Annons:
 
Gravid med trillingar - Suzanne berättar om trillinggraviditeten

Gravid med trillingar - Suzanne berättar om trillinggraviditeten

Suzanne Lassar och hennes man Andreas kämpade i sex år för att bli gravida. Nu väntar de på trillingflickorna som ska födas den 4:e januari med kejsarsnitt. Här berättar Suzanne om trillinggraviditeten och förväntningarna på det kommande bebislivet.

Ni kämpade i sex år för att bli gravida och när ni skrev in er på Mamma Mia i Stockholm fick ni veta att ni väntade trillingar, hur kändes det?

- Både jag och Andreas var så överlyckliga att vi äntligen var gravida och ville bara få bekräftat att allt såg bra ut. Jag har tidigare varit gravid tre gånger och det har slutat i missfall i vecka 6 och 7, det kändes skönt att ha passerat de veckorna.

Hur har du mått under graviditeten?

- Jag började må illa tidigt i graviditeten, kräktes varje dag och fick knappt behålla någon mat alls. I vecka 14 började det att avta och jag började känna mig som en människa igen. Det jobbigaste är nog kissandet. Det känns som att jag har kissat en gång i timmen dygnet runt under hela graviditeten och nu efter vecka 30 har det eskalerat och på natten är det som värst.

Som många andra i slutet av graviditeten har kroppen börjat säga ifrån med svullna fötter, man blir andfådd lättare. För egen del så är det ett projekt att ta sig till och från affären. Jag har svårt att sitta för länge då de små trycker på och att ligga på rygg är helt uteslutet, då jag genast blir kissnödig och får sura uppstötningar.

I övrigt mår jag toppen, har bra blodtryck, ingen äggvita i urinen och har inte haft någon som helst antydan till havandeskapsförgiftning. När vi skrev in oss på specialist mödravården så sa de att jag låg i rikszonen för havandeskapsförgiftning då jag dels väntade trillingar och var till åren.

Suzanne Lassar, 42 år, nu mammaledig från jobbet som redaktör på Rix FM MorgonZoo.

Hur skulle du beskriva dig själv som gravid?

- Jag har varit väldigt cool under graviditeten, efter vecka 14 så släppte den värsta oron och jag vågade hoppas och tro att det skulle gå hela vägen. Min man skulle nog säga att han föredrar mig som gravid, han tycker jag har blivit både lugnare och snällare och att jag inte hittar på så mycket knasiga upptåg och olika projekt.

Har du haft några gravidcravings?

- Under sommaren var det nektariner och vindruvor som stod på menyn. Jag mådde så illa och det jag fick i mig var framförallt frukt och då gärna dessa. I oktober så började suget efter allt som har med jul och julmat att göra. Har ätit risgrynsgröt med kanel och griljerad julskinka sedan oktober och bakade mina första lussebullar i samma veva.

Vad säger folk när de får veta att du väntar trillingar?

- De flesta hör fel och tror att jag säger tvillingar. När de fattar att det är tre bebisar tycker de att det är häftigt då det inte tillhör vanligheten. Min mamma och pappa är superglada då de förstår att mina tre blir deras sista barnbarn. På mammas sida har vi tvillingar i släkten.

Har ni gått någon föräldrakurs eller profylaxkurs?

- Vi har gått på en trillingkurs/tvillingkurs där vi fått träffa fler par i samma situation.

Finns det någonting du är eller har varit oroliga för?

- Jag har försökt att inte oroa mig och när jag gjort det har min man oftast fått mig på andra tankar. Oron har varit i tre olika faser. Fas ett, vänta till efter vecka 13 och sedan fas två, vänta till första stora ultraljudet vecka 19 och nu när jag passerat vecka 26 och vet att mina små tjejer kan klara sig känner jag ett otroligt lugn.

Hur ser ni på det kommande föräldraskapet med tre bebisar?

- Både jag och min man längtar ihjäl oss till våra små tjejer ska komma, det ska bli så spännande att få lära känna dem. Andreas och jag ska vara hemma tillsammans de två första månaderna. Andreas får 30 pappadagar i samband med födseln och sedan har vi möjlighet att parallellt vara mamma- och pappalediga.

Som trillingföräldrar har vi möjlighet att söka extra hjälp via stadsdelsnämden men det har inte gått något vidare och just nu orkar jag inte ta tag i det. Ska vänta tills efter födseln då jag förhoppningsvis orkar kavla upp ärmarna.

Ni har planerat snitt den 4:e januari, hur känns det?

- Jag är otroligt tacksam över att det blir kejsarsnitt. Som trillingföderska så är det kejsarsnitt som gäller då det kan bli jobbigt för barn nummer tre vid en vaginal förlossning. Oftast så plockar man ut barnen vecka 32-34. Om inget oförutsett skulle inträffa föds bebisarna den 4:e januari och då är jag v 34+1.

Vilken vagn blir det?

- Tyvärr så är utbudet väldigt dåligt. Vi har varit på babyland och kikat på vagnar och där såg vi för första gången trillingvagnen ”på riktigt”. Jag började gråta och min man Andreas skrattade hysteriskt, där och då bestämde vi att vi INTE skulle köpa en trillingvagn.

Vi har precis köpt en begagnad Urban Jungel tvillingvagn med en liggdel så att våra flickor får ligga tillsammans, det är dom ju dessutom vana vid.

Har ni satt en budget för allt som måste införskaffas?

- Oj vilken svår fråga. Vi har inget direkt val. Vi har fått bidrag från mina föräldrar och sparat undan en del men vi är långt ifrån klara. Det kostar ju att köpa tre av allt. Vagnen är i alla fall klar. Vi försöker att spara in genom att handla begagnat.

Vi är långt ifrån klara. Det som står högst upp på önskelistan nu är barnsängar till våra tjejer och ett väggskötbord.

Följ Suzannes trillingblogg på MinBebis här!

Stort tack till BabyBjörn som sponsrat Suzannes trillingar med tre stycken babysitters och bärselen active.