Gravid vecka 4

Gravid vecka 4

Gravid vecka 4, morulabollen har nu växt och blivit ihålig, den är ca 0.36 till 1 millimeter stor. Några celler har bildat en klump som kommer att bilda embryot och övriga bildar moderkakan. Tillsammans kallas de för blastocyst.

Bebis

Morulabollen har nu växt och blivit ihålig, den är ca 0.36 till 1 millimeter stor. Några celler har bildat en klump som kommer att bilda embryot och övriga bildar moderkakan. Tillsammans kallas de för blastocyst. Om embryocellerna delar sig i två delar nu får du enäggstvillingar med gemensam moderkaka, detta kan du inte påverka själv utan det är slumpen som avgör om du får tvillingar eller ej.

Flera celllager växer fram och kommer att bilda olika delar av din bebis kropp, embryocellerna blir fler och fler och bildar tre lager, endoderm, mesoderm och ektoderm som alla tillsammans bildar alltifrån nervsystemet i hjärnan till könsorganet.

Du

Så fort ägget fastnat i livmodern sker ett utbyte mellan mammans blod och barnet. Det börjar således redan en vecka före utebliven mens. Misstänker du att du är gravid eller försöker du bli gravid är det hög tid att sluta med alkohol och rökning.

Är du känslig för hormonsvängningar har du kanske redan börjat misstänka att du är gravid. Du kan känna dig lite tröttare än vanligt. Detta är för att du har ett ökat progesteronhormon.

Källa 40 veckor: Mammapraktika av Leni Söderberg och Barnmorskan online på Minbebis.com

Kommentarer

Hur räknar vi veckorna, vi som genomgått IVF, vi som faktiskt VET att vi ev kan vara gravida??? 3/11 förde vi in ett finfint befruktat ägg. Har testat positivt nu, men vilken vecka kan vi se oss i???

Då du tar testet 2 veckor efter införingen av embryo så är du i vecka 4! Jag tog positivt graviditetstest igår, 2 veckor efter överföringen och min läkare sade att jag idag är 4+1! :) :) :) :) 10 onde försöket lyckades :) :) :) :)

hej jag har kommit i en svår situation jag fick reda på att jag är gravid i fredags och är nu i 4:e veckan jag har en dotter på 3år och min sonär nu 6månader. min samo vill verkligen inte att jag ska behålla barnet efter som det blir så tätt in till vår son men jag är verkligen emot abort och gillar inte alls tanken med att ta bort livet =( vet inte hur jag ska göra de blir fel hur vi än gör! han blir arg och kanske lämnar mig om jag bestämmer att behålla det och jag vill knappt se han om jag tar bort det jag kommer att hata han eftersom han låter mig gå igenom en sådan här sak.. har någon suttit i en sådan här sist förr snälla skriv o berätta hur ni gjorde

Har din sambo sagt att han kanske lämnar dig om du behåller barnet? Ni har ju faktiskt två barn till tillsammans!! Tänker han lämna dem också? Förstår att det är en fruktansvärt svår situation ni har hamnat i, men jag tror inte att han har tänkt igenom det om han sade att han tänker lämna er. Prata med honom igen, och för fram din åsikt så att han förstår dig.

Hej Emelie! Jag vet lite grann vad du går igenom. Jag fick reda på att vi väntade vårt tredje barn när vårt andra var 10 månader och vi hade bestämt oss för att det räckte med två barn. Jag hade till och med spiral, men den hade lossnat utan att jag märkte det, så jag blev gravid i alla fall. När jag plussat och berättade det, sa min man först att han absolut inte vill ha fler barn och trots att vi redan sagt det var det en helt annan sak när jag visste att det fanns ett hjärta som slog där inne. Vi var ju lyckligt gifta med två barn redan, så det var ju inte en total omvändning i vårt liv. Det fanns inga praktiska skäl i mitt huvud som sa att vi inte skulle behålla barnet. När jag sa att jag kan nog inte gå igenom en abort och döda ett litet barn som säkert blir lika underbart som våra andra, så sa min man att han stödjer mig i vilket beslut jag än tar. Jag sa direkt att då måste vi behålla det lilla livet, och jag är så glad för det nu! Vår lille pojke är nu 9 månader, kryper runt och är alltid glad. Nu känns familjen komplett! Din man får inte tvinga dig att göra något som du känner är omoraliskt och som gör ont i ditt hjärta! Då älskar han dig inte om han vill att du ska gå igenom något så ofattbart smärtsamt som en abort. Jag tror säkert att han älskar dig, men är rädd för att det kommer att bli tufft. Visst är det tufft med barn som kommer tätt, men man klarar allt om man bara vill. Våra tre små barn har definitivt stärkt vårt förhållande! Lycka till!

