjälp!

Inläggav GinaCinnamoni » 22 aug 2016, 10:18

En sätesbjudning behöver inte automatiskt betyda snitt. En sätesförlossning behöver inte heller vara dramatisk eller farlig. Självklart kan komplikationer uppstå,men det är viktigt att man läser på om fördelar och risker kring de båda förlossningsalternativen samt tar del av även de positiva förlossningsberättelserna.

Sätesboken är en bra och informativ grund för en kvinna som har fått reda på att bebisen ligger i sätesläge. Mycket lättare än att boka in tre timmar hos sin barnmorska för att få all info man behöver om vändningsförsök, kejsarsnitt, sätesförlossning eller vad det nu må vara.

Jag har fött båda mina barn i sätesbjudning. Båda barnen var ute efter max 10 minuters krystvärkar. Inga problem med höfterna heller, som så många är rädda för. Precis som med förlossningar där huvudet föds fram först och precis som vid kejsarsnitt, så finns det förlossningar som går ”bättre” och förlossningar som går ”sämre”.

Mvh Gina Cinnamoni – författarinna av Sätesboken.
www.satesboken.se
GinaCinnamoni
Nykomling
 
Inlägg: 2
Blev medlem: 13 aug 2016, 13:58

Föregående

Återgå till Förlossningen
Annons: