Svårt att komma till ro/somna. HJÄLP!

Sömn, sovrutiner och matvanor är inte lika lätt för alla, diskutera mat och sömn.

Svårt att komma till ro/somna. HJÄLP!

Inläggav Mimi87 » 13 sep 2012, 22:44

Hej vänner!
Jag har en tre veckors bebis som har väldigt svårt att få den så kallade djupsömnen. Hon somnar och vaknar var femte min. Hon har väldigt svårt att komma till ro. Hon somnar i famnen, men så fort vi lägger henne i spjälsängen så vaknar hon, och blir direkt klarvaken. Hon är vaken länge. Detta beteende har hon dag som natt. På nätterna är det värre, då man själv är trött och vill sova. Hon somnar inte. Jag ammar henne och hon somnar vid bröstet, men så fort jag lägger henne i hennes säng så är det kört. Hon börjar sträcka på sig osv, och vaknar.

Jag har även en del andra bekymmer.
Jag är en orolig person. Är så otroligt rädd för PSD. Jag är orolig på nätterna att hon skall dra filten över huvudet och kvävas. Orolig om hon är för varm/kall osv osv.

Har ni några tips på bra sömn, och mina andra bekymmer så skriv gärna.
Mimi87
Nykomling
 
Inlägg: 19
Blev medlem: 22 jan 2012, 20:28
Ort: 156

Re: Svårt att komma till ro/somna. HJÄLP!

Inläggav chilli » 13 sep 2012, 23:05

Vår dotter var likadan så länge blev det att sova bredvid oss, främst mig som ammade men jag klev upp tidigare på mornarna och lade över henne till min man så fortsatte hon sova gott och jag fick njuta av min frukost i lugn och ro! Till tröst kan jag säga att hon sover exemplariskt om nätterna nu! Hade ett tag svårt att få henne komma till ro men tillslut valde vi några rutiner som visade henne vad som komma skulle tex. ta på pyjamas, vinka godnatt till lamporna och mysa med välling och sång i nedsläckt rum. Tips för framtiden!

Vi hade aldrig filt på vår dotter, jag var också orolig för att hon skulle böka in sig i den så jag tog helt enkelt bort den men såg till att hon hade "lagom" kläder på sig ist. För övrigt ligger det ju i din natur att oroa dig eftersom du skall kalkylera läget efter faror så inget ont händer skillnaden nu är bara att vi har sån säker miljö, bra temperaturer inomhus, inga vilda djur som riskerar komma in och alltid mat så vi får väl lägga oron på filtar och vällingtemperaturer nu istället. Detta visar också att du älskar ditt barn, ännu ett gott tecken men du bör redan nu lära dig att oroa dig "lagom" men annars tycker jag den där oron har sjunkit med tiden. Nu har man mycket annat att tänka på och de är inte så små och hjälplösa längre. Även om de behöver mycket eftersyn så är de så mycket tuffare och tåligare än vad man kan tro de små bebisarna, ta bara en sån grej som att pressas ut från magen genom bäckenet och snippan! Vilken tuffing va!
Bild
chilli
Alltid online
 
Inlägg: 810
Blev medlem: 28 jun 2010, 14:30
Ort: 295
Status: Älskar mitt <3

Re: Svårt att komma till ro/somna. HJÄLP!

Inläggav spader10 » 13 sep 2012, 23:08

Jag tror att det ligger i spädbarnens instinkt att vakna när de blir "lagda åt sidan". En instinkt som sträcker sig flera tusen år tillbaka. Tänk vad som skulle kunna hända när människan/kvinnan var "samlare"......La man i från sig barnet då fanns det en massa faror som hotade......sabeltandade tigrar, ormar, risken att bli lämnade osv.
Spädbarnen gör helt enkelt sin stämma hörd för att inte bli bortglömda.....vissa barn har stark instinkt och vill vara nära sina föräldrar hela tiden.

Förmodligen var det de barnen som överlevde och är våra förfäder :D .

Spader 10 som försökte hitta en anledning till att Lilleman bara sov i famnen :?:

Spader10
Bild

Bild
Användarvisningsbild
spader10
Alltid online
 
Inlägg: 223
Blev medlem: 03 aug 2010, 20:44
Ort: 258
BF: 121223
Bor: Mellansverige
Status: sambo, två barn

Re: Svårt att komma till ro/somna. HJÄLP!

Inläggav Mimi87 » 13 sep 2012, 23:15

Så sant, jag är däremot rädd för att hon skall sova mellan oss. Är orolig att vi ska råka sparka till henne i sömnen.
Jag önskar bara att hon kunde sova lite längre, och även på dagarna. Hon verkar så orolig och gnällig om jag inte ammar henne. Hon kan bli ammad hela tiden, ända gångerna hon somnar gott kan man säga. Hon äter ofta, nästan varje timme. Kan det vara så att hon får för lite mjölk i sig och därför har svårt att somna ordentligt?
Mimi87
Nykomling
 
Inlägg: 19
Blev medlem: 22 jan 2012, 20:28
Ort: 156

Re: Svårt att komma till ro/somna. HJÄLP!

