Täcke och kudde till nyfödd

Sömn, sovrutiner och matvanor är inte lika lätt för alla, diskutera mat och sömn.

Täcke och kudde till nyfödd

Inläggav Molly10 » 12 jan 2013, 18:04

Är gravid i v 16 och har redan börjat planera vad som ska handlas. Har läst olika om man ska använda kudde eller ej till en nyfödd och är lite förvirrad. Tittade på täcke och kudde på IKEA och båda rekommenderas till baby från 12 månader. Täcket måste man väl kunna använda till en nyfödd? Nu är BF mitt i sommaren så det kanske bara behövs en filt, men jag vill ändå ha täcke hemma om det skulle bli en regnig och kall sommar.
Molly10
Stammis
 
Inlägg: 77
Blev medlem: 03 nov 2009, 13:15
Ort: 258

Re: Täcke och kudde till nyfödd

Inläggav Igen » 13 jan 2013, 12:04

Nej du ska inte använda något att täcka barnen med som de kan trassla in sig i. En sovsäck (som också finns på IKEA) eller pyjamas som inte går över huvud eller kan strypa barnet.

Deras lungor och andningsreflexer är inte tillräckligt starka för att kunna hantera ett eventuell stopp i lufttillförseln.

Om du använder en filt ska du vara noga med att linda barnet så att filten inte kan åka över huvudet. Alltså inte använda som en filt att lägga över utan du ska linda och "säkra". Du ska inte heller täcka vagnens framsida med en filt eller handduk för att skydda ditt barn. Det gör många gånger mer skada än nytta.

Anledningen till att man inte ska använda filtar och täcken är för att barnen sprattlar och far, även när de sover. Risker för kolmonoxidförgiftning eller ren kvävningsrisk har alla de där som skriver sina "expertböcker" ansett vara för stora för att riskera att använda täcken av alla de slag. De anser också att eftersom små barn inte kan reglera sin egen kroppstemperatur så blir de lätt överhettade. De anser att en sval bebis är alltid bättre än en som är för varm.

Sedan är det viktigt att följa sin magkänsla samtidigt som att lyssna på kunnigt folk. Nu vet du i alla fall några av de orsaker som gör att man inte ska använda täcken och filtar på barn under 12 månader. :wink:
Bild

Bild

Bild
Igen
Alltid online
 
Inlägg: 282
Blev medlem: 02 mar 2012, 18:22

Re: Täcke och kudde till nyfödd

Inläggav smulan_88 » 13 jan 2013, 19:59

Vi hade en tunn filt på sommarhalvåret till våran dotter och under vintern ett "barntäcke" som vi köpte på Ikea. De allra första månaderna hade vi kudde, för att hon inte skulle få för platt huvud och så fort hon började på att försöka vända sig tog vi bort den tills vi kände att hon hade kontroll. Vi har hela tiden haft väldigt god koll på henne och numer har vi en babymonitor så vi både ser och hör henne. Så det känns säkert och hon sover gott!! :wink:
smulan_88
Alltid online
 
Inlägg: 1478
Blev medlem: 25 jun 2009, 17:56
Ort: 168
Status: Förlovad, har en liten dotter.

Re: Täcke och kudde till nyfödd

Inläggav Molly10 » 14 jan 2013, 20:48

Tack för svaren :) Då får vi inhandla en pyjamas eller sovpåse istället. Filt kommer jag köpa ändå om det behövs lindas in lite varmt och gosigt när man har bebis i famnen. Litar inte riktigt på svenska somrar, så det kan ju bli 10 grader och regn ;) Täcke väntar vi med.
Molly10
Stammis
 
Inlägg: 77
Blev medlem: 03 nov 2009, 13:15
Ort: 258


Återgå till Barns sömn & matvanor 0-2 år