Vem ska vi lita på ?

Plussa tillsammans! Peppa, tipsa och stötta!

Vem ska vi lita på ?

Inläggav Naturligbebis » 05 dec 2011, 00:48

"Men okej, kan de här kemikalierna verkligen vara så farliga? Om våra politiker tillåtit dem ska vi väl kunna vara lugna?"
http://naturligbebis.blogspot.com läs mycket mera här

Denna fråga ställdes till Ulrika Dahl (ekotoxikolog och chef för avdelningen för miljögifter på Naturskyddsföreningen) och Andreas Prevodnik (ekotoxikolog och sakkunnig på miljögifter på Naturskyddsföreningen).
Andreas: Politiker följer inte alltid försiktighetsprincipen. Om forskning antyder att något kan vara farligt, men helt säkra belägg ännu inte finns, tycker Naturskyddsföreningen att man ska ta det säkra före det osäkra. Men politiker utsätts för tryck och begränsningar från olika håll. Dels från producenter, dels från EU som ibland gör det omöjligt för en nationell lagstiftning. Där kan miljömärkningen vara steget före lagstiftningen. Miljömärkningar kan utesluta kemikalier som ibland förbjuds längre fram.

Ulrika: Ett problem är också att vi inte vet hur de här kemikalierna påverkar människor över generationer. Det är väldigt många olika sorters substanser som kommer ut i vår natur och vi vet inte vad blandningen av dem innebär. Människan har inte exponerats för många av kemikalierna särskilt länge. Den storskaliga användningen av kemikalier började vid mitten av 1900-talet och sedan dess har den bara ökat. Men det vi vet är att människor exponeras för kemikalier som visats vara giftiga för olika typer av organismer, ofta i låga doser. Man kan förstås inte göra den typen av tester på en människa, så det finns inte tillräckligt mycket kunskap i ämnet än.

Andreas: Men det finns belagt att vissa cancertyper har ökat i västvärlden de senaste årtiondena. Diabetes och fetma ökar också, medan vi får allt svårare att fortplanta oss på naturlig väg. Man misstänker att det delvis kan kopplas till hormonstörningar från flera av de kemikalier som vi sprider i miljön.

UIrika: Samtidigt tycker jag att det är viktigt att inte skrämma upp människor alltför mycket. Hittar du inte miljöschyssta alternativ, köp ändå det du behöver. Annars kan du inte köpa en soffa, du kan inte äta mat, du kan inte klä på dig… Vi måste leva också!
Naturligbebis
Nykomling
 
Inlägg: 8
Blev medlem: 01 dec 2011, 02:11
Ort: 258

Återgå till Bli gravid