Gravid - tobak farligt för bebisen

Gravid - tobak farligt för bebisen

Om du är gravid och röker eller snusar får din bebis i sig många skadliga ämnen genom moderkakan och navelsträngen. Resultatet av rökning och snusning kan bli att din bebis i magen växer dåligt eller i värsta fall dör.

Bebisen i din mage får till och med i sig större mängder än dig av vissa ämnen som till exempel kolmonoxid och nikotin. Nikotin som finns i snus och cigaretter gör att ditt foster får mindre syre och näring. Detta beror på att blodflödet i livmodern och moderkakan minskar.

Din bebis får i sig dubbelt så mycket kolmonoxid som dig och gasen stannar dessutom kvar längre hos din bebis än i din kropp. Gasen gör att blodets syreupptagningsförmåga försämras.

Här är riskerna för den som röker under graviditeten:

  • Missfall
  • Fosterdöd under graviditeten Att fostret växer för dåligt
  • För tidig förlossning
  • Plötslig spädbarnsdöd
  • Moderkaksavlossning

Hur mycket du röker står i direkt proportion till riskerna för fostret. Så fort du slutar kommer det fostret till godo.

Lättare att sluta röka när du är gravid

När du är gravid så kan det vara lättare att sluta röka än om du inte är gravid. Du kan känna dig äcklad och må illa av röken. Och tanken på att det faktiskt ligger en bebis i din mage kan göra att du känner dig ännu starkare i ditt beslut att bli rökfri. Glöm inte att din bebis får i sig allt som du själv stoppar i dig.

Om du ändå inte kan sluta röka helt så bör du minska ner på konsumtionen så mycket det bara går. Mindre tobak och nikotin är bättre än mer. Alla cigaretter och all snus som du lyckas vara utan är bra, så ge inte upp om du misslyckas. Ta nya tag!

Försök sluta röka utan hjälpmedel som plåster och nikotintuggummin i första hand eftersom att dessa är skadliga för din bebis. Om det inte går är det såklart bättre att sluta röka med hjälpmedel.

Nikotintuggummin i en kortare period för att du ska lyckas sluta röka än att du inte slutar röka alls. Det är också även bättre med tuggummin än plåster eftersom plåster hela tiden tillför nikotin.

Källa: Vårdguiden

Kommentarer

hur är det med nikotinfritt snus?

Jag har skitsvårt att vara utan cigg, just bara för att jag INTE FÅR röka. Men har minskat mycket! Fortsätter kämpa!

Hur svårt kan det vara när det gäller ens barn? Framförallt någon annan än en själv.. själv har jag röt i mer än halva mitt liv men fimpade och slängde de två paketen jag hade kvar rakt i soptunnan direkt, senvar det jobbigt ett tag, såklart..men för allt i världen skulle jag inte kunna ha på mitt samvete att jag bryr mig så lite om mitt egna barn och skadar det bara för att det är SVÅRT att lägga ner ciggen.. mycket som är svårt här i livet, det borde inte vara någon ursäkt. ett tips till dig, fimpa ordentligt en gång för alla, man retar bara sig själv och förlänger sluta-röka-perioden om man drar ner på ciggen istället för att sluta tvärt. Lycka till

Jag snusade jätte mycket innan jag vart gravid, men vart så äcklad av snus lukten så det var enkelt att sluta . Men nu kan jag ha lite sug ibland, men vill ej utsätta min lilla bebis för nått skadligt ALDRIG

Min mamma rökte väldigt mycket när hon väntade mig. Jag föddes outvecklad och fick genomgå en akut operation strax efter att jag fötts. Jag har fortfarande men av detta och enligt läkare blir jag tvungen att genomgå fler operationer i framtiden.

Jag snusade innan jag och min man fick reda på att vi väntade vårt första barn. Direkt när vi fick veta att vi väntade henne så slutade jag. Men när jag slutat amma började jag igen.

Jag vet inte ännu om jag är gravid, men om jag nu har en ängel i magen och får reda på det denna månad så ger jag mejj direkt med snusen .. :)

Det va så konstg för när jag var gravd vart jag så trött o illemående att jag inte ens ville elr kännde för o röka. Var inte ens röksugen det var nog guds gåva tll mig då han inte fick mig o känna för rökning,