Gravid och vegetarian?

Gravid och vegetarian?

Visst kan du vara gravid och vegetarian! Det finns olika sorters vegetarianism. Om du är lakto-, lakto-ovo eller demivegetarian och äter varierat så bör du inte ha problem med att få i dig allt du behöver under graviditeten. Om du är vegan däremot måste du tänka lite extra för att få i dig allt det som graviditeten kräver.

Visst kan du vara gravid och vegetarian! Det finns olika sorters vegetarianism. Vissa har uteslutit allt utom vegetabilier i sin kost (veganer), medan andra dessutom har lagt till mjölkprodukter (laktovegetarianer), mjölk och ägg (lakto-ovo-vegetarianer) eller mjölk, ägg och fisk (demivegetarianer).

Om du är lakto-, lakto-ovo eller demivegetarian och äter varierat så bör du inte ha problem med att få i dig allt du behöver under graviditeten. Om du är vegan däremot måste du tänka lite extra för att få i dig allt det som graviditeten kräver, särskilt vad gäller vitaminen B12, kalcium och protein. Man brukar ofta rekommendera gravida veganer att få hjälp av en dietist.

Viktigt med näring, vitaminer och mineraler

Det kan vara skadligt för barnet om du inte får i dig tillräckligt med näring eller inte tillräckligt med viktiga vitaminer och mineraler. Men detta gäller alla blivande mammor, inte bara de som äter en vegetarisk kost. Den vegetariska kosten i sig (förutom den veganska kosten) utgör inte något extra riskmoment för fosterskador. Så länge du som är gravid och vegetarian äter en varierad, väl sammansatt kost så är all oro för att bebisen skall ta skada onödig. Däremot har du som är gravid och vegan som sagt lite extra saker att hålla reda på för att undvika risker för skador på ditt foster.

Gravida veganer löper en risk att få brist på kalcium, vitamin B12 och proteiner

Tänk på att inkludera kalciumrika livsmedel i din kost. Detta kan exempelvis vara:

 • kalciumberikad soja-, ris- eller havremjölk
  och/eller
 • livsmedel som alger, oskalade sesamfrön, torkade nypon solrosfrön, tofu, grönkål, nässlor, mandel och torkade fikon.

  Vad gäller vitamin B12 är det svårt att få i sig tillräckliga mängder genom kosten. Om inte den du kan hitta vitamin B12-berikad soja-, ris- eller havremjölk rekommenderas tillskott av B12 i tablettform.

  Tänk extra mycket på att kombinera rätt livsmedel (främst baljväxter med sädesslag) för att mängden och ”kvaliteten” på proteinet skall bli tillräcklig.

  Viktigt med extra omega-3 under graviditeten

  För alla slags vegetarianer är det bra att få i sig lite extra omega-3, särskilt under graviditeten.

  Omega-3 är ett samlingsnamn för många olika fettsyror där EPA och DHA tros vara viktigast för utvecklingen av fostrets hjärna. Lakto-ovo-vegetarianer och demivegetarianer kan få i sig dessa viktiga fettsyror genom att äta fet fisk eller omega-3-berikade ägg. Odlad lax är ett populärt alternativ, men fråga i butiken vad fisken är uppfödd på! Om fisken är uppfödd endast på vegetabilier finns antagligen inte nog mycket omega-3 i den. Ibland rekommenderas linfröolja till laktovegetarianer/veganer för att tillgodose behovet av EPA och DHA. Det är dock oklart om kroppen kan omvandla oljan till dessa fettsyror.

  Som lakto-, lakto-ovo eller demivegetarian räcker det med att tänka på att äta en varierad och väl sammansatt kost.

  Så får du i dig all näring

  Som ovan nämnt behöver du som är gravid och vegan tänka på att kombinera rätt livsmedel med varandra för att proteinets ”kvalitet” och mängd skall bli tillräcklig.
  I fallet med lakto-, lakto-ovo och demivegetarianism behöver, ur näringssynpunkt, inte köttet ersättas med någonting annat än en väl sammansatt kost. Sojabönan utgör med fördel en del av denna. Sojabönan är ett mycket bra alternativ till kött och från den tillverkas bland annat tofu, sojafärs, sojabitar, sojakorv och en mängd andra produkter. För lakto-ovo-vegetarianen finns även många köttalternativ som framställts ur svamp- och äggprodukten Quorn.

  Tillgodose ditt vitamin- och mineralbehov genom kosten

  Vi rekommenderar kosttillskott i tablettform till de gravida kvinnor som känner sig osäkra på att de får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler. Det är alltid bäst att tillgodose sitt vitamin- och mineralbehov från kosten, men ibland är det av vissa skäl inte möjligt. Det finns idag många olika märken av kosttillskott som anpassats för gravida och ammande. På apotek och i hälsokostaffärer kan personal hjälpa till med frågor kring tabletterna och skillnaderna dem emellan.

  Ät rätt så gör du inte bebisen en otjänst

  Ett bra tips är nog att blunda lite lagom med öronen för människor som kommer med ogenomtänkta, negativa kommentarer om vegetarianism och graviditet. Om du äter en varierad, väl sammansatt kost och tänker på att inkludera alla näringsämnen (och om du som vegan har koll på din B12, protein och kalcium) kan du lugnt fortsätta att vara vegetarian under graviditeten utan att vara rädd att göra din bebis en otjänst.

  Text: Teresa Hellgren Kostrådgivare Minbebis.com

  Skapad: 2012-12-04

  Kommentarer

  Varför står det en massa om fisk när det ska handla om att man visst kan vara vegetarian och gravid? Lakto-ovo-vegetarianer äter inte fisk! Så kallade "demi-vegetarianer" kan, enligt mig, inte klassas som vegetarianer alls, då själva poängen med att vara vegetarian är att man undviker att äta djur! Sist jag kollade var iaf fisken ett djur.

