Annons:
 
38% stressar till och från dagis! Föräldrapanelen tycker till!

38% stressar till och från dagis! Föräldrapanelen tycker till!

38% av Min Bebis läsare uppger att det känner en press att hämta tidigt på dagis, 23% gör det inte. Hur känner du inför hämtning och lämningstiderna på ditt dagis? Hämtar du kanske lite tidigare än vad du egentligen har tid med för att smälta in? Panlen tycker till, gör det du med!

Frågan föräldrapanelen har svarat på denna vecka är: Hur känner du inför hämtning och lämningstiderna på ditt dagis? Hämtar du kanske lite tidigare än vad du egentligen har tid med för att smälta in?

Nej, jag vill spendera mer tid med mina barn

Jag hämtar inte tidigare för att det ska se bra ut, utan för att jag vill spendera tid med mina barn.
Däremot kan jag inte alltid hämta när jag skulle vilja på grund av arbete. Verkligheten har tider som måste följas, tyvärr. Det händer att jag går hem tidigare från jobbet för att hämta lite tidigare. Det är alltid lika roligt.

Känner ingen stress för barnens skull

Jag ogillar starkt att behöva ringa och säga att jag är sen till dagis. Fy vad jag inte tycker om det. Nu har jag gjort det två gånger den här veckan på grund av trassel i trafiken och även om det bara rör sig om en kvart så känns det inte bra. Eftersom jag är hemma med Toste så måste jag hämta Lovis och Truls klockan 15 varje dag (de lämnas 09). Jag vet att mina barn älskar att vara på dagis och att de har det toppen där - så jag känner ingen stress för deras skull. Men 30-timmars regeln (i vissa kommuner är det 15) måste man ju hålla eftersom peronalbemanningen är anpassad där efter. Och man vill ju inte sätta någon i skiten...

Jag känner press gentemot barnen att vara kortare dagar på dagis

Nej jag bryr mig inte om hur det ser ut i andras ögon. Däremot så känner jag en press gentemot mina barn att de inte ska behöva vara för länge på dagis och att det i sin tur påverkar min arbetsgivare/jobb. Då jag pendlar 10 mil enkel resa till jobb så har jag tur att jag har en snäll arbetsgivare som lät mig jobba endast 60% efter första föräldraledigheten men det var ändå stressfullt att få alla tider att gå ihop. Till hösten när jag kommer tillbaka från min andra föräldraledighet så har jag sökt om studieledighet på deltid för att jobba 50% och studera 50% för att bredda min kompetens så att jag har större chans att hitta jobb närmare hemorten.

Jag tycker man ska hämta tidigare om man slutar tidigare

Jag tycker inte man behöver hämta tidigare på dagis för syns skull, att hämta tidigare fast man inte hinner är onödig stress som ingen mår bra av. Däremot tycker jag helt klart man kan hämta tidigare om man exempelvis slutar tidigare på jobbet istället för att åka och roa sig med något annat.

Vill hämta så fort som möjligt

Eftersom vi har haft barnen på dagis bara 15 tim/v rätt länge nu så har jag ingen stress över att behöva hämta de tidigare. Men när jag studerade och jobbade så ville man hämta de så fort som möjligt.

Lämnar 9.00 och hämtar 14.00 alla dagar i veckan

Jag tänker inte så mycket på det där med att hämta och lämna för tidigt/sent eftersom jag inte jobbar. Jag planerar att ev börja plugga till hösten när jag slutat amma men eftersom min man tar det mesta av pappaledigheten för att kunna vara med så mycket som möjligt under det första året så kommer vi inte behöva ändra vårt schema alls. Vi lämnar 09.00 och hämtar 14.00 måndag till fredag.

Jag har haft mycket ångest då vi båda jobbar mycket

Jag tycker detta med dagistider känns jätte jobbigt och jag har haft mycket ångest eftersom vi båda är hårt arbetande föräldrar. Vi har löst det genom att jag alltid lämnar vi 8.00 och min sambo hämtar vid 16.00. Detta anser jag vara rätt lagom långa dagar med tanke på Lilys ålder (1,5år). 1 gång i månaden kommer även mina föräldrar och då är Lily ledig 1 måndag och 1 fredag. Jag hoppas att detta med dagis kommer kännas mer naturligt allt eftersom att barnet blir äldre.

Min son trivs bra och behöver vara på dagis

Jag känner ingen stress av att hämta Wilhelm tidigt på dagis. Eftersom jag är hemma med lillasyster så har han samma tider varje dag. Tider som jag tycker är rimliga för honom. Han trivs jättebra på dagis och är i behov av att vara där.

 

Hur känner du inför hämtning och lämning på dagis? Känns det som om alla hämtar tidigt men du inte får ihop det själv? Du som inte har barn ännu, hur skulle din drömtider se ut?

Kommentarer

På SVT 1 ikväll 22.00 tar de upp ämnet! Dessutom hävdar en barnpsykolog att det är bra att småbarnsföräldrar stressar hårt för att hämta tidigt på dagis... Kolla det och tyck till här!

Jag kan känna mig som en sämre förälder om jag inte hämtar då det andra föräldrarna gör det. Känns absolut som om det finns en prestige i att hämta så tidigt som möjligt. Jag förstår ibland inte hur dom får ihop det. På vårt första dagis hämtade föräldrarna barnen vid 15 tiden typ... dock lekte det flesta föräldrarna med sina barn tillsammans efteråt där vi bodde. kanske har med ekonomi att göra men helt klart påverkas man av hur andra föräldrar gör.

Alltså barnpsykologen hade fel tycker jag i att det är rätt att man ska komma stressad till dagis för att hämta barnen tidigt. Jag tror inte att det gynnar nån! Klart att barn känner av stressen man har om man kommer dit för att dom inte ska vara där för länge. Talar för oss men på vårt dagis har barnen det jättemysigt när det är hämtning efter 16:30! Dom samlas och leker med alla avdelningar ihop och äter lite frukt och det är kul för barnen att träffa det andra avdelningarna.

Jag tycker bara att det är så sorgligt att stress ska ha så mycket med förskolan att göra... Jag känner redan nu att jag inte vill att Signe ska vara på förskola för länge på dagarna. Samtidigt gäller det att få ihop det ekonomiskt = stress. Jag kommer nog ändå sätta Signes välmående först och märker jag att hon inte mår bra av för långa dagar, vilket är olika lång tid för olika barn, kommer jag gå ner i tid. Eller att både jag och sambon går ner i tid. Här där vi bor är det också en jäkla stress med att ens få en plats någonstans. Visst det finns en garanti men det kan innebära att man får plats på att ställe 5 mil bort! Jag tycker verkligen att det är synd att det ska vara så här, att det inte satsas mer på våra barn!

Eller "nog ändå", det är klart att hennes välmående går först!

har inga egna barn än (men 1 på väg) men jobbar på en förskola med barn mellan 1 och 2 år. tycker inte föräldrar ska stressa för att barnen går sent, men när man ser barn som precis fyllt 1 år som går 45-50 timmar/vecka så kan man inte annat än tycka synd om dem. sen förstår man ju om föräldrarna jobbar heltid men det känns lite hårt att en sån liten plutt ska vara borta så långa dagar.

Försök själv vara på förskolan 50 timmar i veckan så vet du hur ditt barn har det. Jag skulle aldrig klara av att vara i den miljön mer än max 37 timmar i veckan och jag är vuxen. Ändå arbetar jag på en sk lung förskola på landet Inte undra på att ungar av idag är stressade!