Hej Emelie! Om din man blir arg och vill lämna dig, och era TVÅ barn, så tycker jag att HAN skulle tänkt sig för och skyddat sig om det nu är så illa att bli gravid igen så snart. Han lär ju hinna vänja sig vid tanken innan nästa kommer, men DU däremot kommer ALDRIG kanske komma över att du faktiskt tvingades ta bort något mot din vilja :( Jag är inte en hysterisk abortmotståndare, känner bara med dig, och tycker att det är hemskt om du ska göra så bara för att vara honom till viljes. Det är faktiskt inte så svårt för män att i förebyggande syfte skydda sig, om man nu inte vill riskera ny graviditet så snart. Lycka till, och hoppas han bara fått lite tokfnatt för att han kanske just NU känner att det är en hel del med ett barn till så nära, och hoppas att han är man nog att ta förnuftet till fånga snart :)

Hej Emelie! Jag är i samma sits som dig nu, det kan vara så att jag är gravid en tredje gång. Vi fick vår son för snart 3 år sen och vår dotter för 1 år sen. Både min sambo och jag har sagt att vi kan tänka oss 3 barn men inte nu, vi ville vänta nått år. Han vill inte ha nå fler barn nu och vill att jag ska göra abort om det visar sig att jag är gravid. Det känns lite jobbigt för jag vill verkligen heller inte göra abort. Det skulle inte kännas rätt även om det kanske blir tungt och kämpigt med 3 barn relativt tätt. Vet inte hur det kommer att bli för oss men hoppas att vi kan lösa det genom att prata. Hoppas det löser sig för dig och din familj.

Inja73: Graviditeten räknas (udda nog) starta vid sista mensen :P Det är väl lite för att de flesta har inte turen att veta när de blivit befruktade så de räknar från mensen. Detta betyder att man egentligen i praktiken går gravid 2 veckor mindre än man räknar. Emelie: Jag kan inte ens tänka mig hur det måste kännas för dig att vara gravid men att din man vill göra abort men inte du. Däremot måste jag säga som de andra att du måste prata med din man. Förklara att du inte tror du klarar av en abort, att du inte älskar honom mindre för det men att ta ett liv även om det är så ungt är mer än du klarar av. Jag tror oxå att du kommer ångra dig för resten av ditt liv om du gör abort mot din vilja och du kommer börja förakta han för att han fått dig till det. Alla jag känner som varit i situationen där kvinnan inte velat abort men karln varit bestämd så har förhållandet ändå avslutats inom 6-12 månader för att kvinnan inte längre kunnat se på karln utan att tänka på det barn hon aborterade för hans skull. Så om du ska göra abort för att rädda förhållandet så tror jag tyvärr att det inte kommer fungera. Som sagt du MÅSTE prata med han. Kanske är det ödet att ni blev gravida med denna lilla bonusen/sladdisen. Och ibland är dem de mest underbaraste. Jag är bara så lycklig att min mamma inte gjorde abort när min pappa tyckte det räckte med barn (de hade 2 tillsammans och mamma ett till sen tidigare) jag blev nummer 4 men mamma har ALDRIG ångrat det och inte min pappa heller :) Hoppas du finner en lösning som ni båda kan leva med :) Christine Kuru ([email protected])

Jag håller med alla som säger det blir fel att göra abort och man har en partner som är delaktig men nu vill hoppa av. Barnet finns redan och är en unik person, om ni kände honom skulle (eller henne) ni bryta ihop bara av tanken på att skada honom så att han inte får leva. Ofta har män nån sorts flyktreaktion, lättare för dem som inte har barnet i sin egen kropp. Det finns massor av band mellan dig och barnet (går tydligen att se vetenskapligt) som skapar känslor och det är ju ens eget barn. Man vill ju inte göra sina egna barn illa, det handlar även om att man tar bort syskonet till större barnen. Jag bara ryser vid tanken. En del klarar abort utan att det märks minsta lilla men chockas sen i livet när det kommer en jättesmäll. Flera mår jättedåligt direkt efter abort och drömmer mardrömmar om barnet åratal efteråt, gäller spec dom som är mer känsliga i sin själ liksom tror jag, och om man redan innan känner det är fel så ska man nog tacka Gud för den känslan o inte köra över den.

Jag hade tre barn och blev gravid med fjärde. Mannen ville då inte ha barn, fast jag sagt att jag aldrig skulle göra abort och att han fick vara medveten om det ifall jag blev gravid. Ändå fast han visste det så kände jag att han liksom la på mig ansvaret och ville att jag skulle kunna tänka på abort. Vägrade, grät och led men stod på mig och i slutet av grav. var det som att han först fattade, när barnet föddes var han stoltare än en tupp. Vi är skilda nu (har inget med barnet att göra) men fortfarande har han yngsta barnet som favorit. Han skule nog knappast erkänna hur han var mot mig i början av graviditeten o de tankar han då hade. De flesta någotsånär normalt funtade män är nog glada över sina barn, oavsett det så ska en man aldrig kunna tvinga kvinnan att göra abort.