Alkohol under graviditeten så påverkas bebisen

Alkohol under graviditeten så påverkas bebisen

Man vet att alkohol under graviditeten ger skador på ofödda barn. Var gränsen går för skadligt drickande vet man däremot inte. Avstår du helt behöver du inte oroa dig. En del gravida kvinnor dricker ett litet glas vin då och då men skulle de ge sin nyfödda bebis vin i nappflaskan?

Många kvinnor har druckit alkohol i början av graviditeten innan de vetat om att de varit gravida. Oftast är det inte någon fara, det som är gjort är gjort.

Älta inte det som varit utan tänk framåt istället och undvik alkoholen under resten av graviditeten.

Så påverkas bebisen om du dricker

De skador som kan uppstå på barnet när du missbrukar alkohol brukar delas in i tre grupper, de är tillväxthämning, hjärnskador och avvikande utseende.

Tillväxthämning - Både inne i magen och när barnet är fött är det kortare än normalt, väger mindre och har mindre huvudomfång.

Hjärnskador - Alkohol skadar de växande nervcellerna i hjärnan. Barnet kan få beteende- och utvecklingsstörningar som överaktivitet, uppmärksamhets- och koncentrationsstörningar.

Avvikande utseende - Det kan också få korta ögonspringor, platt mellanansikte, lång och tunn överläpp eller lågt sittande öron. Även ögonen och synen kan ta skada.

Risken för alkoholskador är störst om kvinnan under en längre tid missbrukat alkohol.

Källa: Vårdguiden

 

Kommentarer

ÅHH så hämskt !!:( NEj jag hoppas att dom flesta kvinnor avstår från alkohol!! Blir ledsen när jag tänker på att det finns oskyldiga små bebisar som utsätts för detta.

Jag skulle aldrig kunnat röka eller dricka alkohol under min graviditet! Idiotiskt..