  Kan bli så trött på allt tjat vi vegetarianer får ta om att vi måste anstränga oss till det yttersta för att få i oss alla nödvändiga vitaminer och mineraler. Det känns som att vi tas för givet ligga på bristningsgränsen till undernärda och med brister medan en som även äter kött däremot får i sig alla nyttigheter. Vad skönt för dem som kan få i sig alla näringsämnen genom att äta färdigköpta köttbullar med snabbmakaroner och ketchup samt ett glas processad Arlamjölk (för de väldiga mängderna lättupptagligt kalcium denna innehåller). Vad vill jag ha sagt? Använd sunt förnuft! Att inte vara vegetarian är innebär inte att man vips får i sig all näring som gravid. Är smart!

  Håller inte med att man inte kan kalla dem som inte äter fisk vegetarianer. Jag äter inte av hälsoskäl inget annat än fisk och väldigt sällan kyckling eftersom magen inte kollapsar av det. Säger jag inte att jag är vegetarian vid olika tillställnigar och dylikt så får jag en stor fet stek min mage hade totalkraschat av, vilken jag inte hade ätit i allafall då jag som alla andra som inte ätit kött på många år vet vilken avsmak man får för det. Vad ska man kalla oss då? Fekjvegetarianer? Denna linjavascript:Recaptcha.reload ();jen är ju rätt tunn då fisk inte klassas som kött utan en kategori för sig, nämligen fisk, som är ett blötdjur. Djur som djur? Kanske,kanske inte, men då snuddar det lite på djurrättsaktivism vilket inte ens hör till denna diskution.

  Den korrekta termen för personer som äter fisk men inte övriga djurarter är pescetarianer (c:et uttalas som ett k). Då vet ni :) Läs mer om vad vegetarianer äter på http://www.vegsoc.org/page.aspx?pid=531, eller sök efter vegetarian society. Demivegetarian har jag aldrig hört talas om, det är INTE ett vedertaget begrepp.

  Blablabla har varit veg i över 10 år och det fungerar skitbra, även nu som gravid! Och om man äter fisk är man väl fan inte veg? När slutade fisk att vara ett djur?

  Vill förtydliga att fisk är inte ett blötdjur. Bläckfisk tillhör blötdjuren (liksom musslor, sniglar och snäckor), kanske är det därför det blandas ihop..? Fisk tillhör en egen kategori, nämligen fisk. Och fiskkött är egentligen muskelceller, precis som kött från andra djur. Sedan är de uppbyggda på och används på olika sätt men det är ändock kött. För oss som är vegetarianer blir det ofta problem vid restauranger eller när man blir bortbjuden eftersom många förväntar sig att man äter både fisk och kyckling. Om man inte kan äta rött kött, men fisk och kyckling, så kan man väl säga att man inte tål rött kött och istället be att få något annat. Att säga att man är vegetarian, men att man äter fisk är faktiskt inte schysst mot oss som är vegetarianer och inte äter fisk, skaldjur eller kyckling. Har själv råkat ut för att gå hungrig eftersom det förutsattes att jag åt fisk och skaldjur, trots att jag begärt veganmat för att slippa problemet. Sånt får man också ont i magen av!

  Som läkare på förlossningen så måste jag bara säga att dom flesta barn (procentuellt) som föds med olika skador tillhör köttätande mammor inte vegetarianer, och ännu mer sällan veganer. Det är så underligt att vi inom vården och inom media fortfarande skriver saker som att veganer har protein brist? baljväxter, bönor, förn och nötter är fullvärdiga proteinkällor. Faktum är att dom flesta som är veganer kan mer om kost än allätare och löper därför ännu mindre risk att föda sjuka barn. Jag äter själv fisk men är väl medveten om att EPA och DHA även finns i algolja som är mycket bättre att inta för gravida än fisk då det finns risk att dom får i sig tungmetaller och andra gifter. Hoppas att samhället snart kommer sluta att klanka ner på dessa fina kvinnor. /SS

  Jag tycker ni har för lite att göra. Sluta tvinga på andra era egna värderingar! Äter man fisk och vill kalla sig veg. Kör! Jag är själv vegan och har valt det själv, men det hjälper inte att jag prackar på andra vad jag tycker.. Välj era fighter! (Dessutom kom jag hit för att få lite tips om min kost inte för att delta i en värderingskamp) Hej hopp

  Det blev en väldigt fånig diskussion här. Artikeln handlade om att man kan behöva tänka extra på att få i sig vissa ämnen som vegetarianer och/ eller veganer kan få brist av. Det är inte tänkt som en förolämpning eller en uppmaning att äta någon form av kött. Det är enbart fakta. Om man väljer att utesluta kött kan man få denna brist. Jag har aldrig smakat någon form av kött och har aldrig heller haft behov av någon form av tillskott förrän jag blev gravid. Jag tänker inte låta någon dum form av stolthet hindra mig från att äta de tillskott som foster behöver för att utvecklas. Ät bara rätt och sluta förolämpas av en artikel som inte är tänkt som en förolämpning. Vad gäller fisk och vegetarianism anser jag att det är konstigt att kalla någon som äter någon form av kött vegetarian men det finns människor som av olika skäl vill kalla sig vegetarianer ändå. Medvetenheten ökar hela tiden och fler människor förstår skillnaden och frågar om de undrar. Istället för att tjura är det bättre att ägna två sekunder åt att berätta att man inte äter fisk.