Gravid vecka 9

Gravid vecka 9

Gravid vecka 9, embryot är mellan 2 och 3 centimeter långt och är stor som en jordgubbe. Fram till den här veckan har din bebis fått sin näring från gulsäcken och den framväxande moderkakan.

Bebis

Embryot är mellan 2 och 3 centimeter långt och är stor som en jordgubbe. Fram till den här veckan har din bebis fått sin näring från gulsäcken och den framväxande moderkakan. Moderkakan tar nu över mer och gulsäcken börjar försvinna.

Ända tills nu har ditt embryo haft en liten svans, men försvinner nu och blir en svanskota. Embryot kan öppna och stänga munnen, rör sig hela tiden och ser nu ut som en liten människa.

Fosterhjärtat utvecklas färdigt under denna och nästa vecka. Bebisens kön är bestämt från början men nu börjar äggstockar eller testiklar utvecklas. Det som avgör vilket kön din bebis har är om han eller hon har en Y-kromosom, i sådant fall ska kommer penis och pung så småningomväxa fram efter att testiklar har bildats som producerar det manliga hormonet testosteron. Om bebisen inte har en Y-kromosom följer utvecklingen den vanliga mallen där äggstockar och slida bildas.

Du

Nu är det vanligt att få tankar och funderingar, oro för bebisen och viktökning. Du kanske undrar om man kan motionera eller har funderingar kring jobbet. Du kan känna dig allmänt orolig eller så kanske du går omkring i en form av lyckorus. Tala om för dina närmaste hur du mår så kan de på bästa sätt stötta dig. Du kan få små blödningar men det är oftast helt normalt. Känner du dig mycket orolig ska du ta kontakt med barnmorskan på ditt MVC.

Partner

Du som partner får säkert stå ut med mycket nya saker, te x så förändras många kvinnors smak- & luktsinne och hörseln kan bli känsligare. Stötta din kvinna, det är inte lätt att stå bredvid men heller inte lätt att vara gravid alla gånger. Bli medlem i vårt forum och diskutera graviditeten med andra gravida och blivande föräldrar!
Bli medlem här!

Källa 40 veckor: Mammapraktika av Leni Söderberg och Barnmorskan online på Minbebis.com

Kommentarer

Jag har hört att man inte kan se könet fråns vecka 18-20? /Förvirrad

Skriv din kommentar här

Man kan se könet men det är inte säkert att man ser rätt kön då de är ganska lika varandra i början. Säkrast o veta är i 8inde månaden. Det är vad jag hört iaf =)

Med mitt första barn syntes det tydligt på ultraljud i vecka 12, vi gjorde ett sk NUPP test då och fick samtidigt veta vad det skulle bli :)

"Bli medlem i vårt forum och diskutera graviditeten med andra pappor och gravida! " Detta är för heteronormativt för min smak. Det finns en massa blivande mammor som inte är gravida.

könet bestämms i den här veckan men utvecklas ju inte fören senare i graviditeten.

Julia: måste man ta åt sig det negativa hela tiden? Här överst står det ju partner t.ex. Inte pappa/man.

hmm v9. de va då jag gjorde kirurgisk abort.. medicins abort va försent då.

Tindra Könet bestäms vid befrukting. Det börjar däremot utveckals i vecka nio, för att blir allt mer fysiskt synligt senare i graviditeten

Vi tackar Maud för ändringen kring barnets kön! // RED