5 tips - Så får du en lyckad inskolning

5 tips - Så får du en lyckad inskolning

Dags för inskolning på förskolan i höst? Här är fem tips på hur du får en lyckad inskolningsperiod med ditt barn!

Att skola in det käraste man har in i förskolans värld är inte det enklaste för många föräldrar. Efter att ha tillbringat många månader tillsammans med sin lilla guldklimp är det nu dags för barnet att erövra nya utmaningar och ställas inför nya upplevelser tillsammans med en hel del nya ansikten. Detta kan såklart kan vara väldigt skrämmande för föräldrarna, för vissa är det rent av hjärtskärande. I många fall blir nog föräldrarna mer påverkade än barnen.

Jag skulle vilja ge er lite tips och råd på vägen. Detta är mina egna tankar och funderingar kring inskolningen. Jag grundar dessa tankar av egna erfarenheter, dels som pedagog inom förskolan och allra främst som mamma till 2 ljuvliga flickor som jag hade nöjet att skola in.

Tips nr 1.
Har du möjlighet att besöka förskolan innan inskolningen skulle jag råda dig att göra detta. Dels för barnets skull, såklart, men också för din egen. Bekanta dig med personalen och lokalerna så känns det inte lika skrämmande tills nästa gång.

Tips nr 2.
Kom förberedd. Sitt kvällen innan och fundera på vad som är viktigast för dig att veta. Skriv ned dessa och ta med till förskolan. Kom ihåg, det finns inga dumma frågor!

Tips nr 3.
Försök att ha en öppen och ärlig dialog med pedagogerna. Lita på deras kunnighet och omdöme. Ni som föräldrar tillsammans med pedagogerna ska tillsammans komma överens om vad som är bäst för barnet. Detta kan tex gälla inskolningstiden, detta för mig till...

Tips nr 4.
Ha inte för bråttom tillbaka till jobbet. Försök att skapa en sådan lugn och trygg inskolning som möjligt. Inskolningen kan se väldigt olika ut från barn till barn, inget är med andra ord optimalt. Ta en dag i taget.

Tips nr 5.
Försök att ha kul och tänk positivt. Detta är en milstolpe i ditt barns utveckling. Fira istället för att deppa. Detta kommer säkerligen smitta av sig till ditt barn och förenkla inskolningen markant. Med risk för att låta töntig, men ta med dig kameran och knäpp lite bilder, jag kan lova dig att du kommer att minnas detta med ett leende på läpparna.