Gravid vecka 15

Gravid vecka 15

Gravid vecka 15, din bebis är lika stor som ett äpple och vikten har fördubblats sedan förra veckan. Bebisen samlar på sig kalcium och kan suga på tummen. Nu kanske det börjar synas på dig att du är gravid.

Bebis

Stor som ett äpple. Vikten har fördubblats sedan förra veckan, nu väger bebisen 50 g och är 9 till 10 cm mellan stjärt och huvud. Bebisen samlar på sig kalcium och skelettet blir hårdare och hårdare. Bebisen kan suga på tummen och är i princip färdigformad. Blodsystem, hjärta, ögon, öron, armar och ben finns nu klara i miniformat inför framtiden.

Du

Det börjar synas på en del att de är gravida. Eftersom bebisen tar kalcium från dig behöver du få dig lite extra, finns bla i mjölkprodukter. Är du osäker på hur du får i dig allt du behöver under graviditeten så är du välkommen att skicka en fråga till våra duktiga kostrådgivare, se länk nedan. En del kvinnor känner svartsjuka, drömmer mardrömmar och är otrygga. Tala med din partner om hur du känner dig så att han/hon på bästa sätt kan finnas som ett stöd.

Källa 40 veckor: Mammapraktika av Leni Söderberg och Barnmorskan online på Minbebis.com

Kommentarer

Hej. I Du-texten står det att man kan bla känna sig otrygg och att man kan då prata med sin partner. Jag känner inte att jag kan det. Det är ju oftast mamman, hon som är gravid, som drabbas av humörsvängningar.. Men min kille har nog fått dom istället och har helt plötsligt blivit riktigt elak emellan åt.. Jag har haft lite problem med min blåsan innan, har haft svårt för att hålla mig. Så nu när man är gravid är det ännu svårare, har vart 2 ggr då jag nästan inte hunnit till toan. Har som sagt berättat det för min kille men han har bara vart elak och istället för att stötta, det är ju jobbigt liksom, så har han gapskrattat och sagt med rullande ögon, "dags att skaffa blöjor till dig också kanske?" .. Detta är bara en sak av många, han säger att jag luktar illa och att jag typ blivit tjock.. Klart att man blir större när man är gravid men då tycker jag inte man använder ordet "tjock".. Det är såklart inte lika lätt att förklara sina känslor såhär men det är första barnet för mig och allt är nytt och hans stöd är inget vidare och han kan bli arg för ingenting då jag mera lugnat ner mig.... :(

Hej! har han varit sån nån gång tidigare eller är detta beteende helt nytt? Hur gamla är ni? Ta iaf inte åt dig av hans kommentarer (förstår att det är svårt, klart man gör de). Har du en vän du kan få prata med om vad som händer dig istället, ut måste man få det man vill säga.

Han har väl ibland kort stubin så men jag tycker han blivit värre sen han fick reda på att jag var gravid, han längtar verkligen efter bebisen så det är inte så att han inte vill ha barn/barnet.. Vi är 21 och 24.. Ja, man är ju "dum nog " att man gör det men jag har blivit såpass mer lugn nu så jag får la bara slå bort det.. Inte direkt, kanske nån enstaka.. Tack :)

Vilken man... skär i hjärtat att läsa... att han kan med och säga så till kvinnan som bär på hans barn är skamligt... min man tycker jag bara ska äta och sova så ska han ta hand om resten... mat tvätt hushåll mm mm... lyfter jag nått som väger mer än ett kg kommer han som ett skott och tar det ur händerna på mig... säg till han hur du känner och att det sårar dig när han pratar till dig så...

Jag är en riktigt jobbig gravid morsa. Känner mig irriterad konstant och är VÄLDIGT svartsjuk. Försöker hantera det för min gubbe är verkligen helt underbar. Han förstår att det är jobbigt för mig så han hjälper till så gott det går. Med mitt humör så hade jag spöat upp karln om han hade betett sig sådär. Försök förklara hur du känner det och fungerar det inte, prata med barnmorskan. Kanske kan vara bra att gå på samtal med någon utomstående. Han kanske inte heller har förståelse och förstår vad en graviditet innebär. Du har nog med att vara gravid, man behöver MASSOR med stöd när man är gravid. Hoppas det har blivit bättre!

Ska ha barn med min man och det är alldeles underbart! Det tycker förhoppningsvis de flesta som är gravida men jag tänker på alla de homosexuella par som väntar barn och läser på forum som detta, där det i princip jämt handlar om mamman (kvinnan) och partnern (han/pappan), som i citatet från vecka 15 här ovan: "Tala med din partner om hur du känner dig så han på bästa sätt kan finnas som ett stöd". Det känns så uteslutande. Kan man inte ta som rutin att alltid likställa partnern som han/hon i samma mening? Handlar enligt min åsikt enbart om attityd.

Hej Lulin! Grattis till er! Det är helt enkelt bara en miss från vår sida och snabbt ändrat! Tack för din uppmärksamhet!

Jag är i vecka 15 fast vi trodde v.10. De känns ändå skönt, att de blev ännu närmare :D Älskar livet som gravid!

Hej jag är i vecka femton nu, läste om hur hannah blev behandlad av sin partner håller med dom andra det är absolut inte okej :/ Min "man" är 21 och jag 17 vi väntar vårt första barn och allting har varit turbulent, han har varit den där pappan som blivit jätte lycklig av ´tanken men samtidigt flytt i rädslan av ansvaret och vad som väntas. Jag har mått extremt dåligt i graviditeten med deprition ångest jobbiga nätter och känner som hannah , inget stöd. Fast på ett annat sätt, vi bråkar ofta för att han inte förstår vad jag går igenom medans jag visar förståelse för han, vi har separerat två gånger i graviditeten. Och detta har fått mig att slappna av ännu mindre vi bor inte ihop än så länge men snart flyttar vi ihop igen . Då vi senast bodde ihop var allting perfekt och han var mitt stöd dagligen och sen flytta jag till min mor igen pga att jag är under arton och hon bestämmer då fick jag och min partner veta om graviditeten. Vet att han vill ha oss jätte gärna men det är när jag behöver det mest som han puttar ifrån oss :/ vet inte hur jag ska göra.

Har börjat fått stöd av en vännina och trivs med det, men vill ju ha min man där också.