10 vanliga gravidtecken

10 vanliga gravidtecken

Gravid tecken som kan avslöja din graviditet är bland annat utebliven mens, trötthet och illamående men det finns flera gravid tecken som kan peka på att du är med barn. Vi listar tio vanliga gravid tecken.

Utebliven mens - Om din mens uteblivit är det troligt att du är gravid. Det är inte alls ovanligt att få en blödning även fast du är gravid. Hela 40 procent av minbebis.coms besökare uppger att de har haft en blödning eller fler i graviditeten. Läs gravid fakta nedan.

Ömma bröst - Om dina bröst ömmar eller har blivit större finns det en chans att du är gravid. Många upplever att brösten blir ömma i början av graviditeten och att vårtgården förändras. En del får även större bröst redan tidigt i graviditeten.

Gravidcravings - Har du fått en noja på något att äta eller dricka? Får du inte nog av choklad?

Det är mycket vanligt att helt plötsligt bli besatt av något speciellt, det kallas för cravings.

Förändrat smak och luktsinne - Det du förut tyckte var så gott kan nu upplevas som din värsta mardröm. Många upplever ett starkare luktsinne och förändrat smaksinne.

Illamående - Mår du ofta illa på morgonen? Då är du troligen med barn. Tips! Ha något att stoppa i dig vid sängen redan innan du stiger upp. Läs mer om hur du blir av med illamåendet i lästipset.

LÄS ÄVEN: 7 tidigare gravidsymptom 

Humörsvängningar -Har du känslor som åker berg- och dalbana mellan att vara irriterad, gråtfärdig, glad och alldeles överlycklig? Då är du säkert gravid! Det är mycket som händer i din kropp när du är gravid. Tala om för din partner hur du känner dig så att han får lättare att förstå din berg- och dalbana.

Kissnödig - Springer du på toaletten stup i kvarten? Många gravida upplever att de inte gör annat än springer på toaletten.

Mörkare bröstvårtor - Under graviditeten bildar moderkakan ökande mängder av hormonerna östrogen och progesteron som påverkar brösten. Det gör bland annat att vårtgården blir mer pigmenterade. Läs mer under gravid fakta.

Trött, trött och åter trött - Har du flera kvällar somnat tidigt i soffan direkt efter jobbet? Det kan bli en vana när du är gravid. Låt din kropp få den sömn som den kräver. Det mår både du och din bebis bäst av.

Graviditetstestet - För att vara absolut säker på en graviditet ska du köpa ett graviditetstest och prova hemma. Testerna som finns på marknaden idag är omkring 99 % säkra om du använder dem på rätt sätt.

Medlemmarnas första tecken på graviditet


Publicerad: 2010-01-10
Uppdaterad: 2016-06-14

Kommentarer

Hejsan! Jag måste få skriva av mig och fråga. Annars kan jag inte sluta tänka på det.  Jag är 19 år. 20 år om 3 månader. Jag har ätit p-piller sedan jag gick i sjätte klass. Alltså typ 8 år. Jag började med dem för att jag hade stora problem med min mens. Den höll på i över ett år utan uppehåll.  Jag har alltid varit noga med och ta dem. Har bara missat en gång under alla dessa år.  Jag har träffat en underbar kille. Han hade innan mig aldrig haft oskyddat sex, och inte jag heller. Därför valde vi att ha sex utan kondom eftersom det inte gick för honom när han skulle ta på den.  Nu har jag blivit orolig att jag trots mina p-piller har blivit gravid.  Senast vi hade sex var den 20 dec. Vilket enligt min kalender skulle vara då jag var under veckan då jag skulle vara mest fertil.  Jag har nu i ca 2 veckors tid haft väldigt rikliga flytningar. Endel lite ljust rosa eller ljust bruna. Samtidigt då haft som mensvärk. Tänkte inte mer på de utan att de var ägglossning som jag hade.  Men de har liksom hängt kvar än. Har som en konstig känsla i nedre delen av magen. Lite molande värk. Eller inte värk men de känns konstigt.  Flytningarna är många o rikliga. Vissa är lite sega, inte gryniga som vid svamp, men vita o sega. Trosorna blir alldeles blöta o fuktiga så får ibland byta 2 ggr om dagen.  Jag ska enligt mena p piller börja på min mens mån den 9 jan. ( jag har råd talat med en gynläkare som sagt att jag kan äta ihop två kartor så jag har mens var 7de vecka).  Frågan är varför de känns såhär? Varför är flytningarna då konstiga? Är de normalt? Kan inte påminna mig om att de brukar vara såhär innan mensen. Kanske precis dagen innan, men detta är ju mkt tidigare.  Har även en fruktansvärd nästäppa som inte vill ge sig. De är säkert min förkylning som inte vill ge sig, men den blev bättre. O nu helt plötsligt kom de tillbaka. Men bara näsan.  Nu vill jag ha lite råd. Lite bollplank.  Vad tror ni?  Är jag gravid? Eller är jag bara nojjig?  Snälla. Tacksam för svar!  Mvh Orolig tjej