Sahra 18 år och gravid med tvillingar

Sahra 18 år och gravid med tvillingar

Sahra är 18 år och gravid med tvillingar. Hon går sista året på gymnasiet, men planerar ändå att ta studenten till sommaren - trots att tvillingarna antagligen redan är födda då.

Sahra berättar att hon troligtvis kommer avstå från den traditionella skolbalen, som brukar hållas några veckor innan den aktuella studentdagen. – Jag har nog lite annat att tänka på då, säger hon med ett leende på läpparna.

Går sista året på gymnasiet med tvillingar i magen

Sahra bor i en lägenhet i Kumla, tillsammans med sin sambo, barnens blivande pappa, Albin, som fyller 23 år i sommar. Albin jobbar på OkQ8 men har planer på att börja plugga igen, efter att barnen fötts. Sahra studerar på gymnasiet och har planer på att fortsätta sina studier efter mammaledigheten.

Sahra 18 årSahra och Albin träffades för 2 ½ år sedan och ganska snabbt, år 2007, blev Sahra gravid. Då var Sahra 16 år. De valde att göra abort den gången, men nu i efterhand kan både Sahra och Albin ångra det. – Det kändes som om det var våra föräldrar som tog beslutet åt oss, förklarar hon.

I augusti 2008 slutade Sahra med sina p-piller, vilket var ett gemensamt beslut mellan henne och Albin. Tre veckor senare, visade det sig att hon var gravid. Varken hon eller Albin trodde att det skulle gå så fort som på tre veckor, men visst blev de glada. Chockade, men glada. De väntade dock lite med att berätta för sina föräldrar. Denna gång ville de vara helt säkra på deras gemensamma beslut, innan de berättade det för någon annan.

– Mina föräldrar blev glada, de förstod att vi menade allvar. Albins föräldrar hade först lite svårt att acceptera det, vi är ju så unga, men när tankarna och chocken lagt sig lite blev de också glada.

 

Omkring vecka 12-13 gjorde Sahra ett KUB test, ett kombinerat ultraljud och biokemisk screening, som visade att hon väntade tvåäggstvillingar. I vecka 20 när Sahra gjorde andra ultraljudet får hon veta att båda tvillingarna är pojkar.

Allmänheten har bara varit positiv kring graviditeten i Sahras unga ålder och lärarna på skolan finns där för henne till 100 %. Det är egentligen bara Sahras bästa kompis som tagit avstånd.
- Visst är det tråkigt, men jag hoppas att hon kommer ändra sig, när hon får träffa våra fina killar.

UL i vecka 20

Sahras förväntningar på livet efter förlossningen

- Jag tror att det kommer det att bli tufft, självklart. Men det kommer ju ändå bli dubbelt så underbart att ha två små pojkar, på samma gång.

Har du funderat något på amning, blöjbyten och eventuella barnvakter?
– Ja. Jag hoppas att jag kommer att kunna amma båda två och att det fungerar som det ska.
Blöjbytena tycker Albin att jag ska ta hand om, men han övar så fint nu på våra kompisars lille son, så det kommer vi nog hjälpas åt med.

Och barnvakter har vi en hel drös av. Jag tror vi kommer att få skriva en kölista på alla som har sagt sig vara sugna på det, som vi sedan betar av. Jag har så stor släkt, så det blir nog bara att börja ringa en och sen fortsätta, det kommer alltid vara någon som har tid och lust!

Viktigt att behandla tvillingarna som olika individer

– Vi har sagt att eftersom våra pojkar inte är enäggstvillingar ska vi klä och behandla dem som olika individer. De är ju trotts allt inte mer lika än syskon i övrigt, bara det att de råkade komma på samma dag.
Vi kommer få begagnat från släkt och vänner. Men självklart kommer vi att köpa en hel del nya kläder själva. Men det blir väl troligtvis lite "finare" kläder. Bodys och sådant som det går åt mycket av, kommer vi få massor, av släkt och vänner.

Framtiden ser ljus ut för Sahra

Sahra är inte speciellt nervös inför förlossningen, utan mer spänd, och hon hoppas få kunna föda vaginalt. ”Jag har hög smärttröskel, så det ska nog gå bra”, säger hon med glimten i ögat.

Framtiden ser ljus ut för Sahra som planerar att ta studenten trots att tvillingarna är födda. Efter mammaledigheten vill Sahra studera till socionom och arbeta med ungdomar som har hamnat snett. - Jag tror det skulle passa mig perfekt, säger Sahra.

Vi önskar Sahra lycka till så länge och längtar tills vi ses igen och får träffa de nyfödda tvillingarna.