Inläggav Linen » 13 sep 2012, 23:58

Hon är så liten, det är fullständigt normalt att hon vill äta hela tiden. Amning är närhet, trygghet, näring, törstsläckare, tröst.....Har inget att göra med hur mjölken är, tror inte du behöver oroa dej. Att hon vill vara nära och blir orolig när du lägger henne åt sidanär också helt normalt. Som spader10 skrev, det.är så bebisar överlever...Försök njuta av den där första nära tiden, det går över. Och oroa dej du, men lagom mycket. ni kan ju ha ett sånt där baby nest i er säng, så ligger hon säkert uppe vid huvudänden men ändå nära. och har hon pyjamas behöver hon ju ingen filt.

prova bärsjal eller (ergonomisk) bärsele (tex manduca eller ergo) så får hon närhet på ett bekvämt sätt på dagen. Små bebisar behöver en massa näehet, sen är en deö bebisar tydlgare med det än andra. En del är nöjda när de ligger äpå golvet, andra inte. VÅga öyssna på er bebis och strunta i hur andra gör.
Bild
Bild
Bild
Linen
Alltid online
 
Inlägg: 584
Blev medlem: 18 feb 2008, 21:09
Ort: 243

Re: Svårt att komma till ro/somna. HJÄLP!

Inläggav chilli » 14 sep 2012, 11:44

Håller med ovanstående att du har en helt normal bebis, undantagen är de få lyckligt lottade som har bebisar som faktiskt sover ordentligt! Att amma så ofta är inte heller något konstigt och ovanligt. Att de blir gnälliga och oroliga ligger i deras natur att vara säkra på att få den tillsyn de behöver sedan kan de ju inte riktigt förklara HUR hungriga de är osv så då skriker de, allt eller inget...

Vill också puffa för bärsjal, inte så krånglig att knyta som man kan tro och alla jag hört som har provat har tyckt att de varit värda vart enda slant och undrar varför de inte köpt tidigare! I sjalen brukar de sova gott och vara nöjda samtidigt som man får lite mer frihet i vardagen.
Bild
chilli
Alltid online
 
Inlägg: 810
Blev medlem: 28 jun 2010, 14:30
Ort: 295
Status: Älskar mitt <3

Re: Svårt att komma till ro/somna. HJÄLP!

Inläggav Mimi87 » 14 sep 2012, 12:46

Tack ska ni ha för tipsen:) Har ni tips på om man kan "göra" en egen baby nest?. Kikade på en igår, men har inte råd precis just nu. Nästa månad så:)
Mimi87
Nykomling
 
Inlägg: 19
Blev medlem: 22 jan 2012, 20:28
Ort: 156

Re: Svårt att komma till ro/somna. HJÄLP!

Inläggav Linen » 14 sep 2012, 13:56

Har man en mjuklift kan man ju ha den i sängen eller en skötbädd från skötbordet. delar ju av litegrann.. finns säkert mönster osv att hitta på nätet(eller det har jag sett) om man är lite pysslig och vill sy själv. mer jobb men säkert billigare...

bärsjal kan du nog hitta begagnat på nätet om du inte "måste" köpa nytt. Annars köpte jag en trikåsjal (som eg. var en vanlig sjal också) på Granit som funkade jättebra att bära i första månaderna. den kostade 300:- tror jag (men är 2,5 år sen så vt ju inte om den finns nu..) knytinstruktioner kan man hitta bra på nätet. LYcka till!!
Bild
Bild
Bild
Linen
Alltid online
 
Inlägg: 584
Blev medlem: 18 feb 2008, 21:09
Ort: 243

Re: Svårt att komma till ro/somna. HJÄLP!

Inläggav Minisessan » 15 okt 2012, 14:21

Nu har du en sådan litet barn men jag har börjat ganska snabbt att lära barnen att ha en "snuttefilt" och från början var det mina linnen eller tshirtar, med tiden efter jag hade ammat och tog upp o rapade och lade ner barnen i egen säng lade jag linnet brevid dem och dem somnade med den. från början hade jag flera små lappar på ca 15 X15 cm som jag lät ligga i våran säng o få våran lukt på sig och sen lade jag dem i barnens sängar. med tiden har dem fått större filtar och nu behöver dem bara få dem så somnar de oftast av sig själva men du har fått många andra bra råd som du säkert får användning aV.
Bild
Minisessan
Alltid online
 
Inlägg: 388
Blev medlem: 16 jul 2008, 07:33
Ort: 82
BF: 160829

Re: Svårt att komma till ro/somna. HJÄLP!

Inläggav Lyckligt » 27 okt 2012, 00:07

Bild
Lyckligt
Alltid online
 
Inlägg: 265
Blev medlem: 31 maj 2012, 21:43
Ort: 141
BF: 171114


Återgå till Barns sömn & matvanor 0-2 år