Gravid vecka 31

Gravid vecka 31

Gravid vecka 31, din bebis kan fortfarande ligga med sitt huvud uppåt men inom en till två veckor ligger de flesta bebisar med huvudet nedåt. Bebisen tar nu nästan upp hela din mage. Din kropp samlar på sig vatten, särskilt fötter och vader kan bli svullna.

Bebis

Bebisen är ca 40 cm lång och väger ungefär 1600 g. Den kan fortfarande ligga med huvudet uppåt, men i nästa vecka vänder sig de flesta bebisar sig och ligger med huvudet neråt tills födseln.

Du

Livmoderns mått är ungefär 29 till 32 cm. Bebisen fyller nu nästan upp hela din mage. Många samlar på sig mycket vatten i kroppen, särskilt fötter och vader kan vara svullna. Din viktuppgång kan ligga kring 9 till 12 kg. Varje graviditet är unik, du kan ha gått upp mer eller mindre. Både du och din familj kan ha glädje av att ni redan nu talar om hur ni tror att det kommer att bli när bebisen är född.

Gravidmagar i vecka 31

Källa 40 veckor: Mammapraktika av Leni Söderberg och Barnmorskan online på Minbebis.com

Kommentarer

Vadå 9-12 kg!!! Jag blir så jävla förbannad att ni skriver ut sånt! Jag är en v dom som går upp svinnet när jag är gravid, just nu har jag gått upp 23 kg och är i v 31. Tack det känns verkligen skönt att veta att jag gått upp 11 kg mer trots att jag har jobbat + tagit hand om min son som är ett år. Alla är vingliga så sluta skriv va man ska gå upp eller inte!!

Oj, jag har bara gått upp sju kilo. Kan det vara farligt?

Jag håller med sist jag vägde mig hade jag gått upp 15 kg och det är 3 veckor sen. Nu ska jag till bm på onsdag igen och jag går säkert ökat flera kg. Det är ju så olika det med vikten. Jobbar med småbarn så jag rör mig en heldel oxå. Är i v31 nu. Känner dom som bara gått upp 9 kg och dom som gått upp 30 kg.

Jag har gått upp ca. 4 kg och min barnmorska har inte sagt någonting om att det skulle vara dåligt på något sätt så sålänge magen växer som den ska så är det säkert ingen fara!

Jag är i v 31 (+4) och har gått upp 8.5 kg. Förra gången jag var hos barnmorskan sa hon att jag gått upp lite för mycket (?) och att jag skulle passa på vikten. Tyckte det kändes jättejobbigt eftersom att jag själv inte tycker att jag har lagt på mig så mycket (förutom magen såklart!) och har lite "vägningsfobi" och väger mig aldrig annars bara för att jag blir så besatt av vad vågen säger och inte hur jag känner mig eller hur jag ser ut. Jag tycker att barnmorskan ska vara väldigt försiktig med att säga vad som är "för mycket" .

Jag har gått upp 4,9 och är i vecka 31 min barnmorska har inte sagt att det skulle va dåligt alla e vi olika.

Jag är i vecka 31 och har gått upp 15 kilo ungefär och fortsätter gå upp i vikt vägde innan graviditeten 59kilo, barnmorskan har inte sagt nånting om att jag gått upp så mkt i vikt så det varierar verkligen från person till person .

Alla dessa normer! Ingen kan säga hur mycket man ska gå upp allas kroppar är olika! Jag tränar 4gånger i veckan äter nyttigt och äter något litet gott på lördagar, och jag har gått upp 25kg. Inte fan ska någon komma till mig och säga att jag gått upp för mycket min kropp lägger på sig det den behöver och bebis får det hon behöver! 8-10kg ja jag önskar.

Det där med vikten är individuellt, de skriver bara om genomsnittlig viktuppgång. Själv väntar jag mitt andra barn och har jag gått upp ca 11 kg, ungefär lika mycket som med första barnet, eller kanske 1-1,5 kg mer. Tänk på att själva barnet, moderkakan, fostervattnet, de förstorade brösten och livmodern mm. väger ganska mycket. Allt man går upp är inte fett.

Ja, jag tror också att ordvalet är lite dåligt här. De skriver "Du bör ha ökat kring 9 till 12 kg". Sanningen (om ens det) är väl att de flesta vid det här laget gått upp 9-12 kg. Själv har jag gått upp 7 kg i v 31+2 och sist sa min BM att jag måste se upp med vikten lite. Jag tror det har mer att göra med om man följer sin egen kurva eller inte. Jag hade då gått upp väldigt lite varje besök, för att plötsligt sedan gå upp 2 kg på 2 veckor. Och eftersom jag inte visar några tecken på att samla vätska och magmåttet inte växt, kan man väl anta att jag gått upp de två kilona i fett, och det var det jag tror hon reagerade på. Samlar man vätska kan man ju gå upp hur mycket som helst och sen rinner kilona bara av en efteråt. Har en vän som har tre barn. Hon började på under 60 kg, gick upp nästan 30 kg vid varje graviditet, men det var mest vätska, så det bara rann av henne efteråt och hon har alltid tagit sig tillbaka till 60 inom ett år efter förlossningen.